Prezidento patarėja: tautinių mažumų mokyklos yra sovietinis palikimas | Diena.lt

PREZIDENTO PATARĖJA: TAUTINIŲ MAŽUMŲ MOKYKLOS YRA SOVIETINIS PALIKIMAS

  • 22

Tautinių mažumų mokyklos yra sovietmečio palikimas, reikia galvoti, kaip ten besimokantį jaunimą geriau integruoti į Lietuvos visuomenę, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

„Rusiškos, kaip ir kitų tautinių mažumų mokyklos, yra sovietinis palikimas. Jos egzistavo dar sovietų laikais ir iki šiol egzistuoja“, – antradienį Žinių radijui sakė ji.

„Reikia turbūt galvoti ne apie tai, kaip jas panaikinti, reikia galvoti apie tai, kaip tautinių mažumų jaunuomenę, vaikus integruoti į Lietuvos gyvenimą, kaip padaryti, kad jie lietuvių kalbą, pavyzdžiui, išėję iš mokyklos mokėtų labai gerai, kad jie būtų pajėgūs išlaikyti lietuvių kalbos brandos egzaminą, kad jie būtų pajėgūs integruotis į Lietuvos gyvenimą visa apimtimi“, – tvirtino patarėja.

Jos teigimu, tinkamai neišmokę lietuviškai, nežinodami gerai istorijos, kultūros, tautinių mažumų jaunuoliai negali gyventi šalyje pilnakraujo gyvenimo.

„Jie užsidarę tam tikrame tos tautinės mažumos rėmuose, ir tai gali būti problema, kadangi vis tiek mes siekiame, kad visi Lietuvos piliečiai būtų integruoti į gyvenimą“, – tvirtino A. Skaisgirytė.

Taip prezidento patarėja komentavo švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto praėjusią savaitę atnaujintą diskusiją dėl rusiškų mokyklų. Ministras iškėlė klausimą, ar nevertėtų sekti estų ir latvių pavyzdžiu bei atsisakyti mokymo rusų kalba.

Siūlymą dėl rusų mokyklų laipsniško atsisakymo ministerija planuoja parengti per artimiausias savaites. G. Jakšto teigimu, šalyje galėtų likti veikti tautinių mažumų mokyklos, kuriose mokoma Europos Sąjungos ar Lietuvai draugiškų šalių kalba.

Pagal dabartinį įstatymą, vietovėse, kuriose tradiciškai gausiai gyvena tautinė mažuma, prašant bendruomenei savivaldybė laiduoja mokymąsi tautinės mažumos kalba.

Lietuvoje tankiausias tautinių mažumų mokyklų tinklas yra pietryčių Lietuvoje. Tautinių mažumų kalba mokoma devyniose savivaldybėse beveik šimte mokyklų.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, 2020–2021 mokslo metais tautinių mažumų švietimo įstaigose nuo vaikų darželių iki mokyklų ugdėsi per 47 tūkst. vaikų.

Minimu laikotarpiu rusų mokomąja kalba bendrojo ugdymo mokyklose mokėsi apie 14 tūkst. moksleivių, daugiausiai Vilniuje, Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Žmogus

Tęsiu toliau - Klaipėdoj, kaip surašymas parodė, yra apie 80 proc lietuvių. Ten galima visus ruskius paskirstyti po kelis į lietuviškas klases, ir tiek žinių, nėra tiek daug ten jų. Juk ir kalbėjo, jog kiekvienai savivaldybei bus atskiras sprendimas. Tai lenkų mokykloms reik įvest tokias pačias istorijos, geografijos pamokas kaip lietuviams. Sako, jog taip ir yra, bet kodėl jie toliau įsitikinę, jog gyvena ne lietuviškoj žemėj ir yra ne lietuviai? Ir veja lietuvius iš "savo lenkų žemių". Nieks netikrina, ko ten mokoma. Aš turiu db rankoj kelis savo mokyklos laikų atlasus, ten aiškiai ir nedvisprasmiškai bent keliuose puslapiuose atvaizduota, kad aplink Vilnių lietuviai gyvena, o ir toli už Lietuvos sienų lietuvių žemės tęsiasi, ir taip per amžius. O ko juos moko? Suklastotos lenkiškos istorijos? Ir lietuviškai visos pamokos ir lenkams turi būti. Ir rusų kalbos pamokas jiems nuimt, nes rusais užauga, kaip kad tas, kur pasižymėjo. Lenkų pamoką tegu pasilieka, man negaila

Žmogus

Šitie pora pastarųjų įvykių (labai dažnai taip išsišoka jaunoji vata, tik tokio atgarsio nesulaukia), kai jau XXI a. gimę ir jau laisvos Lietuvos, bet lenkiškas ir rusiškas mokyklas baigę jaunuoliai tampa agresyviais vatnykais, puikiai parodo, kaip sėkmingai mes tuos slavus integruojame, leisdami jiems mokytis savose mokyklose. O dar 200 tūkst naujų atvažiavo per keletą pastarųjų metų, tutbūt dar šimtai tūkst. iki 2030 atplūs. Ką darysim? Siūlau ne naikinti rusiškas mokyklas, o tiesiog pakeisti mokymo kalbą ir vadovėlius į lietuvių, įvesti normalias rasijos istorijos pamokas kur būtų visi jų "žygdarbiai", trėmimai, genocidai, etniniai valymai, lietuvių ir kitų kalbų draudimai, civilių skerdynės karuose, holodomoras, kad rusija visus visada puola ("mes niekad nieko neužpuolėm"), ir patyrė daugybė gėdingų pralaimėjimų ("rasyja niekada nepralaimi") ir tt ir pan. Šitą gali ir rusiškai dėstyt, visa kita - lietuviškai. Jei suvarysim juos į lietuviškas, tai klasiokus lietuvius rusifikuos

Jokiu

Rusų lizdu pasivadinusiu mokyklomis turi nebelikti kuo greičiau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS