Prezidentas siūlo skirti buvusį generalinį prokurorą teisėju Ukmergėje | Diena.lt

PREZIDENTAS SIŪLO SKIRTI BUVUSĮ GENERALINĮ PROKURORĄ TEISĖJU UKMERGĖJE

Prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl kadenciją baigusio generalinio prokuroro Evaldo Pašilio skyrimo Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmų teisėju.

Dekretą, kuriuo, be kita ko, prašoma patarimo dėl E. Pašilio skyrimo, G. Nausėda pasirašė trečiadienį.

E. Pašilis prieš tapdamas generaliniu prokuroru 15 metų dirbo Ukmergės rajono apylinkės teisme, penkerius iš jų – šio teismo pirmininku.

Penkerius metus trukusią generalinio prokuroro kadenciją E. Pašilis užbaigė pernai gruodžio 29 dieną.

Kadencijos pabaigoje jis taip pat dalyvavo Teisingumo ministerijos organizuotoje atrankoje ir buvo atrinktas kaip geriausias pretendentas į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą, tačiau jo kandidatūrai nepritarė G. Nausėda.

Kreipiasi dėl kandidatų į Administracinio teismo teisėjus

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį pasirašė dekretą, kuriuo kreipiasi į Teisėjų tarybą su prašymu patarti dėl Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų Ernesto Spruogio ir Rasos Ragulskytės-Markovienės skyrimo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjais.

Tai prezidentas padarė vadovaudamasis Konstitucija.

Pasak valstybės vadovo, abu kandidatai - žinomi teisėjų bendruomenės nariai ir yra nepriekaištingos reputacijos, pasižymi profesine kompetencija, yra sukaupę didelę teisinio darbo patirtį.

E. Spruogis turi daugiau kaip 24 metų teisinio darbo patirtį, iš kurių 12 metų dirba teisėju Vilniaus apygardos administraciniame teisme. Iki paskyrimo teisėju dirbo juristu privačioje įmonėje, teisėjo padėjėju, Teisės departamento direktoriumi Konstituciniame Teisme. Pretendentas nuo 2002 m. iki šiol yra Mykolo Romerio universiteto docentas.

Kandidatas į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjus 2002 m. Lietuvos teisės universitete apsigynė daktaro disertaciją, jam suteiktas socialinių mokslų (teisės krypties) daktaro laipsnis. Jis taip pat yra Europos administracinių teismų teisėjų asociacijos, Lietuvos teisėjų asociacijos ir Tarptautinės teisės filosofų asociacijos narys.

R. Ragulskytė-Markovienė yra sukaupusi 20 metų teisinio darbo patirtį, iš kurių 13 metų dirba teisėja Vilniaus apygardos administraciniame teisme. Iki pradėdama dirbti teisėja, pretendentė teisinio darbo patirties įgijo 11 metų dirbdama akademinį darbą Vilniaus universitete, nuo 2011 m. iki šiol dėsto Mykolo Romerio universitete, nuo 2019 m. Vilniaus universiteto Teisės fakultete dirba vyresniąja mokslo darbuotoja.

2005 m. kandidatė Vilniaus universitete apsigynė daktaro disertaciją, jai suteiktas socialinių mokslų (teisės krypties) daktaro laipsnis. R. Ragulskytė-Markovienė yra Europos administracinių teismų teisėjų asociacijos ir Lietuvos teisėjų asociacijos narė, aktyvi Lietuvoje ir užsienyje vykstančių mokymų dalyvė.

Kandidatus tinkamiausiais eiti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų pareigas pripažino Pretendentų į teisėjus atrankos komisija.

Pagal Konstituciją ir Teismų įstatymą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjus skiria ir atleidžia prezidentas. Dėl teisėjų paskyrimo, paaukštinimo, perkėlimo ar atleidimo iš pareigų prezidentui pataria speciali įstatymo numatyta teisėjų institucija – Teisėjų taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

L?

Man nesuprantama kodėl teisėjams leidžiama dirbti kitą darbą kai bylos neišnagrinėjamos po 5-10 metų. Gal tegul produktyviau dirbt pradeda.

visiskai korumpuota buvusy grybauskaites

kiseninny gen, prokurora milijardiniu aferu ,vagysciu slepeja ir aferistu vagiu ,,,stoga,,, --Nauseda siulo y teisejus !!!!???? .. jy teist reikia ir sodint naxren 25 metasm su turto jo ir jo artimuju konfiskacija ,o ne siulyt teisejo posta---nauseda tai pasityciojimas is teisingumo ir aplamai visos lietuvos teisines sistemos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS