Premjeras: drausmė koalicijoje turi būti didesnė | Diena.lt

PREMJERAS: DRAUSMĖ KOALICIJOJE TURI BŪTI DIDESNĖ

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad šiuo metu drausmė koalicijoje turi būti didesnė nei buvo anksčiau.

Skundė vieni kitus

„Iš koalicijos, kurioje buvo 85 nariai, rugsėjo mėnesį liko turbūt 72 nariai, todėl, be abejo, drausmės klausimams turime skirti žymiai daugiau dėmesio. Iki rugsėjo mėnesio galėjome leisti šiek tiek atsipalaidavimo viduje, dabar, be abejo, drausmė turi būti žymiai tvirtesnė ir čia mūsų koalicijos vadovų atsakomybė, kad iš tiesų sutartume ir susitartume ir pasiektume reikalingų sprendimų turėdami tik vienu balsu daugiau nei pusė Seimo narių", - interviu „Žinių radijui" ketvirtadienį sakė premjeras.

A.Kubilius partijos etikos sergėtojams vienu kartu apskundė penkis frakcijos narius, antradienį neparėmusius švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus per Seimo balsavimą dėl interpeliacijos, rašo „Lietuvos rytas".

Apskųstieji savo ruožtu etikos sargams apskundė premjerą - jis esą melavo reikalaudamas iš frakcijos remti liberalų ministrą, nes taip nutaręs partijos prezidiumas.

„Vienos Lietuvos“ problema

Trys konservatoriai Vida Čigriejienė, Evaldas Jurkevičius ir Rytas Kupčinskas nedalyvavo balsavime, nors ir buvo posėdyje. Gintaras Songaila nepritarė ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus, o Kazimieras Uoka susilaikė.

Koalicijai nebepriklauso buvusi valdančioji frakcija „Viena Lietuva", kuri atskilo nuo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos. „Viena Lietuva" šiuo metu laiko save nepriklausoma frakcija, nes jos su valdančiąja dauguma nebesieja jokie dokumentai.

Buvęs „vienalietuvininkų", tuomet dar besivadinusių TPP frakcija, susitarimas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija nebegalioja nuo rugsėjo 10-osios, o koalicijos sutartį yra pasirašiusi Tautos prisikėlimo partija. „Vienalietuvininkai" yra sustabdę savo narystę šioje partijoje.

„Vienalietuvininkams“ pasiūlė pasiskaityti vertinimus

Premjeras sakė gavęs iš „vienalietuvininkų" įvairių pasiūlymų, tačiau jie esą nelogiški.

„Yra įdomių pasiūlymų, yra ir daug stipriai logiškai vieni kitiem prieštaraujančių (...) Gal nėra suvokiama gerai krizės priežasčių ir procesų (...). Raginčiau paskaityti ir Tarptautinio valiutos fondo vertinimus, Pasaulio banko vertinimus", - teigė A.Kubilius.

„Frakcija pati nelabai žinanti, kur yra. Tikrai negalima skaičiuoti kaip koalicijos sudėtinės dalies, nors mūsų frakcija buvo pasiūliusi jiems aiškų bendro darbo principą, bet jie nėra apsisprendę", - kalbėjo ministras pirmininkas.

A.Kubilius: Darbo partijos frakcija turi privalumų

Anot jo, ketinama ieškoti sutarimo su visomis Seimo frakcijomis - tiek valdančiomis, tiek opozicinėmis.

Valdančioji Permainų koalicija antradienį pakvietė Darbo partiją (DP) pradėti konsultacijas dėl galimo bendro darbo koalicijoje. Opozicinę Darbo partijos frakciją sudaro 10 narių. Anot premjero, DP „turi tam tikrų privalumų".

„Jei atsiribotume nuo visų kitų reikalų, nuo vadovų problemų ar teisinių bylų, ir žiūrėtume tik į Seime veikiančias frakcijas, turiu pasakyti, kad lyginant ir opozicijoje veikiančių partijų konstruktyvumą, Darbo partijos frakcija turi tam tikrų privalumų. Konsultacijos dėl bendradarbiavimo formos neįtakos visų teisinių procedūrų", - kalbėjo A.Kubilius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS