Premjeras ragina nesiblaškyti dėl dvigubos pilietybės – skelbti referendumą | Diena.lt

PREMJERAS RAGINA NESIBLAŠKYTI DĖL DVIGUBOS PILIETYBĖS – SKELBTI REFERENDUMĄ

Premjeras Saulius Skvernelis ragina nesiblaškyti dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ir rudenį priimti sprendimą skelbti referendumą.

„Turime apsispręsti, surasti sprendimus, ko tikimės ir norime, kokius turime artimiausius tikslus kaip tauta ir valstybė. Sprendimas dėl pilietybės išsaugojimo privalo būti gerai parengtas ir priimtas kartu su pasaulio lietuvių bendruomene ir organizacijomis, o ne už jūsų nugarų ir už jus“, – antradienį užsienio lietuviams sakė premjeras.

Ministras pirmininkas S. Skvernelis antradienį pirmininkavo po dvejų metų pertraukos susirinkusios Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisijos posėdžiui.

„Be jūsų pritarimo, o vėliau ir pagalbos nepasieksime tų rezultatų, kuriuos reikia pasiekti. O jei referendumas pasibaigs nesėkme – žala taip pat bus milžiniška. Nesiblaškykime ir kuo greičiau skelbkime referendumą bei sutelkime visas pastangas, kad jis įvyktų“, – premjeras cituojamas Vyriausybės išplatintame pranešime.

Tokią poziciją po komisijos posėdžio BNS išsakė ir Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Reikia imti ir pasakyti, kad darom referendumą, nepriklausomai nuo to, bus pripažintas įstatymas antikonstituciniu, ar ne, vetuos prezidentė ar nevetuos.

„Kalbėjome daugiausiai pilietybės tema, politikų nuostata labai aiški, užteks blaškytis, reikia priimti sprendimą ir darom referendumą, bet turime sutelkti visas savo pajėgas ir bandyti pasiekti sėkmę pačiame referendume“, – sakė D. Matulionis.

Anot jo, referendumas turi būti rengiamas nepaisant to, kokia baigtis laukia Seimo teisininkų sukritikuotų Referendumo įstatymo pataisų, kuriuo referendumui dvigubos pilietybės klausimu nuleidžiama kartelė.

Seimas rudenį planuoja kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų baigiantis vasaros sesijai priimtų pataisų konstitucingumą.

„Sprendimo dėl referendumo nėra, yra tik sprendimas dėl referendumo kartelės nuleidimo, ir jis kelia tam tikrų abejonių, todėl buvo palinkėjimas neprisirišt prie šito sprendimo, ar jis prieštaraus Konstitucijai, ar neprieštaraus. Reikia imti ir pasakyti, kad darom referendumą, nepriklausomai nuo to, bus pripažintas įstatymas antikonstituciniu, ar ne, vetuos prezidentė ar nevetuos“, – kalbėjo D. Matulionis.

Seimo priimtos Referendumo įstatymo pataisos Konstitucijos pirmo skirsnio 12 straipsniui, apibrėžiančiam pilietybę, daro išimtį dėl jos priėmimo – reikėtų mažiau balsų nei kitiems pirmo skirsnio straipsniams.

Pataisos pilietybę apibrėžiantį Konstitucijos straipsnį leidžia pakeisti, jei už tai referendume pasisako daugiau kaip pusė dalyvavusių piliečių, bet ne mažiau kaip trečdalis turinčių balso teisę.

Šiuo metu visam Konstitucijos pirmajam skirsniui galioja didesni apsaugos reikalavimai – Konstitucijos pataisoms būtina, kad už jas referendume balsuotų daugiau kaip pusė piliečių, turinčių balso teisę.

 

GALERIJA

  • Deividas Matulionis
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

tam - ,,, dviguba,,,,ablauche nedadarytas jei tie zmones

kurie emigravo [ milijonas lietuviu] butu like lietuvoj --tu dabar byr......a savo ciulptum , nes dabar nedarbo lygis 18% ,o butu 82%..............dziaukis ,kad jie isvyko dirbt veze y lietuva pinigus ir sere ubagus ir degradavusius driskius likusius lietuvoj y metus suvezdavo 3--5 milijardus litu is ju pensininkai gaudavo [ ir gauna] pensijas, mokytojai algas socialiai remtini pasalpas [ kaip ir tu nuograuza]....Jei y lietuva negryz emigrave per 30 metu lietuviai----ju vieta uzims xoxolu banderos ,ir merkel siunciami arabai ,islamistai teroristai su afrikieciais.....

Dviguba?

kas pilietybė? kam to reikia, jei reikia tai kodėl atsisakė, o dabar nori susigražinti,? atsisakykite pirmosios ir jei priklauso -gausite? ekonomiškai nenaudinga? bet Lietuvai -politiškai nepatikima, kas iš to jai turėsime 4 mln, bet 1,5 mln bus tie kurie galės diktuoti sąlygas net nebūdami Lietuvoje -balsuojant, nes "tik k1 grįžus iš londes nežinau kas čia vyksta" ir balsuos? už mus? mums? Ačiū, bet ne, net tokiu a lia tobias-taip pat reikia tik tiek , kiek yra, o tiems. kuriems Lietuva reiškia daug , iš tų Lietuvio neatims niekas, na o jau jei patys atsisakė, kaip sako dieve padėk, nes ką veiks jei reikės pasirinkti? Už ką ir prieš ką? Mąstykime ką norime padaryti, nes po to darysime ką primastėme

Lietuvis

Tėvai ir Tėvynė tik vieni aš nežinau jokių dvigubų galbūt galimas gyventojo statusas bet ne dviguba pilietybė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS