S. Muravjovas: „MG grupės“ byla prisidėjo prie politikos ir sprendimų priėmimo skaidrumo | Diena.lt

S. MURAVJOVAS: „MG GRUPĖS“ BYLA PRISIDĖJO PRIE POLITIKOS IR SPRENDIMŲ PRIĖMIMO SKAIDRUMO

  • 4

Vilniaus apygardos teismui politinės korupcijos byloje išteisinus Dariaus Mockaus valdomą „MG grupę“ (anksčiau – „MG Baltic“), „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sako, kad byla prisidėjo prie politikos ir sprendimų priėmimo skaidrumo Lietuvoje.

„Man regis, nepaisant jos baigties, ši byla jau paskatino sulaužyti ne vieną antikorupcinį tabu ir vienareikšmiškai prisidėjo prie politikos ir sprendimų priėmimo skaidrumo Lietuvoje. Pavyzdžiui, prieš penkerius metus beveik nieko nežinojome apie tai, su kuo bendrauja politikai, kas gauna leidimus į Seimą“, – BNS sakė S. Muravjovas.

Pasak jo, dabar skiriame žymiai daugiau dėmesio sąsajoms tarp politikų ir verslo nustatyti, o visuomenė vis drąsiau sankcionuoja ir pasisako prieš neskaidrius ir neetiškai besielgiančius politikus. 

S. Muravjovo teigimu, dabar yra gera proga aptarti kelis svarbius klausimus dėl įrodymų svorio.

„Pavyzdžiui, iš kolegų nuolat tenka girdėti, kad mūsų teismai korupcijos bylose taiko itin aukštą įrodinėjimo kartelę. Tad galbūt atėjo laikas pagaliau išdiskutuoti, kokie įrodymai galimi ir kokių pakaktų teismui tokiose bylose? Jei manome, jog tokių bylų nagrinėjimas užtrunka per ilgai, ar įmanoma paspartinti procesą? Jei kelia abejonių teisėsaugos darbas, kaip galime jį pagerinti? Ar teisėsauga turi pakankamai resursų tinkamai atstovauti valstybę tokiose bylose?“ – kalbėjo S. Muravjovas.

Jo teigimu, teismų nuosprendžiai tokio stambumo bylose suteikia galimybę pasitikrinti, ar sutariama, ko reikia korupcijai pažaboti ir kas už tai atsakingas.

„Daug metų buvome pratę deleguoti šią atsakomybę teisėsaugai, o antikorupcinę sėkmę sieti vien su jos veiksmais ir laimėtomis bylomis. Džiaugiuosi, jog tai užmarštin nueinantis leitmotyvas. Aišku, teisėsauga turi itin svarbų antikorupcinį vaidmenį, tačiau korupcijos pažabojimas ir skaidrumo standartų diegimas visų pirma yra įstaigų vadovų, politikų ir verslininkų atsakomybė“, – svarstė jis.

S. Muravjovas, be kita ko, prognozuoja, kad šis teismo sprendimas – ne pabaiga, laukia šios istorijos narpliojimo teismuose tęsinys.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė išteisinantis visus kaltinamuosius vienoje didžiausių ir garsiausių politinės korupcijos bylų, kurioje buvęs tuometinio koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltintas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kyšius paėmę kaltinti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis ir dabartinis parlamentaras Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys. Eksparlamentaras liberalas Gintaras Steponavičius įtartas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Teisėsaugai įtariant, kad „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija gavo naudos iš jų atstovų galbūt neteisėtos veiklos, kaltinimai buvo pateikti ir šiems trims juridiniams asmenimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Išvada

Mus valdo nusikaltėliai. Dabar tai tikrai aišku. Aiškiau ir būti negali.

Gintautas

Nieko naujo, kai kovotojai su korupcija tampa korumpuotų žmonių advokatais. Ar taip, Muravjovai ?

Onė

vaje tai dabar viskas vyks skaidriai pasirodo ir vogti ir duoti ir imti kyšius galima skaidriai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS