Premjerė: Vyriausybė palaikytų siūlymą algas prokurorams didinti labiau ir dviem etapais | Diena.lt

PREMJERĖ: VYRIAUSYBĖ PALAIKYTŲ SIŪLYMĄ ALGAS PROKURORAMS DIDINTI LABIAU IR DVIEM ETAPAIS

Vyriausybė palaikytų siūlymą kitąmet prokurorams darbo užmokestį didinti labiau nei planuota ir šį procesą vykdyti dviem etapais, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

„Vyriausybė pritartų tokiam kompromisui. Toks pasiūlymas tikrai gali būti įgyvendintas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas trečiadienį pritarė siūlymui, kad prokurorų atlyginimams didinti kitąmet papildomai būtų skiriama ne 8,6 mln. eurų daugiau nei šiemet, kaip siūlo Vyriausybė, o per 10 mln. eurų.

Pasak I. Šimonytės, tokiu būdu prokurorų darbo užmokestis kitąmet vidutiniškai siektų 75 proc. teisėjų atlyginimo.

Prokuratūra siekia, kad jos pareigūnai uždirbtų 90 proc. vidutinio teisėjų atlyginimo.

Komiteto skaičiavimu, pagal jų projektą generalinės prokurorės alga, neatskaičius mokesčių, didėtų 2549 eurais ir sudarytų per 7873 eurų, žemiausios grandies prokuroro augtų 1463 eurais ir siektų daugiau kaip 4695 eurus.

Taip pat siūloma, kad nuo 2025 metų prokurorų atlyginimai kiltų dar labiau ir tuomet jau pasiektų 90 proc. teisėjų algų.

Vyriausybė siūlė prokurorų darbo užmokestį didinti lėčiau ir minėtą rodiklį pasiekti tik 2026 metų sausį.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigia, kad nuo liepos teisėjams gerokai padidinus atlyginimus, susidarė didelis atotrūkis tarp jų ir teisėjų darbo užmokesčio. Jos teigimu, tai diskriminuoja ir demotyvuoja prokurorus, sunku pritraukti jaunų specialistų.

Generalinė prokuratūra siekia, kad kitąmet prokurorų algoms didinti būtų skirta apie 16 mln. eurų, o ne 8,6 mln. eurų, kaip numatyta kitų metų biudžeto projekte.

„Negaliu pasakyti, kad valstybės biudžete nėra 16 mln. eurų, bet tie milijonai turi ateiti kieno nors kito sąskaita“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė premjerė.

„Toks argumentavimas, kad mes tiesiog taip norime, nes kitaip manome, kad yra nepagarba prokuroro darbui – su visa pagarba prokurorų darbui, turiu pasakyti, kad Vyriausybės pasiūlymas, kuris buvo pateiktas, kuris numato išdėliojimą ir to 90 proc. teisėjų atlyginimo pasiekimą per trejus metus, iš esmės jau pirmame žingsnyje numatė darbo užmokesčio fondo padidinimą prokuratūrai kitais metais daugiau nei 20 procentų. Šitiek darbo užmokesčio fondas neauga jokioms institucijoms, išskyrus Kalėjimų tarnybai ir Probacijos tarnybai“, – aiškino I. Šimonytė.

Ji sakė suprantanti prokurorų norą pasiekti maksimumą, tačiau, anot Vyriausybės vadovės, tai neįmanoma atsižvelgiant į ribotas galimybes.

„Suprantu, kad visą laiką galima siekti maksimumo, bet jeigu maksimumo sieks visi, tada nelabai įsivaizduoju, kaip valstybė galės funkcionuoti ir patvirtinti kokį nors biudžetą. Nes čia yra ne tik apie tai, kas ko nori, bet apie tai, ką valstybė gali“, – tvirtino ji.

Pirminiame 2024-ųjų biudžeto projekte Generalinei prokuratūrai iš viso numatyta 50,3 mln. eurų asignavimų (8,3 mln. eurų daugiau nei šiemet), iš jų atlyginimams – beveik 44,9 mln. eurų (8,6 mln. eurų daugiau). Šiemet institucijai skirta atitinkamai 42 mln. ir 36,3 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu duoda

tai jiems dar mazai, gauna kosmines algas, o kur dar vokeliai ir dar negana, kad jus paspringtumet tais eurais besociai dalbajobai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS