Prezidentas, premjerė, kultūros ministras sveikina skulptorių V. Urbanavičių su 70-mečiu | Diena.lt

PREZIDENTAS, PREMJERĖ, KULTŪROS MINISTRAS SVEIKINA SKULPTORIŲ V. URBANAVIČIŲ SU 70-MEČIU

  • 3

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino vieną žymiausių 21 amžiaus Lietuvos skulptorių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Vladą Urbanavičių 70-ojo jubiliejaus proga.

Pasak šalies vadovo, V. Urbanavičiaus kūryba yra minimalistinė, nepataikaujanti visuomenės lūkesčiams, persipynusi su įvairiais mūsų gyvenimo kontekstais.

Iškilūs darbai ir jiems impulsą davusios tvirtos V. Urbanavičiaus kaip kūrėjo vertybinės nuostatos turėjo svarią reikšmę Lietuvos skulptūros meno modernėjimui ir žymėjo jo lūžį, leido suprasti skulptūrą kaip iškalbingą viešosios erdvės ir kartu mūsų pačių atspindį, rašoma šalies vadovo sveikinime.

Premjerė Ingrida Šimonytė sveikinime sako, kad daug metų V. Urbanavičiaus subtilūs darbai liudija Lietuvos vaizduojamojo meno grožį ir įvairovę, o sukurtos skulptūros sušildo ir prakalbina nebylias erdves, pasižymi išskirtiniu plastiškumu bei originalia formos pajauta.

Dėkoju Jums už meninę drąsą, novatoriškumą, po Lietuvą ir pasaulį pasklidusius kūrinius.

Ji pabrėžė, kad V. Urbanavičius šalies dailės istorijoje išliks kaip universalaus mąstymo kūrėjas, garbingai tęsiantis tradicijas ir puikiai šnekantis šiuolaikinio meno kalba. 

Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kas savo kūriniuose monumentalumą V. Urbanavičius derina su rafinuota elegancija, pasižymi išskirtiniu erdvės pojūčiu.

Pasak jo, V. Urbanavičius pasirinko abstrakčią meno kalbą, kuri žiūrovą skatina išlaisvinti vaizduotę ir kviečia leistis į stereotipų nesuvaržytą meninį nuotykį.

Ministro teigimu, V. Urbanavičiaus darbai itin praturtina Lietuvos šiuolaikinį meną, į jį įnešdami naujos kokybės, minimalistinio mąstymo, minties ir formos darnos.

„Dėkoju Jums už meninę drąsą, novatoriškumą, po Lietuvą ir pasaulį pasklidusius kūrinius, bylojančius apie stiprią mūsų šalies skulptūros tradiciją“, – sveikinime sako S. Kairys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dekui

"Krantines arka"- " paminklas" patycioms, psichologiniam smurtui

Nuotikis

Savo paties atspindys

Meno grozis

Geda. Tai "vamzdzio" nenugriaus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS