R. Vaitkui – garbingas Japonijos apdovanojimas | Diena.lt

R. VAITKUI – GARBINGAS JAPONIJOS APDOVANOJIMAS

  • 0

Buvusiam Visagino atominės elektrinės vadovui Rimantui Vaitkui Japonijos vyriausybė paskyrė apdovanojimą už Japonijos ir Lietuvos ryšių puoselėjimą.

Apdovanojimas „Tekančios saulės ordinas su aukso spinduliais ir juosta“ R.Vaitkui skirtas už jo nuopelnus skatinant tarpusavio supratimą bei ekonominių ir technologinių ryšių mainus tarp Japonijos ir Lietuvos, antradienio vakarą pranešė Japonijos ambasada.

„Tikimės, kad šis apdovanojimas dar labiau paskatins ir sustiprins Japonijos-Lietuvos santykių raidą“, - rašoma ambasados pranešime.

R.Vaitkus yra Lietuvos - Japonijos draugystės asociacijos prezidentas, taip pat jo paties įkurtos Japonijoje studijavusių Alumni asociacijos prezidentas.

Anot japonų diplomatinės tarnybos, R.Vaitkaus tarpininkavimo su Vilniaus vadovais dėka japoniškomis vyšniomis apsodinta erdvė šalia Neries pavadinta japonų diplomato Chiune Sugiharos (Čijunės Sugiharos) sakurų parko vardu, R.Vaitkus iniciavo daug įvairių su Japonija susijusių renginių, seminarų ir „tokiu būdu padeda skleisti Japonijos politiką“. Taip pat nurodoma, kad jis 1994-aisiais Vilniuje įkūrė pirmąjį Lietuvoje japoniškų patiekalų restoraną, kuris atliko ir tuo metu dar neįkurtos ambasados funkcijas, prisidėjo prie Japonijos informacinių technologijų ir dizaino įmonių atėjimu į Lietuvą. 2007-aisiais R.Vaitkus dirbo šalies Vyriausybės patarėju su Japonija susijusiems reikalams, tais pačiais metais prisidėjo prie imperatoriaus ir imperatorienės apsilankymo Lietuvoje.

Fiziko išsilavinimą turintis R. Vaitkus nuo 1999 metų iki 2001 metų buvo ūkio viceministras, atsakingas už branduolinę energetiką, po to septynerius metus vadovavo informacinių technologijų bendrovei "IBM Lietuva".

R. Vaitkus Visagino atominei elektrinei (VAE) vadovavo nuo 2011 metų, o nuo 2013 metų liepos - „Lietuvos energijos“ antrinei įmonei VAE SPB. Iki darbo VAE jis trejus metus dirbo įvairiose elektros energetikos įmonėse: 2008-2009 metais vadovavo RST, nuo 2009 metų balandžio iki gruodžio - „Leo LT“, 2010 metais - VST.

Nuo pernai gegužės R. Vaitkus vadovauja „Vilniaus baldams“.

Vilniaus apygardos prokuratūra, vykdanti tyrimą dėl bendrovių grupę valdžiusios VAE (dabar - VAE SPB) viešųjų pirkimų, buvusiam VAE vadovui R.Vaitkui pernai yra pareiškusi įtarimus dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Jis šioje byloje yra vienintelis įtariamasis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS