R. Požėla: gauta 750 pranešimų apie neva užminuotus darželius ir mokyklas | Diena.lt

R. POŽĖLA: GAUTA 750 PRANEŠIMŲ APIE NEVA UŽMINUOTUS DARŽELIUS IR MOKYKLAS

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad penktadienį jau gauta 750 pranešimų apie neva užminuotus darželius ir mokyklas, pranešimai gaunami toliau, o jais siekiama kelti paniką.

„Kviečiu ir prašau nekelti panikos, nes, matyt, šitų dalykų iniciatorių pagrindinis tikslas būtent yra panikos kėlimas“, – spaudos konferencijoje sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Jis sakė, kad nė vienas grasinimas nebuvo įvykdytas.

Užplūdus pranešimams, dalis mokyklų nutraukė pamokas, tėvai paraginti iš darželių pasiimti vaikus. Įstaigos pačios kreipėsi į policiją, nes pranešimus rusų kalba apie užminavimą gaudavo į elektroninius paštus.

Didžioji dalis pranešimų gaunama rusų kalba, kartais už menamą išminavimo paslaugą prašoma išpirkos, kiti pranešimai yra politinio pobūdžio.

„Kita žinutė su politiniais reikalavimais – jūs esate prieš Rusiją, remiate nacius, nacių palikuonis“, – apie pranešimus pasakojo policijos vadovas.

„Jie prasidėjo vakar – Klaipėda gavo, berods, 23 tokius grasinimus, Vilnius gavo vieną, na ir šią naktį jau prasidėjo masinė ataka“, – pridūrė generalinis komisaras.

Jis patarė apie tokį pranešimą pranešti Bendrajam pagalbos centrui telefonu 112.

„Žinau, turiu informaciją, kad sunku prisiskambinti, žinau, kad vienu metu yra daug skambinančių asmenų. Tikrai nereikėtų žmonėms padėti ragelį, nes reikia vis tiek palaukti, jeigu bus tai ar 15, ar 10 minučių. Kitas kelias yra tuo pačiu 112 numeriu išsiųsti žinutę, detaliau aprašyti situaciją ir būtinai nurodyti adresą“, – sakė policijos vadovas.

Jis tikino, kad policija atvyksta ir tikrina kiekvieną objektą, o laukiant atvykstant pareigūnų prašoma peržiūrėti vaizdo kamerų įrašus.

„Jeigu bet koks įtarimas kyla, imtis priemonių, kad asmenys nebūtų grąžinami į objektą“ – patarė R. Požėla.

Matome konkrečią vieną Vakarų šalį ir konkretų serverį, iš kurio šitie grasinimai keliauja ir pasiekia mus.

Panašių pranešimų antplūdžio šią savaitę sulaukta ir Latvijoje bei Estijoje.

Pareigūnai planuoja koordinacinius susitikimus su kolegomis iš Estijos, Latvijos ir Lenkijos, bus sprendžiama, kokių prevencinių priemonių imtis prieš tokius incidentus.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad tikėtina, jog platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Policija ir ankstesniais metais buvo pradėjusi tyrimus dėl kitų grasinimų, gautų anksčiau.

„Ką galiu šiandien pasakyt iš ankstesnių tyrimų – matome konkrečią vieną Vakarų šalį ir konkretų serverį, iš kurio šitie grasinimai keliauja ir pasiekia mus. Labai tikėtina, kad automatizuoti procesai, matyt, robotas siunčia. „Gmail“ visur, tik skirtingi elektroniniai paštai nurodyti“, – teigė R. Požėla.

Dabar visą informaciją apie šiuos incidentus kaupia Lietuvos kriminalinės policijos biuras, kad policijos įstaigoms nereiktų pradėti atskirų ikiteisminių tyrimų.

Pagal Lietuvos įstatymus kaltininkams už melagingus pranešimus gresia iki dvejų metų kalėjimo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Q

neitikėtini skaičiai durniu tarp musu ...

Jis \\\\\.../////

ir pagrobė Deimantę sk'Virnelio įsąkymu.___Kur ji dabar?, o'Žėla atsakyk.

Šalin Požėlą

Požėla visai nekontroliuoja padėties. Policininkai streikuoja, o bandytai siautėja, Požėla su Skverneliu piarinasi. Von Požėlą iš pareigų. Padorus komisaras jau seniai pasidarytų charakiri.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS