Rusijos ambasadorius skundžiasi dėl J. Melio kalinimo sąlygų | Diena.lt

RUSIJOS AMBASADORIUS SKUNDŽIASI DĖL J. MELIO KALINIMO SĄLYGŲ

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas teigia, kad Sausio 13-osios byloje nuteisto sovietų karininko Jurijaus Melio kalinimo sąlygos neatitinka reikalavimų. Kalėjimų departamentas priekaištus atmeta.

„Buvome vakar pas Melį, kurį perkėlė į Šiaulius. Iš jo ten pradėjo tyčiotis“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė diplomatas.

„Štai šiuo dalyku mes užsiimsime labai rimtai. Reikia, kad jis būtų laikomas kalėjime tokiomis sąlygomis, kurios atitinka tarptautines normas, ir kad Lietuvos pusė žinotų šias normas, ir jų laikytųsi“, – pridūrė jis.

J. Melis buvo perkeltas į Šiaulių tardymo izoliatorių šių metų balandį.

Jis yra tarp 67 sovietų pareigūnų, kovą nuteistų dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Sausio 13-osios byloje.

Skundų iš Melio negavo

Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktorius Saulius Rajunčius sako, kad J. Melio įkalinimo sąlygos nesiskiria nuo kitų, o kameros yra įrengtos laikantis teisės aktų reikalavimų.

Buvome vakar pas Melį, kurį perkėlė į Šiaulius. Iš jo ten pradėjo tyčiotis.

„Nuteistasis laikomas patalpose, kuriose kiekvienam asmeniui skiriama daugiau nei 3,6 kv. m. gyvenamojo ploto“, – BNS perduotame komentare teigė S. Rajunčius.

Pasak jo, J. Melis izoliatoriuje laikomas nuo balandžio 2 dienos ir per šį laikotarpį tik savaitę kameroje buvo laikomas su dar dviem asmenims, o visą kitą laiką kalėjo vienas.

„Atkreiptinas dėmesys, kad su visais nuteistaisiais pareigūnai bendrauja laikydamiesi etikos normų“, – kalbėjo direktorius.

„Skundų, dėl pareigūnų, darbuotojų ar kitų kalinčiųjų netinkamo elgesio ar prašymų perkelti į kitą įstaigą,  iš nuteistojo nebuvo gauta“, – pridūrė jis.

J. Meliui skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Į bausmę įskaičiuotas jo kalinimas suėmimo metu, tad jei nuosprendis nebus pakeistas, jis į laisvę galės išeiti už dvejų metų. J. Melis ir dalis kitų nuteistųjų yra apskundę sprendimą aukštesnės instancijos teismui, tą padarė ir bylą tyrę prokurorai.

A. Udalcovas dar kartą pareiškė, kad Rusija neišduos šalyje esančių nuteistųjų.

„Klausimas jau uždarytas“, – sakė ambasadorius.

Ambasadorius pasiūlė „įpilti“ politikams

Išduoti Sausio 13-osios byloje nuteistus pareigūnus penktadienį reikalavo Seimo konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis, surengę piketą prie Rusijos ambasados.

Jie taip pat sakė, kad švęsti sovietų pergalės prieš nacių Vokietiją gegužės 9 dieną Lietuvoje nedera, nes šalis po karo liko okupuota.

„Jeigu jiems nėra ką veikti, tegu stovi prie ambasados. Jeigu panorės paminėti šventę, mes jiems įpilsime“, – kalbėjo A. Udalcovas.

Pataisas dėl vadinamosios Georgijaus juostelės naudojimo draudimo siūlęs L. Kasčiūnas per piketą tvirtino, jog šis simbolis „jau yra tapęs Rusijos imperializmo simboliu, imperializmo, pirmiausia Ukrainoje simboliu, rusiškojo pasaulio simboliu“.

A. Udalcovas sakė, kad iniciatyva drausti nešioti Georgijaus juostelę yra kvaila.

„Į žingsnius, kurie žeidžia mūsų istoriją, veteranus, yra atsakomieji veiksmai. Į tokias iniciatyvas reaguosime taip pat energingai. Tai jums pareiškiu oficialiai“, – tvirtino ambasadorius.

Lietuva, kaip ir Vakarų Europos šalys, Antrojo pasaulinio karo pabaigą oficialiai mini gegužės 8 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jo

Tas kacapas turėtu but-PERSONA NON GRATA, tiek sunybiu prikrėtęs.

kam butų kacapas-

Tegu pirma burliokyno kalėjimus apžiūri, ir išvis, kurių velniu tas udalcovas vis dar Lietuvoj? Varyt ta bolševika kuo toliau is cia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS