Prokuroras J. Laucius nebus įtrauktas į R. Kurlianskio bylą dėl žalos atlyginimo | Diena.lt

PROKURORAS J. LAUCIUS NEBUS ĮTRAUKTAS Į R. KURLIANSKIO BYLĄ DĖL ŽALOS ATLYGINIMO

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras, valstybės kaltintojas politinės korupcijos byloje Justas Laucius nebus įtrauktas į bylą, kurioje buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis bylinėjasi dėl žalos atlyginimo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas praėjusią savaitę atmetė G. Kurlianskio advokato Giedriaus Danėliaus prašymą įtraukti prokurorą į šią bylą trečiuoju asmeniu.

„Prokurorų, prokuratūros imunitetą nuo civilinės atsakomybės vykdant jiems pavestas pareigas ir įgyvendinant paskirtas funkcijas, įtvirtina Civilinis kodeksas. Pagal šią normą, žalą atsiradusią dėl neteisėto procesinės prievartos priemonių pritaikymo, neteisėto sulaikymo ir t.t. atlygina valstybė visiškai, nepaisant prokuratūros pareigūnų kaltės. Todėl nei prokuroras, nei prokuratūra negali būti traukiami civilinėn atsakomybėn pagal tokius ieškinius“, – rašoma teisėjos Kristinos Lysionok nutartyje. Ji yra galutinė ir neskundžiama.

Teismas nagrinėja R. Kurlianskio 1 tūkstančio 664 eurų ieškinį dėl žalos atlyginimo neįvykus komandiruotei į Jungtinius Arabų Emyratus, ji turėjo vykti 2017 spalio 13-15 dienomis, kuomet dar vyko ikiteisminis tyrimas. Sprendimą neišleisti R. Kurlianskio į komandiruotę priėmė J. Laucius.

Pasak advokato Giedriaus Danėliaus, R. Kurlianskiui daugybę kartų buvo leista išvykti ir tos išvykos niekaip nesutrukdė tyrimui, leidus R. Kurlianskiui išvykti, „tyrimas nesugriuvo, buvo atliktas ir baigtas“.

Generalinė prokuratūra nesutinka su R. Kurlianskio reikalavimais ir sako, kad ieškinys nepagrįstas.

R. Kurlianskis yra kaltinamasis politinės korupcijos byloje, jam pareikšti kaltinimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu. Šią bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

Atsakovei Generalinei prokuratūrai atstovaujantis Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris mano, kad šiuo civiliniu procesu siekiama sukelti abejones prokuroru J. Lauciumi, kuris palaiko kaltinimą Vilniaus apygardos teisme, nagrinėsiančiame politinės korupcijos bylą.

„Civilinė byla yra įžanga baudžiamajai bylai“, – mano K. Vagneris.

Vilniaus apylinkės teisme nagrinėjamos civilinės bylos esmė – žala, atsiradusi dėl galbūt neteisėtų prokuroro veiksmų.

Tai ne pirma buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio inicijuota byla prokuratūrai – jis dėl garbės ir orumo pažeidimo yra apskundęs jo bylą kuravusį Vilniaus apygardos prokuratūros vadovą J. Laucių.

Pernai birželio 1 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad prokuroras J. Laucius tik išsakė savo nuomonę apie viešą asmenį, o pagal tuo metu einamų pareigų skaičių viešu asmeniu esantis R. Kurlianskis turėtų būti pakantesnis kritikai.

Verslininkas prašė, kad teismas įvertintų prokuroro viešas pastabas apie jį kaip apie ligotą turtuolį ir konstatuotų, kad šie teiginiai netinkami, tačiau kompensacijų nesiekė. Pats J. Laucius teigė išsakęs nuomonę, už kurią neturi būti persekiojamas, ir teigė, kad R. Kurlianskis skundą pateikė siekdamas jo nušalinimo nuo baudžiamosios bylos.

Jeigu teismas būtų patenkinęs verslininko skundą, korupcijos bylą kuruojantis prokuroras galėtų būti nušalintas nuo šios bylos.

Vykstant politinės korupcijos tyrimui R. Kurlianskis  ir jo gynėjai jau kelis kartus nesėkmingai bandė nušalinti tyrimui vadovaujantį prokurorą J. Laucių.

R. Kurlianskis kaltinamas dalijęs kyšius politikams už poveikį priimant įvairius įstatymus, lemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, skiriant pareigūnus.

Pareigūnai pabrėžia, kad šiuo tyrimu atskleista sisteminė korupcija, kai verslo atstovai siekdami sau palankių sprendimų ne tik realiuoju laiku, bet ir ateityje, darė ar siekė daryti poveikį įtakingiems politikams ar politinėms partijoms.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pystduko

šypsenėlė, žulikėlio akutės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS