Punios šile sustabdyti aštuoni plynieji sanitariniai kirtimai | Diena.lt

PUNIOS ŠILE SUSTABDYTI AŠTUONI PLYNIEJI SANITARINIAI KIRTIMAI

  • 7

Valstybinių miškų urėdija penktadienį sustabdė aštuonis pradėtus plynuosius sanitarinius kirtimus Punios šilo genetiniuose draustiniuose, pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Ministerijos teigimu, tai padaryta jos nurodymu, gavus informacijos, kad kertami sveiki ar gamtiniu požiūriu vertingi medžiai.

Taip pat nurodyta peržiūrėti kitus ekosistemų apsaugos ir rekreaciniuose miškuose dar nepradėtus vykdyti plynuosius sanitarinius kirtimus.

Urėdijos prašoma atsisakyti nepažeistų medžių kirtimo, išskyrus egles ir medžius, augančius kelių ar inžinierinių tinklų apsaugos zonose, kurie virsdami ar lūždami galėtų padaryti žalos asmenims ar jų turtui.

Alytaus rajone Nemuno kilpos gaubiamas Punios šilas yra vienas vertingiausių Lietuvoje plytinčių miškų masyvų. Jis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ dalis.

Spalio pradžioje visuomenininkai pranešė apie medžių kirtimą Šimonių girios sklype, kuris patenka į įstatymais apsaugotą vertingą gamtinę teritoriją. Reaguodama į tai Aplinkos ministerija sustabdė du kirtimų leidimus, Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Aplinkos ministerija taip pat pirmadienį pranešė parengusi Miško kirtimų taisyklių pataisas, kuriomis būtų griežčiau reglamentuojami plynieji sanitariniai kirtimai.

Pagal jas, tokie kirtimai būtų atliekami tik tuomet, kai tai yra būtina, miestų miškuose būtų paisomas ramybės laikotarpis nakties metu, atsirastų pareiga atkurti mišką sanitariniais kirtimais intensyviai išretintuose medynuose.

Siūloma numatyti, kad ekosistemų apsaugos ir rekreaciniuose miškuose plynuosius sanitarinius miško kirtimus būtų galima vykdyti tik žuvusiuose medynuose, vykdant II B ir saugomų teritorijų III miškų grupėje plynuosius sanitarinius miško kirtimus turės būti paliekami visi nepažeisti medžiai, išskyrus pavojų keliančius medžius ir pirmojo ardo (aukščiausių medžiu grupei priklausančias) egles.

Biologinei įvairovei išsaugoti visų grupių miškuose būtų privaloma kirtimo metu palikti ne pavienius medžius, bet ne mažesnio kaip 5 arų ir ne didesnio kaip 5 proc. biržės ploto nekirstus ir nepažeistus brandaus miško plotus. Be to, būtų privaloma palikti visus tam tikro skersmens senus medžius.

Planuojama, kad siūlomos Miško kirtimų taisyklių pataisos įsigalios dar šiemet. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

špikius

Kai viską iškirto,tada sustabdė :)

Sūduvis

Kalnai kelmuoti pakalnės nuplikę tik kelio apykreivės pušelės telikę, kas atsakys už BARBARIŠKĄ miškų ir kitų želdinių naikinimą??

išgalvotam vabalui

žievagraužius naikina šaltos žiemos. Nėr žiemų - eglės virsta puvėkais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS