Ry­tų par­tne­rėms Lie­tu­vos tei­si­nė pa­tir­tis – pa­vyz­dys | Diena.lt

RY­TŲ PAR­TNE­RĖMS LIE­TU­VOS TEI­SI­NĖ PA­TIR­TIS – PA­VYZ­DYS

Vie­nas iš pa­grin­di­nių Eu­ro­pos kai­my­nys­tės po­li­ti­kos as­pek­tų – tei­si­nės vals­ty­bės prin­ci­po stip­ri­ni­mas Ry­tų par­tne­rys­tės ša­ly­se. Siek­da­mos glau­des­nių san­ty­kių su ES, Ry­tų kai­my­nys­tės ša­lys pla­nuo­ja ir įgy­ven­di­na ryž­tin­gas re­for­mas tei­si­nio sek­to­riaus ir ko­rup­ci­jos pre­ven­ci­jos sri­ty­se.

Lie­tu­va jau yra nuė­ju­si il­gą ke­lią ir su­kau­pu­si ver­tin­gos pa­tir­ties įgy­ven­di­nant teis­mų veik­lą ge­ri­nan­čias per­tvar­kas, to­dėl sa­vo ge­rą­ja pa­tir­ti­mi ir eks­per­ti­ne pa­gal­ba sie­kia pa­si­da­ly­ti su Ry­tų kai­my­nė­mis.

Svar­bios dis­ku­si­jos

Lie­tu­vos Res­pub­li­kos už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos vys­to­mo­jo bend­ra­dar­bia­vi­mo ir pa­ra­mos de­mok­ra­ti­jai pro­gra­mos fi­nan­suo­ja­mi pro­jek­tai, skir­ti stip­rin­ti Ry­tų par­tne­rys­tės ša­lių teis­mų vaid­me­nį, pa­dė­ti už­tik­rin­ti tei­si­nės vals­ty­bės prin­ci­pų įgy­ven­di­ni­mą ir ap­sau­gą bei ska­tin­ti tei­sin­gu­mo sek­to­riaus re­for­mas, įgy­ven­di­na­mi jau nuo 2012 m.

Na­cio­na­li­nė teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­ja, įgy­ven­din­da­ma Už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos vys­to­mo­jo bend­ra­dar­bia­vi­mo ir pa­ra­mos de­mok­ra­ti­jai pro­gra­mos fi­nan­suo­ja­mus pro­jek­tus, nuo 2012 m. kas­met or­ga­ni­zuo­ja tei­si­nin­kų fo­ru­mus, ku­riuo­se ap­ta­ria­mos ša­lių par­tne­rių tei­si­nių sis­te­mų re­for­mų ak­tua­liau­sios pro­ble­mos, konk­re­tūs tei­sės ak­tų pro­jek­tai, iden­ti­fi­kuo­ja­mi vals­ty­bių sis­te­mų ir pa­tir­ties skir­tu­mai bei ta­pa­tu­mai ir da­li­ja­ma­si ge­rą­ja Lie­tu­vos pa­tir­ti­mi.

2012–2014 m. Tei­si­nin­kų fo­ru­me da­ly­va­vo Lie­tu­vos ir Mol­do­vos Res­pub­li­kos tei­si­nio sek­to­riaus at­sto­vai, o praė­ju­siais me­tais prie fo­ru­mo pri­si­jun­gė Uk­rai­na, ku­ri itin pa­lan­kiai įver­ti­no pro­jek­to nau­dą, ypač tei­sė­jų eti­kos, ko­rup­ci­jos pre­ven­ci­jos, veik­los ver­ti­ni­mo ir at­ran­kos sis­te­mų to­bu­li­ni­mo sri­ty­se.

Pui­kūs įver­ti­ni­mai

Šie­met bir­že­lio 14–17 d. Tei­si­nin­kų fo­ru­me da­ly­va­vo ir Gru­zi­jos at­sto­vai. Šiais me­tais or­ga­ni­zuo­ja­mas fo­ru­mas bu­vo pro­jek­to „Pa­gal­ba Mol­do­vai, Uk­rai­nai ir Gru­zi­jai vyk­dant tei­si­nio sek­to­riaus re­for­mas“ da­lis. Šiuo pro­jek­tu sie­kia­ma ne­nut­rūks­ta­mai teik­ti pa­gal­bą Mol­do­vai, Uk­rai­nai ir Gru­zi­jai, įgy­ven­di­nant šių ša­lių tei­sin­gu­mo sek­to­riaus re­for­mas, ypa­tin­gą dė­me­sį ski­riant teis­mų sis­te­mos, pro­ku­ra­tū­ros ir ko­vos su ko­rup­ci­ja sri­tims, sie­kiant priei­na­mo, efek­ty­vaus, skaid­raus, pro­fe­sio­na­laus ir so­cia­liai at­sa­kin­go tei­sin­gu­mo sek­to­riaus.

Vieš­na­gės Lie­tu­vo­je me­tu pro­jek­to da­ly­viai ap­si­lan­kė pre­zi­den­tū­ro­je, su­si­ti­ko su Pre­zi­den­tės pa­ta­rė­jais ir kal­bė­jo­si apie Res­pub­li­kos Pre­zi­den­tės vaid­me­nį teis­mų sis­te­mo­je, sve­čia­vo­si Lie­tu­vos Aukš­čiau­sia­ja­me Teis­me. Kaip vė­liau įvar­di­jo pa­tys da­ly­viai, jiems bu­vo la­bai ver­tin­ga gy­vai pa­ma­ty­ti ir pa­si­kal­bė­ti apie kas­die­nį veik­los ir dar­bo or­ga­ni­za­vi­mą teis­me.

Sve­čiai pa­ste­bė­jo, kad bū­tų la­bai ver­tin­ga, jei, at­vy­kę į Lie­tu­vą, ga­lė­tų ste­bė­ti pa­tį dar­bą, pa­vyz­džiui, tie­siog ke­liems de­le­ga­tams bū­nant ša­lia tei­sė­jo ir ma­tant jo kas­die­nę veik­lą.  Lie­tu­vos eks­per­tai taip pat ga­lė­tų la­bai ver­tin­gai pa­kon­sul­tuo­ti ir ste­bė­ti dar­bą ku­rio­je nors iš par­tne­rių ša­lių.

Uk­rai­nos de­le­ga­ci­ja iš­sky­rė, kad bū­tų nau­din­ga Tei­si­nin­kų fo­ru­mą or­ga­ni­zuo­ti du kar­tus per me­tus: vie­ną Lie­tu­vo­je, o ki­tą – ku­rio­je nors ša­ly­je par­tne­rė­je.

Tei­gia­mi da­ly­vių ver­ti­ni­mai po pa­sta­ro­jo Tei­si­nin­kų fo­ru­mo ir jų konk­re­tūs lū­kes­čiai ne­li­ko neiš­girs­ti – Lie­tu­va ke­ti­na įgy­ven­din­ti jų pra­šy­mus. Na­cio­na­li­nė teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­ja ma­no, kad tie­sio­gi­nis veik­los ste­bė­ji­mas ir in­di­vi­dua­lus dar­bas su vie­nu ar ke­liais eks­per­tais duo­tų dau­giau pra­kti­nių ži­nių, ku­rios pa­pil­dy­tų fo­ru­me ap­ta­ria­mas te­mas gi­les­nė­mis ir tiks­les­nė­mis įžval­go­mis.

Nau­jas fo­ru­mas

„Pa­gal­ba stip­ri­nant Gru­zi­jos, Mol­do­vos Res­pub­li­kos, Uk­rai­nos kons­ti­tu­ci­nių teis­mų vaid­me­nį už­tik­ri­nant tei­si­nės vals­ty­bės prin­ci­pų įgy­ven­di­ni­mą ir ap­sau­gą“ – tai ki­tas 2016 m. Už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos (URM) vys­to­mo­jo bend­ra­dar­bia­vi­mo ir pa­ra­mos de­mok­ra­ti­jai pro­gra­mos fi­nan­suo­ja­mas pro­jek­tas, ku­rį įgy­ven­di­na Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Kons­ti­tu­ci­nis Teis­mas. Jis skir­tas Gru­zi­jos, Mol­do­vos ir Uk­rai­nos kons­ti­tu­ci­nių teis­mų vaid­me­niui stip­rin­ti.

Įgy­ven­di­nant pro­jek­tą spa­lio 24–25 d. bus su­reng­tas Gru­zi­jos, Lie­tu­vos, Mol­do­vos ir Uk­rai­nos kons­ti­tu­ci­nių teis­mų tei­sė­jų fo­ru­mas, ku­ria­me bus ap­tar­tos ša­lių par­tne­rių kons­ti­tu­ci­nės jus­ti­ci­jos ins­ti­tu­ci­joms ky­lan­čios pro­ble­mos, už­tik­ri­nant tei­si­nės vals­ty­bės prin­ci­pų lai­ky­mą­si, ir pri­sta­ty­ta ak­tua­li Lie­tu­vos ir ša­lių par­tne­rių pa­tir­tis bei ap­tar­ti ga­li­mi pro­ble­mi­nių klau­si­mų spren­di­mai. Bus iš­leis­tas bend­ras pro­jek­to da­ly­vių lei­di­nys, skir­tas tei­si­nės vals­ty­bės prin­ci­pų įgy­ven­di­ni­mo ir ap­sau­gos pro­ble­ma­ti­kai.

Au­gan­ti sėk­mė

Lie­tu­va pa­ra­mą įgy­ven­di­nant tei­sės sek­to­riaus re­for­mas Ry­tų par­tne­rys­tės ša­ly­se tai pat tei­kia per ES Dvy­nių pro­gra­mą, o da­ly­va­vi­mą šio­je pro­gra­mo­je koor­di­nuo­ja URM.

2009–2011 m. Spe­cia­lių­jų ty­ri­mų tar­ny­ba įgy­ven­di­no Dvy­nių pro­gra­mos pro­jek­tą „Pa­ra­ma Azer­bai­dža­no Res­pub­li­kos ge­ne­ra­li­nės pro­ku­ra­tū­ros Ko­vos su ko­rup­ci­ja de­par­ta­men­tui“, ku­rio pa­grin­di­nis tiks­las bu­vo stip­rin­ti Azer­bai­dža­no ins­ti­tu­ci­jų an­ti­ko­rup­ci­nių ge­bė­ji­mų ir Ge­ne­ra­li­nės pro­ku­ra­tū­ros Ko­vos su ko­rup­ci­ja de­par­ta­men­to ga­lias, taip pat per­duo­ti ES ir Lie­tu­vos ko­vos su ko­rup­ci­ja pa­tir­tį bei pa­dė­ti vyk­dy­ti na­cio­na­li­nes an­ti­ko­rup­ci­nes pro­gra­mas.

Pro­jek­to me­tu Lie­tu­vos eks­per­tai tei­kė įvai­rias kon­sul­ta­ci­jas, ren­gė mo­ky­mus ir se­mi­na­rus apie ko­vos su ko­rup­ci­ja me­to­dų to­bu­li­ni­mą, da­li­jo­si pa­tir­ti­mi su Azer­bai­dža­no Res­pub­li­kos ge­ne­ra­li­nės pro­ku­ra­tū­ros Ko­vos su ko­rup­ci­jos de­par­ta­men­tu bau­džia­mo­jo per­se­kio­ji­mo ir ko­rup­ci­jos pre­ven­ci­jos sri­ty­se.

Lie­tu­va vis ak­ty­viau tei­kia eks­per­ti­nę pa­gal­bą vyk­dant Uk­rai­nos tei­sės sek­to­riaus re­for­mas. 2010 m. Lie­tu­vos vy­riau­sia­sis ad­mi­nist­ra­ci­nis teis­mas kar­tu su Pran­cū­zi­jos vals­ty­bės ta­ry­ba ir Šve­di­jos ad­mi­nist­ra­ci­niais tei­sė­jais įgy­ven­di­no Dvy­nių pro­jek­tą „Uk­rai­nos ad­mi­nist­ra­ci­nių teis­mų efek­ty­vu­mo ir val­dy­mo ge­bė­ji­mų stip­ri­ni­mas“. Pro­jek­tu siek­ta pa­ge­rin­ti ad­mi­nist­ra­ci­nių teis­mų Uk­rai­no­je funk­ci­jų ko­ky­bę, di­din­ti jų ins­ti­tu­ci­nius ge­bė­ji­mus ir vi­suo­me­nės in­for­muo­tu­mą apie ad­mi­nist­ra­ci­nių teis­mų veik­lą. Pro­jek­te Lie­tu­va bu­vo jau­nes­ny­sis Pran­cū­zi­jos par­tne­ris.

Šiais me­tais Lie­tu­va lai­mė­jo dar vie­ną Dvy­nių pro­jek­tą Uk­rai­no­je „Uk­rai­nos par­la­men­to Vy­riau­sio­jo žmo­gaus tei­sių ko­mi­sa­ro ins­ti­tu­ci­nių ge­bė­ji­mų stip­ri­ni­mas žmo­gaus tei­sių ir lais­vių klau­si­mais“, skir­tą Uk­rai­nos žmo­gaus tei­sių ko­mi­sa­ro ge­bė­ji­mams stip­rin­ti. Pro­jek­tą įgy­ven­dins ge­riau­sių Lie­tu­vos ir Aust­ri­jos žmo­gaus tei­sių eks­per­tų ko­man­da, o Lie­tu­va šį kar­tą pro­jek­te da­ly­vaus kaip vy­res­nio­ji par­tne­rė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ha ha ha ha ha prie tokiu super teisiniu

,valstybiu,,DIDZIUJU KOVOTOJU PRIES KORUPCIJA IR APLAMAI PRIES PERPUVUSE DVOKIANCIA TEISINE SISTEMA kaip lietuva, ukraina ,moldova, prijunkit dar ir kolumbija ,venesuela,zimbabve , ---cia patys tie didziausi kovotojai .....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS