R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: iššūkis bus išlaikyti atlyginimo įsipareigojimą mokytojams | Diena.lt

R. MORKŪNAITĖ-MIKULĖNIENĖ: IŠŠŪKIS BUS IŠLAIKYTI ATLYGINIMO ĮSIPAREIGOJIMĄ MOKYTOJAMS

Vyriausybei šią savaitę skyrus papildomų lėšų mokytojų atlyginimams nuo rugsėjo kelti, švietimo ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad biudžetas neleis kitąmet algų didinti dar labiau, iššūkis bus išlaikyti 130 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) įsipareigojimą.

„Visada norisi ambicingesnio plano, bet manau, kad biudžeto galimybės nelabai galės leisti. Aš manau, kad didysis iššūkis bus išlaikyti tokį pririštą mokytojų vidutinį atlyginimą prie 130 (proc. – BNS) nuo VDU“, – penktadienį naujienų portalo „15min“ studijoje kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

„Kadangi VDU dalis yra kintanti, (...) natūralu, kad kylant, jeigu ekonomikai sekasi gerai, vidutinis darbo užmokestis kyla, ta procentinė dalis (auga – BNS) ir tai uodegėlei irgi reikės resursų“, – pabrėžė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visada norisi ambicingesnio plano, bet manau, kad biudžeto galimybės nelabai galės leisti.

Jos teigimu, pagal ankstesnes ekonomines prognozes atrodė, kad mokytojų atlyginimus bus galima pakelti po 10 proc. sausį ir rugsėjį, tačiau atnaujinus prognozes „rugsėjį galima tai padaryti 15,5 (proc. – BNS) ir Vyriausybė nedelsdama tą ir daro“.

Ministrė nurodė, kad sunku užmokestį visiems mokytojams padidinti tolygiai, kadangi jų alga priklauso nuo daug sudėtinių dalių.

„Nes ir skiriasi dalelės, kokiais krūviais dirba, kategorijos, taip toliau ir panašiai. Tai, kad įklimpstame į individualius vertinimus, tas neleidžia mums aiškiai pasakyti ir visuomenei, kokia yra tikroji padėtis, nes ji labai fragmentuota“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Praėjusių metų gruodį priėmus valstybės biudžetą, nuo sausio mokytojams algos pakeltos 10 proc., o nuo rugsėjo nuspręsta pakelti 15,5 proc., kad jos sudarytų 130 proc. VDU, kaip numatyta nacionaliniame švietimo susitarime.

Tam ministrų kabinetas šią savaitę nusprendė nuo rugsėjo papildomai skirti 31,9 mln. eurų.

Dėl per mažų atlyginimų ir neįgyvendinamo nacionalinio švietimo susitarimo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga pernai rugsėjį buvo pradėjusi neterminuotą streiką, jis su pertrauka truko iki biudžeto priėmimo gruodį.

Protestavę mokytojai tvirtino neuždirbantys susitarime numatyto atlyginimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Prisimelavot

O dabar prieš rinkimus užpakalis kaista :)))

Ka ka

20% nuo minimumo tai 60 euru

SUSIJUSIOS NAUJIENOS