Prezidentūroje – konferencija dėl informacijos prieinamumo žmonėms su negalia | Diena.lt

PREZIDENTŪROJE – KONFERENCIJA DĖL INFORMACIJOS PRIEINAMUMO ŽMONĖMS SU NEGALIA

  • 0

Pirmadienį, sveikindama Prezidentūros Kolonų salėje vykusios tarptautinės konferencijos „Informacijos prieinamumas žmonėms su negalia" dalyvius, Diana  Nausėdienė padėkojo Lenkijos pirmajai poniai, kuri nuoširdžiai rūpinosi, kad į renginį atvyktų aukščiausio lygio specialistai.

„Taip pat tariu didžiulį ačiū Lenkijos ir Lietuvos ekspertams, sutikusiems pasidalinti gerąja patirtimi, sprendimais, kurie jau efektyviai veikia“, – sakė Lietuvos pirmoji ponia.

Renginį globojo Lietuvos ir Lenkijos pirmosios ponios Diana Nausėdienė ir Agata Kornhauser-Duda. Konferencijos partneris – Lietuvos negalios organizacijų forumas.

Pasak D. Nausėdienės, Lietuvoje skurdo ir socialinės atskirties riziką patiria beveik 40 proc. žmonių su negalia ir tai yra žymiai daugiau nei ES. Šis akivaizdžiai lygių galimybių neužtikrinimą šalyje liudijantis rodiklis ir svarbus žmogaus teisių užtikrinimo klausimas vis dar per mažai aktualizuojamas.

A. Kornhauser-Duda pasidalino jau nuveiktais ir dar planuojamais darbais, pristatė neįgalių moksleivių įtraukimo į mokymosi procesus patirtimi, taip pat pasidžiaugė, kad užtikrinant žmonių su negalia gerovę vis aktyviau bendradarbiauja abi šalys įvairiais lygmenimis.

Konferencijoje dalyvavo ir pranešimus skaitė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto vicepirmininkas Jonas Ruškus, socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė, Šeimos ir socialinės politikos ministerijos valstybės sekretorius, Vyriausybės įgaliotas asmuo žmonių su negalia klausimams, Ombudsmeno ekspertų komiteto narys žmonių su negalia klausimams PaweBas Wdowikas (Lenkija), Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė, Valstybinio neįgaliųjų reabilitacijos fondo valdybos prezidentas Krzysztofas Michalkiewiczius (Lenkija).

Pranešėjai kalbėjo apie informacijos prieinamumą ir įvairių komunikacijos formų svarbą įgyvendinant žmogaus teisėmis grįstą negalios modelį; buvo pristatyti gerieji Lietuvos pavyzdžiai ir politinės kryptys bei susipažinta su Lenkijos patirtimi priimant ir įgyvendinant sprendimus, pasiremiant geraisiais šios šalies pavyzdžiais.

Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija užtikrina, kad ją ratifikavusios šalys siekia ne tik fizinio, bet ir informacinio prieinamumo žmonėms su negalia. Lietuva konvenciją ratifikavo 2010 metais, tačiau tiek fizinis, tiek informacinis prieinamumas žmonėms su skirtingomis negaliomis vis dar yra siekiamybė.

Konferencijoje žmonės su negalia dalijosi asmenine patirtimi, kaip jiems svarbus informacijos prieinamumas.

Renginio metu vyko diskusija, kurioje buvo keliami klausimai: ką mes žinome apie informacijos prieinamumo kliūtis? Kaip šias kliūtis naikinti rengiant tinkamai prieinamą informaciją visiems? Kokius sprendimus turime priimti ir kokių veiksmų imtis, kad kokybiškai užtikrintume informacijos prieinamumą žmonėms su negalia bei sudarytume sąlygas gyventi savarankiškai ir priimti sprendimus?

Konferencija vyko lietuvių ir lenkų kalbomis su sinchroniniu vertimu, taip pat buvo verčiama į lietuvių gestų kalbą.

GALERIJA

  • Prezidentūroje – konferencija dėl informacijos prieinamumo žmonėms su negalia
  • Prezidentūroje – konferencija dėl informacijos prieinamumo žmonėms su negalia
Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS