Ieško atsakymo: vaiko tempimas pas gydytoją – smurtas ar ne? | Diena.lt

IEŠKO ATSAKYMO: VAIKO TEMPIMAS PAS GYDYTOJĄ – SMURTAS AR NE?

  • 18

Vis daugiau lietuvių atpažįsta smurtą prieš vaiką, bet didžioji dalis dar linkę pateisinti fizines bausmes kaip auklėjimo priemonę.

Vilniaus gatvėse sutikti praeiviai, paklausti apie smurtą prieš vaikus, teigė, kad geriau kalbėti žodžiais, o ne veiksmais. Taip pat, kad privaloma prisiimti atsakomybę už vaiką. Kiti teigė, kad smurtas – gerokai mobilizuoja. 

„Vaikų neturiu. Bet jeigu jau nusprendei turėt vaikų, tai jau turėk ir kantrybės“, –  teigė Vilniaus mieste sutikta praeivė.

„Man atrodo, čia ateina iš vaikystės. Mane senelis irgi bandydavo pliekti rykštele. Tai būdavo normalu. Aišku, tai gerokai mobilizuoja, bet aš manau, kad jei įmanoma, reikia nekontakinių priemonių ieškoti“, – sakė kita kalbinta pašnekovė.

Plačiau šia tema kalbėjo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VTAĮT) vadovė Ilma Skuodienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

–  Daugelis žmonių supranta, kad negalima prieš vaiką smurtauti, bet taip pat nežino, kaip kitaip vaiką sudrausminti. Kokių priemonių siūlytumėte imtis?

– Džiaugiuosi, kad žmonės atpažįsta smurtą. Dar 2021 metais paklausėm gyventojų, ar ausies nutempimas yra smurtas? 47 proc. pasakė, kad ne. 2023 metais, taip manančių – jau tik 35 proc. Nuolatinis aiškinimasis, kalbėjimas, atpažinimas padeda mažinti smurtą. Ką daryti tėvams? Aš visą laiką sakau, kad vaikai žino savo teises. Vaikams reikia diegti taisykles, atsakomybes, ugdyti jų laikymąsi. Jeigu nesilaiko – tam tikros pasekmės. O pasekmių gali būti įvairių: filmukų nežiūrėjimas, telefono palikimas namuose, mėgstamų dalykų sulaikymas, apribojimas. Reikia susitarti dėl taisyklių. Kai kurie pasikabina jas ant šaldytuvo. Ir jeigu taisyklės pažeidžiamos, pavyzdžiui, laiku neatlikti namų darbai, neišnešamos šiukšlės, laukia tam tikros pasekmės. 

– Pavyzdžiui, reikia vaiką nuvesti pas odontologą apžiūrai. Vaikas bijo, rėkia, nesileidžia vedamas, o tu turi jį nuvest. Tas tempimas pas gydytoją, čia smurtas ar ne?

Jeigu tu pats buvai auklėjamas „rykštele“, „beržine koše“, tai labai sunku iš to išeiti.

– Čia labai subtili situacija. Viskas dėl vaiko, dėl jo sveikatos užtikrinimo, gerovės. Aišku, tįsti to vaiko per gatvę nereikėtų, bet ieškoti galimybių – būtina. Galima susitarti, įsteigti apdovanojimus už tai.

– Kažkur vis dar laikomasi tų tradicijų – auklėti vaiką ranka. Jas labai sunku keisti ir išmušti iš žmonių sąmonės, tiesa?

– Kad fizinių bausmių taikymas – auklėjamoji priemonė, sako daugiau nei pusė apklaustųjų. Praėjusiais metais – 53 proc. Dar ankstesniais – netoli 60 proc. Žmonės yra įpratę taip auklėti vaikus. Suprantama, jeigu tu pats buvai auklėjamas „rykštele“, „beržine koše“, tai labai sunku iš to išeiti. Vyresnė karta arba mažiau išsilavinę žmonės, linkę laikytis tų nuostatų, kokios buvo jų tėvų. Pastebime, kad jaunesni tėvai ieško kitų būdų, klausia. Sako, kad nori auklėti savo vaikus priešingai, nei juos auklėjo tėvai. Aš visą laiką kviečiu, kad mes nebūtinai imtume savo tėvų auklėjimo pavyzdžius. Mes galime žiūrėti reflektyviai. Nekartoti ir neperduoti tų dalykų savo vaikam.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Tik įdomu

Kad smurtas tik iki 18 metų. O tada galima išmesti kaip šunį į laukinę gamtą sudraskyti visiems kas tik nori darbdaviams, dėstytojams ir tos pačios vaikų teisės jau gali suėsti nes papuoli į kitą barikadų pusę. Tokių vaikų teisių iš vis nereikia. Nė vieno jos nepadarė dar laimingo, o gyvenimų suėdė daug. Tegu rūpinasi motinyste ir tėvyste, nes tik laimingų tėvų bus laimingi vaikai. Už kiekvienos sugriautos šeimos ašaras turėtų sėsti vaikų "teisės" iki gyvos galvos nes vaikus atimti gali tik žmogos iš mėgintuvėlio, žodžiu tokie kurie neverti žmogaus vardo.

E.

Visi pasaulio vaikai prasideda nuo (iš) smurto. Kaip paaiškinti vafliui, kad jis turi tik du kelius: į kondomą, kuriame jis saugiai ir negrįžtamai atauš, arba į makštį, iš kurios ištrauktas (smurtiniu būdu, ar iškreiptu per Cezario britvą) jis pateks į pasaulį, kur jis veis į save opanašius smurtautojus? tempkite vaiką pas gydytojąč. Kuo greičiau nutempsite, tuo jis mažiau kankinsis. Nuo jūsų smurto :))) Vaikai yra blogas gėris arba geras blogis. Kas rašo tokius rašinius, yra blogų tėvų prarūgusi sperma, netyčia suėsta hermafroditinės sraigės ir patekusi į koiniško žvirblio skilvį apvaisintame pavidale išvemta maskvos prieigų degalinėse.

Irena

O Garliavoje kažkada ,įdomu ,,vaikų teisės,,nenaudojo smurto prieš vaiką,kur jiems mirties bausme,nėra,nes ten valdžioje savi ir savos giminės sėdi,tipo neliečiamieji,niekada nesens ir nenudves,kokios dabar teisės,tegul tuomet seni tėvai sumoka vaikams už susiktas vaikystės,už ,,savanoriškus ,,priverstinius liepimus prižiūrėti kitus brolius ir seserys,net ir protiškai atsilikusius,už tai,kad vaikų kambariuose buvo apgyvendinę giminės,už neleidimus eiti į būrelius,tegul dabar suaugę asmenys atsako mirties bausme,ir giminės tuo pačiu,kurie tuomet tyčiojosi is vaikų,tai gal dar aiškins,kad jau senų asmenų naikinti negalima,ir jų snukiu daužyti negalima,nes pensininkų valstybė nudves,nusneka su tom teisėm,kur kompensacijos ,nėra,o ką dabar snargliai,teisės turi,kur skola iš užaugusių snargliu,už telefonu pirkimus,už atimtas sveikatas,už sumokėtus būrelius,visokias nupirktas mašinas,mokslus sumokėtus,nes tokie visi protingi ,pasikele,laukia,kol tėvai dovanos būtus ,sudas ne jaunimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS