A. Ramanausko-Vanago premija skirta filosofui K. Girniui | Diena.lt

A. RAMANAUSKO-VANAGO PREMIJA SKIRTA FILOSOFUI K. GIRNIUI

  • 2

Kasmetinę  Adolfo Ramanausko-Vanago premiją Varėnos rajono  savivaldybė šiemet nutarė skirti filosofui publicistui Kęstučiui Kazimierui Girniui.

Premija jam skirta „už svarų indėlį užtikrinant objektyvios, pasvertos ir pagrįstos informacijos apie politinius įvykius sklaidą tiek sovietmečiu, tiek ir nepriklausomoje Lietuvoje, bei mokslinius tyrimus apie pokario rezistenciją“, teigiama savivaldybės pranešime.

„K. Girnius yra publicistas, filosofas, istorikas, politikos apžvalgininkas, grįžęs iš emigracijos į JAV. Jis aktyviai reiškiasi Lietuvos viešojoje erdvėje komentuodamas politikos aktualijas, rašo filosofinius komentarus žurnale „Naujasis židinys – Aidai“, užsiima istoriniais-filosofiniais tyrinėjimais, iš kurių svarbiausiu laikytina knyga „Partizanų kovos Lietuvoje“, – teigia premiją įsteigusi Varėnos savivaldybė.

Anot jos pranešimo, knyga „Partizanų kovos Lietuvoje“ – pirmasis solidus mokslinis darbas apie partizanų kovas Lietuvoje publikuotas dar išeivijoje 1987 metais, remiantis tuo metu prieinamais partizanų archyvais ir sovietiniais šaltiniais.

Savivaldybės teigimu, kritinė šaltinių analizė leido sukurti objektyvų pokario pasipriešinimo supratimą, tapo atskaitos tašku ir standartu pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvos istorikų vykdomiems rezistencijos tyrinėjimams.

Nuo 1979 metų K. Girnius dirbo „Laisvės radijuje“, 1984–2006 metais buvo „Laisvosios Europos radijuje“ lietuvių redakcijoje korespondentu bei žinių tarnybos direktoriumi.

Pagerbiant legendinio Pietų Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko-Vanago asmenybę, premiją 2018 metų rugpjūtį įsteigė Varėnos rajono savivaldybės taryba.

Ji skiriama asmenims, labiausiai pasižymėjusiems už iniciatyvas ieškant ir atrandant partizanų žuvimo, palaidojimo vietas; už profesionalius sprendimus įamžinant partizanų atminimą; už jaunų žmonių patriotizmo ir pilietiškumo skatinimą ir rėmimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią Lietuvos pilietiškumą ir patriotizmą, tautiškumą ir dvasines vertybes; už sukurtus literatūros, dailės, muzikos, teatro, kino kūrinius, skatinančius visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančius meilę ir ištikimybę Lietuvai.

A. Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją.

Ginkluota kova dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko nuo 1944 iki 1953 metų. A.Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Premija kasmet teikiama gegužės mėnesį, minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, tačiau šiemet dėl susidariusios situacijos Lietuvoje, renginys perkeltas į rudenį. Laureato pagerbimo šventę planuojama surengti lapkričio 29 dieną – Adolfo Ramanausko-Vanago žūties dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Albertas Laurinčiukas

Jis papraščiausias lansburginis propagandistas. Nėra apie ką kalbėti. Tuščia vieta.

prisimenam-Girniu.... ,,, laisvos europos radijas pranesa

,kad sacharos dykumoj issilaipino turku karo laivynas ...manoma ,kad tai sovietu darbas,,,,,visas sio ,,filosofo -publicisto -rasytojo -,zuralisto -istoriko,ir dar keliolikos -izmu ,,, geniaalias mintis ...galima ,,, sudet,,, y tris balutes - vandeny....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS