Rengiama saugumo tarnybos reforma | Diena.lt

RENGIAMA SAUGUMO TARNYBOS REFORMA

Prieš pusmetį atėjusi naujoji valdžia nori pertvarkyti Valstybės saugumo departamentą (VSD), tačiau dar nenusprendė, kaip ir kada tai padarys.

Ministrė prisiminė karą

Saugumo tarnybos pertvarka nebus galima negavus išrinktosios prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimo. Todėl VSD reformuoti pasišovusi valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija pirmiausia su ja derins, kas galėtų būti nuveikta šiame fronte.

Vakar Seime Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas surengė diskusiją dėl VSD veiklos ir atskaitomybės. Diskusijoje dalyvavo daugiausia tie politikai, politologai ar politikos apžvalgininkai, kurie pastaruosius kelerius metus smarkiai kritikavo, pasak jų, valstybininkų užgrobtą VSD. Nei VSD vadovas Povilas Malakauskas, nei jo pavaldiniai diskusijoje nedalyvavo.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė apgailestavo, kad Vyriausybė pagal įstatymus net negali formuluoti užduočių saugumo tarnybai ir bent taip daryti įtakos jos veiklai. Nors R.Juknevičienė nepaminėjo, kaip turėtų būti pertvarkytas VSD, ji mano, kad reikia institucijos, kuri prižiūrėtų VSD, o gal ir kitas panašias institucijas.

NSGK pirmininko A.Anušausko jau parengtame Žvalgybos įstatymo pataisų projekte siūloma sukurti Žvalgybos generalinio inspektoriaus įstaigą, kuri kontroliuotų specialiąsias tarnybas.

Ministrė priminė, kad jau prieš kurį laiką buvo atliktas parlamentinis VSD veiklos tyrimas, tačiau jo išvados neįgyvendintos iki šiol. "Prieš dvejus metus vyko visiškai nereikalingas, karas, kuris daug ką atskleidė. Ligos priežastys buvo nustatytos. Bet abejoju, ar jos pašalintos", – apgailestavo R.Juknevičienė.

Reikėtų keisti Konstituciją

Diskutuojant ne kartą minėta, kad VSD galėtų būti perduotas Vyriausybės žinion, nes esą daugelyje kitų valstybių saugumo tarnybos prižiūrimos būtent ministrų kabineto.

Tačiau generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis atkreipė dėmesį, kad norint šitaip išspręsti problemą, reikia labai plataus politinio susitarimo ir Konstitucijos pakeitimų.

Kita vertus, pasak prokuratūros atstovo, Vyriausybė jau dabar per VSD finansavimą iš esmės dalyvauja šios institucijos kontrolės mechanizme.

"Tokio VSD nereikia"

Tėvynės sąjungos atstovas Kęstutis Masiulis pasipiktinęs kalbėjo, kad Lietuvai išvis nereikia tokios kaip dabartinė saugumo tarnybos.

Tačiau kiti diskusijos dalyviai nekalbėjo taip nuožmiai apie VSD ateitį. Pasiūlyta per kelis artimiausius mėnesius susitarti dėl esminių reformų VSD. Tada esą ši institucija atgaus pasitikėjimą ir galės normaliai dirbti toliau.

Pasak opozicinių socialdemokratų atstovo Zigmanto Balčyčio, išrinktajai prezidentei D.Grybauskaitei turi būti palikta spręsti daugelis su VSD susijusių klausimų, įskaitant ir šios institucijos vadovo Povilo Malakausko likimą. "Kitaip be prezidentės žodžio ir sutikimo, čia nieko nebus", – konstatavo Z.Balčytis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS