„Profsąjungų mergaite“ B. Gudelio pavadinta I. Ruginienė: tai – atviras žeminimas ir seksizmas | Diena.lt

„PROFSĄJUNGŲ MERGAITE“ B. GUDELIO PAVADINTA I. RUGINIENĖ: TAI – ATVIRAS ŽEMINIMAS IR SEKSIZMAS

  • 23

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė dalyvaudama pokalbių laidoje iš verslininko Beno Gudelio išgirdo ne pačių maloniausių žodžių. Verslininkas pokalbio metu I. Ruginienę vadino „profsąjungų mergaite“, vertino moters išvaizdą. „Etika ir moralė nėra B. Gudeliui suprantamos sąvokos“, – po laidos sakė I. Ruginienė.

Antradienio vakarą portalo delfi.lt rengtoje laidoje „Faktai ir nuomonės. Kuo baigsis jachtų ir prabangių mašinų pirkimo skandalas?“ dalyvavo Vilniaus universiteto ekonomistas prof. Raimondas Kuodis, I. Ruginienė ir B. Gudelis.

Mergina tikrai „nepagauna“, kas yra verslas ir kas yra mokesčiai.

„Įdiegta, kad yra normalu naudotis įmonės pinigais taip, kaip savo. Yra pavyzdys, kad negi aš su paspirtuku važiuosiu? Tai niekas ir nesako: važiuok, su kuo nori. Bet ir atitinkamai darbuotojai turėtų turėti tam tikras sąlygas ir atlyginimą. B. Gudelio įmonėje virš 800 mediana siekia į rankas. Na, tai nėra pats toks geriausias atlyginimas ir toks sėkmės pavyzdys. Tuo tarpu prabangios mašinos perkamos ir čia kalba visiškai ne apie pavydą. Jeigu tai būtų perkama iš savo atlyginimo jau sumokėjus mokesčius – tai jokių problemų: nors sraigtasparnis, namas ar visa kita. Mes kalbame apie tai, kad perkamos prabangos prekės nusukant mokesčius. Štai kame esmė“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Po šio profsąjungų atstovės monologo laidos vedėjas B. Gudelio paklausė, kaip jis vertina tokius I. Ruginienės žodžius. „Pone Gudeli, jūs buvote paminėtas, prašau sureaguokite“, – į verslininką kreipėsi laidos vedėjas.

Verslininkas sako sugrįžęs į Lietuvą iš Amerikos, bet iš interviu tono ir skleidžiamos arogancijos, mizoginijos, susidaro įspūdis, kad greičiau jau iš Rusijos.

„Aš labai paprastai galiu sureaguoti. Mergina tikrai nepagauna, kas yra verslas ir kas yra mokesčiai. Kada perki brangią mašiną už tris šimtus tūkstančių, du šimtus tūkstančių, tu sumoki vien PVM šešiasdešimt tūkstančių valstybei. Kada atvažiuoja svečiai ir pasižiūri į tą Lietuvą, mes bandome prezentuoti Lietuvą labai gerai. Aš ir mano įmonės atstovauja Chanelį visose Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje. Aš galiu paimti ir nusipirkti tą mašiną Estijoje, sumokėti Estijoje PVM, Estijoje mes turime filialą ir niekas nepavydės Lietuvoje, kaip daro tūkstančiai. Toliau Amerikoje aš turiu tris tokias mašinas ir niekas nepavydi, niekas to nežino. Tai dabar man kalbėti su profsąjungų mergaite, labai graži moteris, dar kartą kartoju, labai maloni, kultūringa, aš jos noriu paklausti, kiek ji uždirba, ir kas nustato jos atlyginimą. Vat ji pasakė, kad mano mergaitės ale uždirba aštuonis šimtus, taip, tai yra pradinis atlyginimas, bet jos dar gauna komisinius ir gali uždirbti du tūkstančius. O kiek ponia profsąjungų vat mergina uždirba“, – minėtoje laidoje kalbėjo verslininkas B. Gudelis.

Priminsiu, kad B. Gudelio įmonėje dirba daug moterų, kurias jis laidos metu vadino „mano mergaitėmis“. Jei jis taip leidžia kalbėti viešai, tai klausimas, kaip jis elgiasi, kai kameros išjungtos.

Po laidos socialiniame tinkle pasisakė ir pati I. Ruginienė. Profsąjungų atstovė B. Gudelį apkaltino seksizmu. „Etika ir moralė nėra B. Gudeliui suprantamos sąvokos, tai po vakar daugiau nei aišku, tačiau įsitikinkite patys pažiūrėję įrašą. Žiūrėdami įrašą pamatysite ne tik verslininko suvokimą, kad įmonės pinigai yra jo asmeniniai pinigai, tačiau ir atvirą pašnekovo žeminimą ir seksizmą. Mansplainingas, aiškinimas, kad profsąjungų panelė nieko nesupranta, siūlymas įkurti grožio saloną ar mano išvaizdos vertinimas tiesiog neįtikėtinas elgesys šiuolaikinėje visuomenėje“, – socialiniame tinkle rašė moteris.

Profsąjungų atstovė tikino, kad kaip ir iki šiol, taip ir toliau laikosi savo pozicijos nepirkti produktų iš B. Gudelio vadovaujamos įmonės „KristiAna“.

„Priminsiu, kad B. Gudelio įmonėje dirba daug moterų, kurias jis laidos metu vadino „mano mergaitėmis“. Jei jis taip leidžia kalbėti viešai, tai klausimas, kaip jis elgiasi, kai kameros išjungtos.  Aš pati nepirkau ir nepirksiu produktų iš „KristiAnos“ ir jums siūlau daryti tą patį, parodant, kad toks elgesys kiekvienai moteriai yra nepriimtinas“, – situaciją komentavo I. Ruginienė.

Į verslininko B. Gudelio komentarus sureagavo ir Laisvės partijos frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė. „Ėjo 2021-ieji metai, o įtakingas verslininkas mansplainino laidos dalyvei, žemino ją ir jos pasisakymus dėl to, kad ji moteris („mergina“, „mergaitė“, pašnekovo žodyną renkantis). „Va, graži mergina, tai ko neatsidaro savo grožio salono? Ko ten eina į visokias profsąjungas?““ – laidą komentavo I. Pakarklytė.

„Verslininkas sako sugrįžęs į Lietuvą iš Amerikos, bet iš interviu tono ir skleidžiamos arogancijos, mizoginijos, susidaro įspūdis, kad greičiau jau iš Rusijos. Bjauru klausyt. Ir į „KristiAną“ kojos kelti nebesinori“, – įrašą socialiniame tinkle baigė I. Pakarklytė.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistai B. Gudeliui adresuotus klausimus išsiuntė bendrovės „KristiAna“ atstovams. Gavę atsakymus publikaciją papildysime B. Gudelio komentaru.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

VMI

Labai tvarkingas vyras. Ir vėl gėjukams blogai, būkit nematomi ir bus ramu.

storas šlykštukas

ir bendrauja taip pat šlykščiai

z

„Verslininkas sako sugrįžęs į Lietuvą iš Amerikos, bet iš interviu tono ir skleidžiamos arogancijos, mizoginijos, susidaro įspūdis, kad greičiau jau iš Rusijos." nu zinot, diskutuoja apie tai kaip ir ka sakyt, o pati taip komentuoja. gal cia valstybine agenda tokiusm zmones augint..bbz. apie >100m. sali taip kalbet.. nu aisku kad yra visur seksistu ir t.t. bet visgi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS