Prezidentės patarėja: Lietuva lieka neapsaugota nuo propagandos | Diena.lt

PREZIDENTĖS PATARĖJA: LIETUVA LIEKA NEAPSAUGOTA NUO PROPAGANDOS

  • 7

Lietuva lieka neapsaugota nuo karo propagandos, dezinformacijos ir nepalankaus informacinio lauko, antradienį pareiškė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja, Seimui atmetus siūlymą riboti rusiškos televizijos produkcijos transliavimą.

„Mes gyvename informacinio karo sąlygomis ir prezidentės užduotis yra ginti Lietuvą nuo įvairiausių grėsmių, tą prezidentė ir padarė pateikdama įstatymo pataisas. Tai, kas šiandien įvyko, mums tiesiog rodo, kad Lietuva ir toliau lieka nepakankamai apsaugota nuo karo propagandos, dezinformacijos ir nepalankaus informacinio lauko“, - BNS sakė patarėja švietimo ir kultūros klausimams Rūta Kačkutė.

Prezidentė siūlė įstatyme įtvirtinti, kad programos oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. retransliuojamų televizijos programų kiekio kiekviename jų vartotojams siūlomame televizijos programų pakete, išskyrus specializuotus (teminius) paketus.

Prezidentūros teigimu, šiuo metu iki 30 proc. visų retransliuojamų programų Lietuvoje sudaro rusiška produkcija.

Už atitinkamas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas balsavo 33 Seimo nariai, prieš buvo 13, susilaikė 49 parlamentarai. Už projektą balsavo opoziciniai konservatoriai ir keli liberalai, prieš ir susilaikė valdantieji bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai. Projektas grąžintas Prezidentūrai tobulinti.

R.Kačkutė sakė kol kas negalinti atsakyti, ar Prezidentūra pataisas tobulins ir teiks jas pakartotinai, nes šis klausimas dar nesvarstytas.

Paklausta apie kritikų argumentus, kad pataisomis gali būti ribojama žodžio laisvė, prezidentės patarėja atsakė: „Arba tai yra pavyzdys, kad Lietuvoje gerai veikia propaganda ir ji yra galinga, arba tai yra neįsigilinimas į prezidentės pateiktas pataisas“.

„Prezidentės pateiktos pataisos jokių laisvių neapriboja, jos tiesiog suteiktų geresnę galimybę žmonėms matyti ir ES kalbomis transliuojamus kanalus. Pagrindinis retransliavimo paketas susidėtų iš 90 proc. lietuviškai arba kitomis ES kalbomis transliuojamų programų ir 10 proc. programų ne ES kalbomis. Bet galimybė pasirinkti ir kitus paketus kalbos ar žanro pagrindu išlieka, ir niekas šitos laisvės neriboja“, - kalbėjo ji.

Seimo nariai per pataisų pristatymą kėlė klausimus, ar draudimo kelias yra tinkamiausias kovojant prieš propagandą, taip pat nuogąstavo, kad rusiškos produkcijos kiekio ribojimas gali atsisukti visai priešinga kryptimi - transliuojami liks tik propagandiniai kanalai, o ne alternatyvūs.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

logiška

atsivertusio komjaunuolio gyslose frazė ''uždraust'' neišnyko .........

Aha

Prezidentė mus visus debilais laiko, nieko naujo... Mes ir kėgėbynas, mes ir kirmėlynas, mes ir runkeliai, propagandos nuo nepropagandos atskirti nesugebam, tik valdžia išmintinga. Net keista, kaip čia tokie nevispročiai kaip mes sugebėjom tokią protingą valdžią išsirinkti!

koko

na aisku....greit ziuresim tik amerikonu sou
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS