Prezidentas: XX a. įvykių tyrimai būtini kaip atsakas į dezinformaciją | Diena.lt

PREZIDENTAS: XX A. ĮVYKIŲ TYRIMAI BŪTINI KAIP ATSAKAS Į DEZINFORMACIJĄ

  • 3

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) atliekami moksliniai tyrimai yra labai svarbūs kaip atsakas į dezinformaciją ir istorijos klastojimą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Antradienį susitikęs su naujuoju centro vadovu istoriku Arūnus Bubniu jis pabrėžė šios įstaigos svarbą saugant istorinės atminties Lietuvoje gyvybingumą, teigiama Prezidentūros pranešime.

Anot jo, per susitikimą aptartos efektyvesnės centro veiklos perspektyvos, su jomis susijęs resursų poreikis, taip pat – mokslinė, muziejinė ir memorialinė centro veikla, istorinės atminties tyrimų aktualijos.

„Lietuvai reikia stipraus mokslinio centro, kuris ne tik vykdytų aukšto akademinio lygio XX amžiaus istorijos tyrimus, bet ir skleistų jų rezultatus plačiai pasaulyje ir Lietuvoje“, – sakė šalies vadovas.

Jis, anot pranešimo, centro vadovui perdavė visuomenės lūkestį „dėl solidžių, objektyvia ir kompetentinga istorinių šaltinių analize pagrįstų tyrimų apie nevienareikšmius ir skaudžius Lietuvos XX amžiaus vidurio įvykius“.

Gyvajai atminčiai be galo svarbu užtikrinti tokių tyrimų sklaidą Lietuvoje ir užsienyje.

„Prezidento nuomone, tokie tyrimai yra būtini atsakant į priešiškų jėgų vykdomą istorijos klastojimo ir dezinformacijos politiką. Gyvajai atminčiai be galo svarbu užtikrinti tokių tyrimų sklaidą Lietuvoje ir užsienyje“, – teigiama pranešime.

G. Nausėda pritarė naujojo centro vadovo prioritetui tęsti partizanų, Holokausto ir kitų represinių režimų aukų palaikų paieškos ir identifikavimo darbus.

Istorikas A. Bubnys LGGRTC generaliniu direktoriumi paskirtas balandžio 22 dieną. Prieš tai Seimas iš pareigų atleido kiek daugiau nei pusmetį šiai įstaigai vadovavusį Adą Jakubauską.

Jam priekaištauta, kad nepavyko užtikrinti sklandaus institucijos darbo, tarp jos darbuotojų kilo susipriešinimas, istorikai išreiškė nerimą dėl mokslinių tyrimų politizavimo, o viešai nagrinėjama situacija centre menkino įstaigos dalykinę reputaciją. A. Jakubauskas šiuos priekaištus atmetė ir tikino tapęs politinių peripetijų auka.

Genocido centras tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

GALERIJA

  • Prezidentas: XX a. įvykių tyrimai būtini kaip atsakas į dezinformaciją
  • Prezidentas: XX a. įvykių tyrimai būtini kaip atsakas į dezinformaciją
  • Prezidentas: XX a. įvykių tyrimai būtini kaip atsakas į dezinformaciją
  • Prezidentas: XX a. įvykių tyrimai būtini kaip atsakas į dezinformaciją
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aha nu jo

Su tuo lepsiu? Ne per daug garbes tokiam pastumdeliui?

Centras

Centras tiria kas leidziama tirti ka leidzia tirti plaukuotoji ranka valdanti lietuva is uzsienio

Grieztas

Tegul paklausia, kada bus atskleisti 75 metams oziu klano uzslaptinti kgbistu sarasai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS