Prieš Rugsėjo 1-ąją – diskusija dėl uniformų: gal mergaitės gali dėvėti kelnes, o berniukai sijonus? | Diena.lt

PRIEŠ RUGSĖJO 1-ĄJĄ – DISKUSIJA DĖL UNIFORMŲ: GAL MERGAITĖS GALI DĖVĖTI KELNES, O BERNIUKAI SIJONUS?

  • 98

Prieš Rugsėjo 1-ąją vėl pasigirdo diskusijų apie mokinių uniformas. Daugeliui tėvų tai greičiausiai aktualus klausimas, ne teko išleisti ne vieną dešimtį eurų naujai vaikų mokyklinei aprangai. Šį kartą klausimas keliamas iš vyrų ir moterų lygių galimybių perspektyvos.

Artėjant naujiems mokslo metams rekomendacijas dėl mokyklinių uniformų pateikė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Pagrindinis klausimas – dėl uniformų tvarkos mokyklose: ar gali mokyklos nustatyti tvarką, pagal kurią mergaitėms leidžiama dėvėti tik sijonus, o berniukams – tik kelnes?

„Artėjant mokslo metams, tarnyboje sulaukiame užklausų apie uniformas mokyklose – ar gali mokykla nustatyti tvarką, pagal kurią mergaitėms leidžiama dėvėti tik sijonus, o berniukams – tik kelnes?“ – skelbia tarnybos įrašas.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atkreipia dėmesį, kad situacija, kai numatomas privalomas tam tikrų uniformos dalių, paskirtų pagal lytį, dėvėjimas galėtų būti laikoma lygių galimybių neužtikrinimu dėl lyties mokymosi procese.

Tvarka, pagal kurią mergaitės privalėtų dėvėti tik sijonus, o berniukai tik kelnes, būtų žalinga – stiprinanti lyčių stereotipus, kad moterys turi rengtis „moteriškai“, o kelnės skirtos tik vyrams.

„Siekiant nustatyti, ar konkrečiu atveju buvo pažeistos moterų ir vyrų lygios teisės, būtina atlikti išsamų tyrimą. Pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar mokyklos dokumentuose tikrai nustatyta diskriminacinė tvarka ir rinktis norimą uniformos drabužį uždrausta.

Jei mokykloje pagal mokinių lytis paskirti uniformos drabužiai yra nurodyti kaip privalomi, kviečiame kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą“, – nurodoma tarnybos komentare dėl uniformų.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba akcentuoja, jog svarbu nepamiršti, jog lyčių atžvilgiu neutralios uniformos ar galimybė pasirinkti, kokias uniformos kombinacijas dėvėti, leidžia visiems mokiniams ir mokinėms rengtis neribojant jų lyties raiškos. Pasak tarnybos, tai neabejotinai svarbu translyčiams ir nebinarinių tapatybių paaugliams (-ėms), kurie (-ios) gali jaustis nepatogiai dėvėdami (-os) jiems (-oms) priskirtą įlytintą aprangą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atkreipia dėmesį, kad tvarka, pagal kurią mergaitės privalėtų dėvėti tik sijonus, o berniukai tik kelnes, būtų žalinga – stiprinanti lyčių stereotipus, kad moterys turi rengtis „moteriškai“, o kelnės skirtos tik vyrams.

Po Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos įrašu užvirė diskusija dėl lygių galimybių mergaitėms mokyklose dėvėti uniformines kelnes, o berniukams sijonus.

„Na, uniforma yra drausmės, priklausymo tai bendruomenei ženklas, o ne savęs išreiškimui. Ir nereikėtų nieko čia išvedžioti... Pradės bernai į mokyklą eiti su sijonais vien dėl bajerio, kad tik klasiokus pajuokintų ir mokytojus panervintų. O mergaitės vis kiekvieną dieną gali „persigalvoti“ lytį. Visi vaikų auklėjimo / ugdymo specialistai kalba apie tai, kad kuo aiškesnės elgesio ribos, tuo vaikai laimingesni, o čia dabar kas?“ – piktinosi Asta.

„Įdomu, kaip mokyklos administracija ir, apskritai, visuomenė reaguotų pamatę berniuką, einanti į mokyklą su sarafanu ar sijonu?“ – klausė Jūratė.

„Uniformų reikalus turi spręsti konkreti mokykla, o ne kažkokia veltėdžių tarnyba. Valstybei reikia požiūrių įvairovės, o ne sovietinio tipo biurokratijos diktato. Esu tikras, kad ko jau ko, o uniformų reikalus mokyklos sugebės susitvarkyti pačios, be kažkieno „pagalbos“, – rašė Remigijus.

Rašyti komentarą
Komentarai (98)

Kotryna

Su sijonais eina trumpais tik kekšikės

Rugsėjo 1-oji - šventė

, o ne iškrypėlių reklamos diena .................

Irena

Kas nusprendė,kad mergoms reikia suknelių,o kas bus,jei ateis su kelnėmis,į mokyklą neileis,ar kaip,o bernai mėgsta kilnoti suknelės,o dabar klausimas,kas bus,jei taip bernai ,,pajuokaus ant bajerio,,ir ne vieną kartą,o kita dieną juos suras nužudytus,na,ka kaltinsime,kur kaltu ieškosime,man patiko straipsnis,kur iš vaiko tyčiojasi,o mama ieško siknoje smegenų,psichologai,direktorius,mokytojos,jiems iš viso sąžiningai nusisikt,tipo tu bernu ,kurie skriaudė ir tyčiojosi ,tėvai padaryti nieko negali ar nenori,o gal taip pistelt į galvą ,kad prisiklijuotu prie sienos,kas neaišku,o kur skriaudziamo vaiko tėvas,prie kompo ir prie butelio sėdi,tai gal po vieną taip sugaudyti ir užkasti,o kas čia tokio,pamanyk keletą išmatų nuo žemės paviršiaus nusluota bus,oi pamirsau,taigi valdžia gina ir saugo zmogzudzius,gaujas,net arą samdo,kad nieks nenupiskintu,pamenate snaiperis viena nudėjo erelį iš gaujos,o kaip sukylo tarnybos,mums taip Sodra nepadeda o dar su valdžia apvogia,o Pilaitėje mentai ką
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS