Prezidentūra: tikimasi, kad Imuniteto pasas startuos vasaros pradžioje | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: TIKIMASI, KAD IMUNITETO PASAS STARTUOS VASAROS PRADŽIOJE

Prezidento vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Simonas Krėpšta sako, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda palaiko Imuniteto paso idėją ir ragina EK priimti su juo susijusius sprendimus kuo greičiau.

Jis taip pat pažymi, kad už Imuniteto paso duomenų tvarkymą atsakingas Registrų centras įsipareigojo pasiruošimo darbus baigti iki vasaros pradžios.

„(Sveikatos ekspertų tarybos metu – ELTA) buvo aptartas Imuniteto sertifikatas: prezidentas palaiko šią idėją ir ragina Europos Komisiją (EK) priimti sprendimus kuo greičiau. Taip pat Lietuvoje yra labai svarbu turėti techninį pasirengimą, kad tas sertifikatas veiktų, nes tai yra vienas iš būdų „atrakinti“ šalies ekonominį ir socialinį gyvenimą saugiai. Tikimasi, kad šis sertifikatas plačia apimtimi startuos vasaros pradžioje“, – žurnalistams antradienį teigė šalies vadovo patarėjas.

EK užtikrins platformos sukūrimą, tačiau nacionalinės valstybės turi sukurti nacionalinius sprendimus, kaip saugiai laikyti duomenis apie skiepijimą, persirgimą ir apie neigiamą testą.

S. Krėpšta taip pat pridūrė, kad kiekviena ES valstybė atsakinga už savo nacionalinės sistemos, kurioje būtų laikomi persirgusių ar pasiskiepijusių gyventojų duomenys, sukūrimą.  

„EK užtikrins platformos sukūrimą, tačiau nacionalinės valstybės turi sukurti nacionalinius sprendimus, kaip saugiai laikyti duomenis apie skiepijimą, persirgimą ir apie neigiamą testą, ir juos perduoti, jei žmogus, tų duomenų savininkas, to pageidauja, atlikti patvirtinimo procedūras, pavyzdžiui, kertant sienas. Tie darbai vyksta, ir Registrų centras yra įsipareigojęs pabaigti savo darbus iki vasaros pradžios“, – kalbėjo jis.

ELTA primena, kad prezidentas antradienį surengė nuotolinį Sveikatos ekspertų tarybos susitikimą, kurio metu buvo apžvelgta epidemiologinė situacija šalyje, ruošiantis šią savaitę vyksiančiam EVT posėdžiui buvo pristatomos rekomendacijos dėl europinio Žaliojo skaitmeninio sertifikato (Imuniteto paso) kūrimo, taip pat pristatyta VU Santaros klinikų „Žaliosios ligoninės” koncepcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Apgailėtina

Lietuviai pirmieji. Visur kad tik pirmi. Ar apsaugos pasas nuo viruso? Svarbiausia niekas nežino, kiek laiko veiks ar išviso veiks vakcina! Jei ta vakcina būtų tarkim tokia, kaip nuo tuberkuliozės. Tada ir pasų nereikėtų. Žmogus būtų saugus. O dabar? Juk niekas nieko nežino. Ar laikas atidaryti sienas ir keliauti kur nori ir kada nori? Nebent virusas yra blefas. Ir kiek kainuos Lietuvai tos vadinamos "platformos" sukūrimas? Verslai žlunga, smulkiem verslininkas, tiem, kas dirba pagal verslo liudijimus, pažymas vos buvo iškrapštyta apgailėtina pašalpa. O čia bus kuriama duomenų bazė. O kur tų žmonelių duomenys keliaus? Paaiškinkit, kas suprantat!

Anonimas

Konclagerio ausvaisas. Matet kaip karves vaiksto su geltonais cipais ausyse. Panasius reikia isekti ir gyvuliams - zmonems tiktai su sprokstamu uztaisu kad bandant nuimti susprogtu ir atgrasytu nuo tolimesniu bandymu atsijungi nuo sistemos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS