Problema: niekas nežino, kiek žmonių Lietuvoje turi dvigubą pilietybę? | Diena.lt

PROBLEMA: NIEKAS NEŽINO, KIEK ŽMONIŲ LIETUVOJE TURI DVIGUBĄ PILIETYBĘ?

  • 21

Jokia mūsų valdžios institucija negali pasakyti, kiek žmonių Lietuvoje turi dvigubą Rusijos ir Lietuvos ar Baltarusijos ir Lietuvos pilietybę. Statistika yra, bet sunku pasitikėti duomenimis, kuriuos perduoda Rusijos ar Baltarusijos valdininkai. Problema išryškėjo Lietuvai vis dar aiškinantis situaciją dėl devynių mėnesių mergaitės, kurią, pagrobus iš motinos, jos tėvas išsivežė į Kaliningrado sritį. Plačiau – LNK reportaže.

Situaciją pakomentavo vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

„Nėra taip, kad Lietuva neturi duomenų. Didžioji dalis tų, kurie turi dvigubas pilietybes, turi teises į tokias. Visi Lietuvos piliečiai, kurie buvo ištremti, kurie buvo išvykę iki 1940 m., turi teisę turėti kelias pilietybes. Situacija labai paprasta. Galbūt jūs turite omenyje konkretų asmenį, pabėgusį į Rusijos Federaciją“, – teigė viceministras.

– Taip. Lietuvos institucijos nežinojo, kad jis turi dvigubą pilietybę. Kiek dar gali būti tokių žmonių, kurie turi tokią dvigubą pilietybę, bet niekada neinformavo apie tai?

– Pirmiausiai akcentuočiau pilietybės įstatymo nuostatas. Įstatymas labai aiškiai apibrėžia, kad tokie asmenys turi informuoti Lietuvos institucijas ir atsisakyti kitos pilietybės. Už tai yra net administracinė atsakomybė. Tačiau šiuo konkrečiu atveju, mes negalime nei paneigti, patvirtinti, kad šis konkretus asmuo turi Rusijos pilietybę. Rusijos institucijos pateikė informaciją, kad jis yra Rusijos pilietis, tačiau gali taip ir nebūti. Situaciją apsunkina, kad nevyksta bendradarbiavimas su Rusijos Federacija. Pasitikrinti informaciją labai sunku.

– Anksčiau jūs galėdavote pasitikrinti, kokie žmonės turi Rusijos pilietybę. Kaip vykdavo tas bendradarbiavimas?

– Bendradarbiavimas vykdavo Migracijos departamento lygyje. Šiai dienai šis kanalas uždarytas, neturime galimybės pasitikslinti.

– Ar gali būti, kad Rusija piktavališkai išdavinėja pilietybes visiems Lietuvos piliečiams, kurie to paprašo ir kurie simpatizuoja tam žiauriam režimui?

– Turime tokį susirūpinimą, kad Rusijos Federacijos tam tikra politika yra pasikeitusi. Jie suteikinėja pilietybę tiems, kas paprašo. Rusija skelbia, kad yra Sovietų Sąjungos įpėdinė. Tad jei asmuo yra kažkada buvęs Sovietų Sąjungos pilietis, Rusija dabar gali suteikinėti tokias pilietybes. Rusijos institucijoms nesvarbu, kad jie suteikia pilietybes antrą arba trečią kartą. Jie traktuoja dvigubus piliečius kaip savo valstybės piliečius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kaip manote, kiek kartų asmenų su dviguba pilietybe skaičius gali būti didesnis nei jūs matote savo statistikoje?

– Tai priklausys nuo Rusijos veikimo. Jei jie norės išdavinėti pilietybes bet kam, skaičiai gali didėti. Šiai dienai Migracijos departamentas yra paskaičiavęs apie 10 tūkst. galimų dvigubos pilietybės turėtojų. Didžioji dalis jų turi tokią teisę, nes yra tremtinių palikuonys. Jie neturi prievolės informuoti.

– Ar gali būti, kad statistika meluoja ir jūs nematote realios situacijos?

– Galimai tas skaičius šiek tiek didesnis. Teisė į pilietybę priklauso ir jų vaikams. Jau prabėgo keli dešimtmečiai. Vaikų vaikaičių gali būti daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

,,,niekas nezino ,,,,klauskit pas gribauskaite

adamku ir visa konservatpedofilu liberastine gauja --jie viska zino --jie jiems tas pilietybes dalino....

Rita

O,pasirodo gali turet ne tik Izraelio - lietuvio pilietybe,o dar ir ruso

Pantera

Naujas anekdotas Lietuvoj.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS