Prasidėjo Tarptautinė kurčiųjų savaitė | Diena.lt

PRASIDĖJO TARPTAUTINĖ KURČIŲJŲ SAVAITĖ

Lietuvos kurčiųjų draugija kartu su Lietuvos kurčiųjų jaunimo asociacija inicijuoja kurčiųjų savaitę, kuri minima daugelyje pasaulio valstybių.

Visą savaitę vyksiančiuose susitikimuose bus aptariamos kurčiųjų integracijos į visuomenę problemos.

Lietuvių gestų kalbos vertėjų asociacijos prezidentės Ramunės Leonavičienės teigimu, klausos negalią turintiems žmonėms itin aktualios švietimo, gestų kalbos vertėjų, pagalbos išsikvietimo į namus, informacijos kurtiesiems teikimo problemos.

Asociacijos prezidentė pažymi, kad vis dar trūksta gestų kalbos vertėjų, tačiau pamažu artėjama užsibrėžto tikslo link.

„Lietuvoje iš viso yra 110 dirbančių gestų kalbos vertėjų, 6 000 kurčiųjų. Pagal gestų kalbos vartojimo planą, buvo planuota, kad turėtume pasiekti tokį rezultatą, kad vienam vertėjui tektų aptarnauti 50 kurčiųjų. Šiai dienai mes netoli to rezultato. <...> Planuojame su kita programa ar planu, kaip jį pavadins, pasiekti, kad būtų vienam vertėjui 40 kurčiųjų, kad ta paslauga būtų kuo labiau prieinama“, – sako R. Leonavičienė.

Šiemet kurčiųjų savaitė vyksta rugsėjo 19–25 d. Jos tema – „Aš esu lygus dėl gestų kalbos“. Šiemet savaitė apima tokius aspektus: gimimo teisė, kurčiojo identitetas, prieinamumas, lygi kalba, lygios įsidarbinimo galimybės, dvikalbis švietimas, lygus dalyvavimas, mokymasis visą gyvenimą.

Tarptautinė kurčiųjų diena pradėta švęsti 1958 m. Romoje ir vyksta kasmet, paskutinę rugsėjo savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS