Rusija nuosekliai stiprina karinius pajėgumus Karaliaučiaus srityje | Diena.lt

RUSIJA NUOSEKLIAI STIPRINA KARINIUS PAJĖGUMUS KARALIAUČIAUS SRITYJE

Lietuvos žvalgyba teigia, kad Rusija nuosekliai stiprina karinius pajėgumus Karaliaučiaus srityje, tačiau NATO pajėgos mažina tikimybę, kad Maskva ryžtųsi užpulti Baltijos šalis.

Tai rašoma kasmetiniame grėsmių vertinime, kurį antradienį paskelbė Valstybės saugumo departamentas ir karinė žvalgyba – Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos.

„Srityje dislokuota karinė grupuotė nuosekliai stiprinama: atnaujinama sena ir kuriama nauja karinė infrastruktūra, formuojami nauji kariniai daliniai, tiekiama nauja ginkluotė ir kovos technika, srities sausumos ir jūrų poligonuose vykdomas intensyvus kovinis rengimas“, – rašoma dokumente.

Lietuvos žvalgyba teigia, kad didesnis karinis aktyvumas greta Lietuvos esančiuose Rusijos poligonuose „neigiamai veikia Lietuvos saugumo aplinką, didina net ir netyčinių incidentų riziką“.

Anot dokumento, Rusija stiprina gebėjimą vykdyti kovos veiksmus per 24-48 valandas nuo įsakymo gavimo.

Kita vertus, žvalgyba pabrėžia, kad didėjantys Baltijos valstybių nacionaliniai ir regione dislokuoti Aljanso kariniai pajėgumai potencialaus karinio konflikto atveju mažina Rusijos galimybes jį lokalizuoti, išvengiant plataus NATO įsitraukimo.

„Todėl mažėja tikimybė, kad Rusija ryšis panaudoti karinę jėgą prieš Baltijos valstybes“, – teigiama ataskaitoje.

Anot ataskaitos, Baltarusijai Rusijos karinėje doktrinoje skiriamas „buferinės“ valstybės vaidmuo – Rusija Baltarusijos teritoriją naudoja karinėms operacijoms planuoti ir karinei galiai demonstruoti, o gilėjanti karinė integracija ir ekonominė priklausomybė mažina Minsko galimybes vykdyti nepriklausomą gynybos ir saugumo politiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kokia ten "sritis " ?

lietuvia daznai nemasto ir rasineja tuo paciu kaip ir palaikydami okupantu statusa tame Kallininggrod. Pirmiausia tai yra ANKLAVAS i kuri iki siandien Rusija neturi teisiu , nes niekas jiems ir neatidave to anklavo. Jokio tarptautinio dokumento, pasibaigus Potsdamo konferencijos galiojimo laikui nebuvo isduota, kiek zinoma. Todel ir rasyti reiketu : Rusijos uzimtas anklavas.

to ''nejuokin Jack cia tau ne rasija,''

Paskambink NKVD ir Stalinui...ahahahahaha

nejuokin Jack cia tau ne rasija,

JACK ar cia rusija nebesuprantu,jau rusai raso rusiskai lietuvos laikrasciuose,jau visai suizulejo ,kur ziuri saugumas,istatymai,vel savietskij sajuz,kada baigsis tas savivaliavimas ,tokius reikia tikrinti rasytojus ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS