Premjerė: kultūros įstaigas būtų galima atverti savivaldybėse, kur mažas sergamumas | Diena.lt

PREMJERĖ: KULTŪROS ĮSTAIGAS BŪTŲ GALIMA ATVERTI SAVIVALDYBĖSE, KUR MAŽAS SERGAMUMAS

Prioritetas teikiamas lauko veiklų atnaujinimui, o uždaras kultūros įstaigas būtų galima svarstyti atverti savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu yra mažesnis, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Tuo tarpu didžiuosiuose miestuose, taip pat vietovėse, kur padėtis blogesnė, būtų galima „ir toliau eiti pilotinių modelių ar specialių reikalavimų keliu“, per Vyriausybės posėdį sakė premjerė.

„Buvo dvi pagrindinės mintys ekspertų taryboje, kad reikėtų suteikti prioritetą toms veiklos, kurios yra lauke, ir tas yra nutarime siūloma, atviri muziejai, Europos parkas ar panašaus tipo institucijos. Dėl kitų įstaigų, kurios yra uždaros, nuskambėjo mintis ne kartą ir manau, kad tuo keliu mums reikia ir bandyti eiti, jog reikėtų ieškoti sprendimų savivaldybių lygmeniu“, – sakė I. Šimonytė.

Šalyje dėl pandemijos neveikiant muziejams, sostinėje esantis MO muziejus pasisiūlė tapti pirmuoju, kuriame lankytojai būtų priimami laikantis aukščiausių saugumo priemonių.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė komentuodama siūlymą teigė, kad jis gautas tik posėdžio išvakarėse ir „reikia panagrinėti ir pasižiūrėti, kiek siūlymai gali būti replikuoti ir kitose institucijose, pvz., kituose muziejuose, kitose kultūros įstaigose, ir priimti sprendimą, kuris galėtų būti harmonizuotas“.

Kultūros ministras Simonas Kairys sakė, jog iki kitos savaitės bus parengti siūlymai, kokiomis sąlygomis galėtų atsidaryti tiek privačios, tiek valstybinės įstaigos, kurios irgi teikia veiklos pandemijos sąlygomis planus.

„Grįžtant prie MO muziejaus ir kitų iniciatyvų, aš turiu matyti ir kitą pusę, nes valstybei priklausantys muziejai irgi yra sureagavę, aktyviai sudarinėja tvarkas, įrodinėja, kad gali atsakingai atsiverti, ir reikia suderinti dalykus. Manau, tikrai kitą savaitę ateisim su pasvertais sprendimais, kaip duoti visuomenei daugiau erdvės, pavargus nuo karantino, kažkur lankytis“, – sakė S. Kairys.

Ministrų kabineto vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad sergamumo rodikliai savivaldybėse smarkiai skiriasi, ir „yra savivaldybių, kur epidemiologinė situacija geresnė tiek, kad ji yra kažkur geltonoje zonoje, ir jei Lietuvoj būtų tokia situacija, mes daug veiklų būtume galėję vienu ar kitu režimu leisti“.

„Akivaizdu, kad arba tos savivaldybės turės ilgai laukti, kol blogesnės situacijos savivaldybės tvarkysis, arba mes turime eiti į tam tikrą diferencijuotą sprendimą dėl to, kas galėtų vykti lokaliai savivaldybėse, kuriose padėtis geresnė, o tose savivaldybėse, kur padėtis blogesnė, mes galėtume ir toliau eiti pilotinių modelių ar specialių reikalavimų keliu“, – kalbėjo premjerė.

MO muziejus pateikė valdžiai veiklos planą, kaip užtikrintų saugumo reikalavimus, jei galėtų atsidaryti kaip pilotinis projektas.

MO muziejus pateiktame plane numato, kad bilietai būtų parduodami elektroniniu būdu su išankstine registracija, lankytojams pasirenkant konkretų apsilankymo laiką. Lankytojų srautus siūloma riboti atsižvelgiant į 14 dienų sergamumą 100 tūkst. gyventojų.

Edukacijos ir ekskursijos bei kitos paslaugos, kuriose dalyvautų daugiau nei du asmenys ar vienas šeimos ūkis, muziejuje nevyktų.

MO muziejus teigia, kad atidaryti muziejus ragina ir Europos muziejų tinklas (NEMO), jo teigimu, muziejų uždarymas yra netinkama pandemijos valdymo priemonė.

Anot MO muziejaus, kiekviena diena saviizoliacijoje žmonėms didina stresą, kaupia pyktį, o muziejai jau dabar galėtų prisidėti prie streso mažinimo ir tai daryti saugiai.

Šiuo metu sostinėje vyksta bandomasis projektas Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, kai masiškai testuojant pradinukus jie grąžinti į klases.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS