Radiacinės saugos centras ruošiasi Astravo reaktorių paleidimui – šviečia gyventojus | Diena.lt

RADIACINĖS SAUGOS CENTRAS RUOŠIASI ASTRAVO REAKTORIŲ PALEIDIMUI – ŠVIEČIA GYVENTOJUS

  • 1

Radiacinės saugos centras (RSC), rengdamasis Baltarusijos Astravo atominės elektrinės veiklos pradžiai, pradėjo organizuoti susitikimus su gyventojais.

„Viešai Baltarusijos skelbiamoje informacijoje nurodoma, kad pirmasis Baltarusijos atominės elektrinės reaktorius pradės veikti šį rudenį. Suprantama, kad gyventojams didelį susirūpinimą kelia arti Lietuvos sienos pradėsianti veikti atominė elektrinė bei jos keliamas pavojus branduolinės avarijos atveju“, – ketvirtadienį pranešė RSC.

Siekiant supažindinti žmones, gyvenančius arti atominės elektrinės, su galimomis grėsmėmis, jeigu joje įvyktų branduolinė avarija, ir juos informuoti apie tokių avarijų metu taikomas apsaugos priemones šį trečiadienį RSC kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Švenčionių rajono savivaldybės administracijos atstovais organizavo susitikimą su Magūnų seniūnijos gyventojais.

Magūnų seniūno pavaduotoja Janina Levkovec BNS sakė, kad tokie susitikimai žmonėms yra naudingi, jų susirinko apie 100.

Aptarti apšvitos keliami pavojai sveikatai, gyventojų perspėjimas ir informavimas bei skubūs veiksmai, kuriuos pirmiausiai reikėtų atlikti įvykus branduolinei avarijai.

Gyventojai aktyviai dalyvavo diskusijoje, klausė, kaip būtų organizuojamas jų evakavimas, skydliaukės apsauga nuo radioaktyviojo jodo, apsirūpinimas maistu ir geriamuoju vandeniu, užtikrinta turto apsauga.

RSC ir toliau organizuos tokius susitikimus.

Artėjant Astravo atominės elektrinės atidarymui, už 50 kilometrų esančio Vilniaus miesto savivaldybė ketina įdiegti radiacinio stebėjimo įrangą prie Neries, Lietuvos pasienyje.

Vilniaus administracijos atstovai yra piktinęsi, kad Vyriausybė iki šiol civilinei saugai skiria per mažai dėmesio, nesirūpina jodo preparatų pirkimais ir administracijos darbuotojams jas jau perka pati savivaldybė.

Sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu jau pranešė, jog pasienio, Vilniaus regiono gyventojams pirks ir dalys beveik 4 mln. jodo tablečių, skirtų apsisaugoti nuo radiacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rapolas

Ar musiskiai pasiruose suteikti pagalba savo zmonems, priemonemis ir medikamentais, jei, neduok dieve, gudai patirtu avarija? Ar bus kaip visada, uzklups netiketai???!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS