Prezidento patarėjas: neutralizuojant krizę Alytuje galėjo prisidėti ir kariuomenė | Diena.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: NEUTRALIZUOJANT KRIZĘ ALYTUJE GALĖJO PRISIDĖTI IR KARIUOMENĖ

Į krizės, kilusios Alytuje užsidegus padangų perdirbimo gamyklai, suvaldymą galėjo būti aktyviau įtraukta ir kariuomenė, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Vytautas Žukas. Jo teigimu, su gaisro padariniais kovojusi savivaldybė, ko gero, pati iki galo nežinojo, kokiomis pajėgomis buvo galima disponuoti.

„Ne visada atrodė, kad krizės valdymo štabas Alytaus savivaldybėje tinkamai tvarkosi su ta padėtimi. Jam tiesiog trūko pajėgų, trūko informacijos, jie kreipėsi į kitas tarnybas, galbūt ne visada laiku sulaukė tos reikiamos pagalbos ar patarimų. Galėjo įsijungti plačiau kitos institucijos – tokios kaip Lietuvos kariuomenės taikos metų užduočių operacinės pajėgos“, – „Žinių radijui“ sakė V. Žukas.

Pasak jo, teoriškai Lietuvoje yra visos struktūros, reikalingos suvaldyti panašaus pobūdžio krizes, tačiau, teigė jis, patirtis rodo, kad praktiškai ne viskas veikia taip, kaip turėtų veikti.

„Vidaus reikalų ministerijoje yra įkurtas krizių reakcijų štabas ir civilinės saugos specialistų yra pakankamai daug. Bet kai žiūri praktiškai, kai (krizinė. – ELTA) situacija vystosi, buvo galima tikrai panaudoti ir inžinerinį batalioną, ir kitus kariuomenės pajėgumus, kurie tam tikslui ir yra sukurti“, – komentavo prezidento patarėjas.

Buvusio kariuomenės vado teigimu, kariuomenės struktūros galėjo suteikti įvairiapusę pagalbą, organizuojant gaisro ir jo sukeltų padarinių neutralizavimą.

„Pajėgos galėjo būti pasitelktos ir gyventojų evakuacijai, ir tų pačių ugniagesių uniformų švarinimui, šalia yra karinis dalinys, kuris galėjo suteikti ir maisto davinius, ir švarias lovas, ir tualetus, ir dušus, ir suteikti visą reikiamą pagalbą. Tiek, kiek buvo kreipiamasi tos pagalbos, tokia buvo suteikta. Bet (Alytaus miesto. – ELTA) meras, matyt, pats nežinojo iš tikrųjų, kokiomis pajėgomis jis gali disponuoti vienoje ar kitoje situacijoje“, – teigė jis.

V. Žukas akcentavo, kad Alytaus gaisro patirtis parodė, jog būtina suprasti, kad regioninio masto krizės labai greitai gali išsivystyti į nacionalinio masto krizes.

„Reikia turėti omenyje, kad bet kokia regioninio masto krizinė situacija gali peraugti į nacionalinę. Todėl reikia būti pasiruošus perimti atsakomybę ir iniciatyvą, jeigu ta situacija eskaluojasi“, – apibendrino V. Žukas.

ELTA primena, kad Lietuvos kariuomenė į krizės, kilusios Alytuje užsidegus padangų perdirbimo gamyklai „Ekologistika“, suvaldymą buvo įsitraukusi. Kariškiai padėjo vykdyti dalinę evakuaciją, sutelkė Alytaus mieste esančias Taikos meto užduočių budinčias pajėgas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ALGIS

Man nesuprantama , kodėl visame pasaulyje gesinant didelius gaisrus nenaudojamos karinės pajėgos ,jie galėtų prieš ugnies liniją išsprogdinti buferinę zoną , sunaikinant augmeniją , kad ugnis neplistų , o dabar liepsnos naikina pastatus , miestus ir tai yra nornalu .

Kaunas

Tikraa teisibe PRITARIU ZUKUI

Uz taika

Kokia kariuomene?Mazvaikiai zaidziantys kara,perkantys vis naujus ir naujus zaisliukus(nesvarbu,kad tie zaislai kitu jau nutrinti).O apranga!Vien salmai ka reiskia,matyt padengti brangia medziaga,nes kaina-oho-ho.Kiek tiems zaidimams sukisama,kai tuo tarpu ugnegesys kiekviena diena susiduria su pavojum,juk jis ir gelbetojas,ir naras,ir aukstalipys ir viso brudo likvidatorius,o normalios irangos ir amunicijos neturi.Geda!Gal baikit murdytis miskuose ir purvynuose,baikit tuo girtis,o iskilus pavojui kibkit i darba.Tai butu tikri mokymai,kaip elgtis subombardavus viena ar kita objekta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS