Rukloje apgyvendinti migrantai surengė protestą: skandavo „Laisvė“ | Diena.lt

RUKLOJE APGYVENDINTI MIGRANTAI SURENGĖ PROTESTĄ: SKANDAVO „LAISVĖ“

Pirmadienį kiek po vidurdienio Ruklos Pabėgėlių priėmimo centre įkurtame laikinų modulinių namelių miestelyje apgyvendinti migrantai pradėjo iš anksto ruoštą protesto akciją, informuoja portalas 15min.lt.

Apie pusšimtis žmonių susirinkę už tvoros, skiriančios juos nuo pareigūnų, anglų ir lietuvių kalbomis skanduoja žodį „Laisvė!“, turi nusipiešę ir įvairius plakatus.

Iš viso Rukloje įrengti 125 moduliniai nameliai, kuriuose apgyvendinta apie 450 migrantų iš pažeidžiamiausių grupių – šeimos, vienišos mamos, vaikai, senoliai, žmonės su negalia.

Ruklos Pabėgėlių priėmimo centro direktorės Beatričės Bernotienės teigimu, stovykloje gyvenantys žmonės vaikšto po teritoriją ir skanduoja. „Skanduoja žmonės „Laisvė!“.(...) Gyvena 450, o kiek ten jų vaikšto, aš negaliu pasakyti“, – portalui 15min.lt teigė Pabėgėlių priėmimo centro vadovė. 

Mes manome, kad tai galėtų būti koordinuoti veiksmai.

Policija pažeidimų nefiksavo

Pirmadienį vidurdienį Ruklos pabėgėlių centre surengtas čia apgyvendintų neteisėtų migrantų mitingas, tačiau policija nurodo pažeidimų nefiksavusi.

„Kol kas neramumų, teisės pažeidimų nefiksuota. Pareigūnai užtikrina viešąją tvarką“, – BNS teigė Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Ši protesto akcija surengta prie Baltarusijoje prie Lenkijos pasienio susitelkus didelei migrantų grupei. Ji bandė prasiveržti į šalies teritoriją, tačiau Lenkijos pajėgos tam užkirto kelią.

Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo teigimu, remiantis įvairių šaltinių duomenimis, Baltarusijos pasienyje su Lenkija gali būti nuo 1 iki 5 tūkst. žmonių.

Todėl mūsų visos institucijos yra maksimaliai pasiruošusios, tai yra maksimalios mūsų pareigūnų pajėgos, kariuomenės pajėgos šiuo metu yra perdislokuotos.

Pasak jo, pareigūnai turi informacijos, jog Lietuvoje esančiose neteisėtų migrantų stovyklose gali būti organizuojami neramumai.

Dėl to ten pasitelktos papildomos pajėgos, speciali technika, identifikuoti galimi neramumų organizatoriai ir jiems pritaikytos prevencinės priemonės, nuolat apžiūrimos jų gyvenamosios patalpos.

R. Liubajevas neatmetė, kad migrantų veiksmai Lietuvoje ir Lenkijos pasienyje gali būti koordinuojami.

Savo ruožtu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pareiškė, kad veiksmai prie Lenkijos sienos gali kartotis ir Lietuvos pasienyje.

„Todėl mūsų visos institucijos yra maksimaliai pasiruošusios, tai yra maksimalios mūsų pareigūnų pajėgos, kariuomenės pajėgos šiuo metu yra perdislokuotos, atsižvelgiant į tam tikrą specifiką. Mūsų institucijos yra pasidėliojusios galimus skirtingus scenarijus ir atitinkamai galimas taktikas“, – tvirtino ji.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

 

 

„Dėl to mes ėmėmės papildomų prevencinių priemonių mūsų užsieniečių apgyvendinimo centruose. Galimi organizatoriai buvo identifikuoti, jų atžvilgiu taikomos prevencinės priemonės“, – pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad reaguojant į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje su Baltarusija, jos vadovaujama ministerija Vyriausybei siūlo įvesti nepaprastąją padėtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Tegu važiuoja namo

ten bus laisvė, o esant nusikaltėliais ir neteisėtai patekus, tik uždarytiem, jų mums gatvėse nereikia

tataigi

blogus namelius jiem nupirko mus ministreliai, ir maistas iš restorano netinkamas.. o būtų, kaip lukasenkus, logistikos sandely apgyvendinę ir reikalavimai laaabai sumažėtų. :)) lukasenkus ir dirbti juos išmokys greitai, jei ten pasiliks jie

Loni

Trūksta žodžių tiems juodsubiniams debilams. Teroristiniai skėriai nepatenkinti??? Lai įsikiša plunksnas į savo pasmirdusias šiknas ir skrenda atgal ten kur laisvė. Brūdo gabalai, teršia mūsų žemelę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS