Romantiniai sukčiai iš lietuvių išvilioja didžiules sumas: pasidalijo patirtimis ir patarimais | Diena.lt

ROMANTINIAI SUKČIAI IŠ LIETUVIŲ IŠVILIOJA DIDŽIULES SUMAS: PASIDALIJO PATIRTIMIS IR PATARIMAIS

  • 1

Pernai romantiniai sukčiai iš lietuvių išviliojo apie 650 tūkstančių eurų, praneša LNK.

„Oi, mano amžiuje romantika“, – juokėsi vilnietė Jadvyga.

Jadvyga žino ne tik kas yra romantika, bet ir ką reiškia romantinis sukčiavimas. Moteris liudija – istorija prasidėjo nuo žinučių iš užsienio.

„Lietuviškai rašė, vertimus darė. O kokia kalba pas jį buvo – sunku pasakyti. Matėsi, kad vertimai. Bet labai gražu, labai poetiška“, – dalijosi vilnietė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kitoje pusėje sėdėjęs poetas rašė atkakliai, negailėjo komplimentų.

„Viskas gražu. Atvažiuosiu į Lietuvą, aš našlys. Tokių dalykų. Paskui pradėjo sakyti, kad vaikas serga. Tokių visokių, visokių“, – sakė moteris.

Kai vyras ėmė prašyti pinigų, moteris suprato, kur papuolė.

„Kažkaip paskutiniu momentu atsikračiau“, – teigė Jadvyga.

Moteris sugebėjo atpažinti, tačiau Lietuvos bankas atskleidžia priešingas situacijas ir atvejus, kai moterys atidavė daugiau, nei turėjo.

„Pernai metais, Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, buvo išviliota apie 650 tūkst. eurų. Tačiau atvejų skaičius yra labai didelis. Pernai metais buvo 320“, – komentavo Lietuvos banko valdybos nario patarėjas Rosvaldas Krušna.

Auga ir atvejų skaičius, ir bendros išviliotos sumos dydis. Ir nors toks sukčiavimo būdas ne itin dažnas, bet būtent šio tipo nusikaltėliai išvilioja vienas įspūdingiausių sumų.

„Esam užfiksavę atvejų, kai tai buvo tikrai šimtais tūstančių“, – pareiškė R. Krušna.

„Šiaip yra pora pažįstamų įkliuvę. Tai nemaloni patirtis“, – kalbėjo Karolina iš Visagino. Moteris pasakojo, jos pažįstamos nukentėjo nuo romantinių apsimetėlių iš Lietuvos.

Labai mėgdavo į akį pūsti, kaip sakant. Pro rožinius akinius sugebėjo žiūrėti.

„Labai mėgdavo į akį pūsti, kaip sakant. Pro rožinius akinius sugebėjo žiūrėti. Duok pinigų taksi, išnuomosi automobilį ir panašiai. Tai taip ir pasikliovė ir paskui dingo žmogus su pinigais ir negrąžino tūkstančių“, – dalijosi Karolina.

„Sukčiai yra Alfonsai. Švelnus, „Versace“ visas toks. Ir sako, oi, kokia tu graži ir labai daug komplimentų“, –  pasisakė kalbintas vyras.

Vis dėlto specialistai romantiniais sukčiais vadina tuos, kurie gyvai nesusitinka, priešingai – pasimatymų vengia.

„Tai nenoras susitikti, nenoras turėti kažkokius vizualinius skambučius su kameromis“, – teigė  R. Krušna.

„Kaltininkas stengiasi sudaryti kuo daugiau kliūčių jį atpažinti, jį atsekti“, – teigė advokatas Raimundas Jurka.

Dažniausiai sukuriami netikri profiliai – bendravimas užsitęsia.

„Gaunamas tas pasitikėjimas, o po to, kai jau atsiranda jausmai, na, iš tų santykių yra labai sunku ištrūkti, nes tai didžiulė priklausomybė. Moteris, kuri, pavyzdžiui, niekada negaudavo komplimentų, dabar juos gauna“, – komentavo šeimos psichologė Agnieška Kašinska.

„Gali būti paskyroje rašoma, kad štai koks nors donžuanas iš Vokietijos ar Italijos rašo Lietuvoje esančiai moteriai, kuri tikrai siekia sukurti tam tikrus santykius. Bet iš tiesų galbūt rašo veikėjas iš Afrikos, galbūt iš Artimųjų Rytų ir aišku, ko jis nori“, – teigė advokatas.

„Internetinių puslapių reklamos ar profiliai yra kuriami vienoj šaly, tada su jumis susisiekia kitos šalies atstovai, dar kitoje šalyje yra banko sąskaita, dar kitur plauna pinigus. Ir dažniausiai taikomasi į kitos šalies aukas“, – kalbėjo R. Krušna.

Išviliojus visas santaupas, romantika baigiasi. Bankų duomenys – įspūdingi, tačiau policija pateikia daug mažesnius skaičius. Pavyzdžiui, per šį pusmetį romantinio sukčiavimo atvejų registruota tik 13.

„Policija išties stebi tokią sukčiavimo rūšį, tačiau jeigu paimtume statistiką, tai romantiniai sukčiavimai sudaro maždaug apie 1 proc. visų skaičiavimų“, – teigė Policijos departamento atstovė Revita Janavičiūtė.

„Tokių atvejų gali būti ir jų, matyt, jeigu oficialiai pranešama, yra. Tačiau teismus pasiekia tikrai gana retos bylos“,  – kalbėjo R. Jurka.

Kartais žmonės gėdijasi prisipažinti, į institucijas nesikreipia. O ir atgauti pinigų vilties nebeturi, ką iš dalies patvirtina ir policija.

„Tai yra labai sudėtingos situacijos, kada pinigai nukeliauja į trečiąsias šalis, pavyzdžiui, Afrikos šalis. Tai tokiais atvejais pinigų susigrąžinti praktiškai neįmanoma ir tokie tyrimai yra labai sudėtingi“, – tvirtino Policijos departamento atstovė R. Janavičiūtė.

Koks indėlis bankų, ar šie gali sustabdyti dažniausiai moterų siunčiamus pinigus? „Gali ir kartais, tiesą pasakius, bankai pamato tuos sukčiavimo atvejus“, – apibendrino R. Krušna.

Kilus įtarimui, bankai būna klientus apie galimą sukčiavimą perspėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matyt

smegenys pas Moteris jau nukrito zemiau juosmens ,beda joms .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS