SADM: gyventojai linkę rinktis dvejų metų vaiko priežiūros atostogas | Diena.lt

SADM: GYVENTOJAI LINKĘ RINKTIS DVEJŲ METŲ VAIKO PRIEŽIŪROS ATOSTOGAS

Rinkdamiesi tarp dviejų alternatyvų – 18 ar 24 mėnesių vaiko priežiūros atostogų su neperleidžiamais mėnesiais mamai ir tėčiui – gyventojai labiau linkę pritarti dvejų metų išmokų terminui, skelbia apklausą atlikusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Ministerija teigia baigusi apklausą dėl tėčių įtraukimo į vaikų priežiūrą: 61 proc. apklaustųjų pasisakė už vaiko priežiūros išmoką iki vaikui sukaks 24 mėnesiai, o kiekvienam iš tėvų tektų po du neperleidžiamus vaiko priežiūros mėnesius.

Antrąją alternatyvą – vaiko iki 18 mėnesių priežiūrą, iš kurių privalomai du mėnesiai tenka mamai ir du tėčiui, bet su didesnėmis išmokomis, – pasirinko 39 proc. apklaustųjų.

Iš viso apklausoje dalyvavo apie 2 tūkst. žmonių.

SADM pranešime pažymima, kad šios alternatyvos pasirinkimas dar nereiškia, kad būtent tokia tvarka bus numatyta įstatymuose, tai – pirmasis viešosios konsultacijos etapas, kuriame norėta išsiaiškinti visuomenės nuomonę. Toliau ministerijos darbuotojai analizuos pateiktus visuomenės siūlymus, o rudenį bus rengiama ekspertų diskusija.

SADM anksčiau paskelbė siūlysianti įteisinti keturis neperleidžiamus vaiko priežiūros mėnesius: du mamai ir du tėčiui.

Taip siekiama įgyvendinti prieš dvejus metus priimtą Europos Sąjungos direktyvą dėl profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros. Ją įdiegti Lietuva privalo iki 2023 metų.

Jeigu kuris nors iš tėvų nenorės pasinaudoti būtinaisiais vaiko priežiūros mėnesiais, o, pavyzdžiui, liks dirbti, tuomet apmokamų atostogų sumažės dviem mėnesiais.

Kaip teigiama pranešime, tvarka dėl trečiųjų vaiko priežiūros metų nesikeičia – jie ir toliau liks neapmokami, tačiau vienas iš tėvų, prižiūrintis vaiką, bus draudžiamas valstybės lėšomis valstybiniu socialiniu pensijų draudimu, nedarbo socialiniu draudimu ir sveikatos draudimu.

Nuostata dėl neperleidžiamų vaiko priežiūros mėnesių nebus taikoma tais atvejais, kai turimas tik vienas iš tėvų. Tai reiškia, kad tokiais atvejais turimas vienas iš tėvų galės pasinaudoti visais vaiko priežiūros mėnesiais be išimčių.

Mėnesiais, kurie skiriami mamai ir tėčiui bei kurių negalima niekam perleisti, išliktų galimybė dirbti, tačiau dėl gaunamų pajamų proporcingai mažėtų vaiko priežiūros išmoka. Tačiau visais kitais likusiais mėnesiais papildomos pajamos nemažintų gaunamos išmokos, jeigu išmokos ir papildomų pajamų suma neviršija 100 proc. buvusio atlyginimo.

SADM pateiktose alternatyvose būtų keičiami ir išmokos dydžiai. Šiuo metu pasirinkus išmoką gauti 12 mėnesių, vaiką prižiūrintis vienas iš tėvų gauna 77,58 proc. savo uždarbio iki mokesčių (100 proc. darbo užmokesčio „į rankas“), o pasirinkus išmoką gauti dvejus metus – 54,31 proc. pirmaisiais ir 31,03 proc. antraisiais metais nuo atlyginimo iki mokesčių.

Pagal siūlomą sistemą, jei vaiko priežiūros išmoka būtų mokama dvejus metus, keturių neperleidžiamų mėnesių laikotarpiu ji siektų 78 proc. uždarbio, t. y. šiek tiek daugiau nei jų atlyginimas „į rankas“, o vėliau 45 proc. darbo užmokesčio „ant popieriaus“ iki metų ir 25 proc. – iki vaikui sukaks dveji metai.

Jei būtų pasirinktas variantas, kad vaiko priežiūros išmoka mokama 18 mėnesių, neperleidžiamų atostogų metu ji siektų 78 proc. buvusio darbo užmokesčio, o iki vaikui sueis 18 mėnesių – 60 proc. darbo užmokesčio (iki mokesčių).

Pagal SADM skaičiavimus, kai darbo užmokestis siekia 928 eurus „į rankas“ arba 1466 eurus „ant popieriaus“, pagal dabartinę tvarką tėvai per visą laikotarpį gauna 9375 eurus išmokų pasirinkę jas gauti vienus metus, 11 tūkst. 714 eurų – jei išmoką gauna dvejus metus.

Pagal svarstyti teikiamas alternatyvas, jei išmokos būtų mokamos 24 mėnesius, tėvai iš visų jų gautų 11 tūkst. 768 eurus, jei būtų pasirinktas 18 mėnesių variantas – 12 tūkst. 654 eurus. Ministerija taip pat daro prielaidą, kad vienas iš tėvų privalomus du mėnesius atostogų pasiimtų jų pradžioje, o kitas – pabaigoje.

Europos Sąjunga 2018 metais priėmė direktyvą, kuri numato pareigą visoms valstybėms numatyti tiek tėčiui, tiek mamai būtinus vaiko priežiūros mėnesius, kurie vadinami neperleidžiamais vaiko priežiūros atostogų mėnesiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietiškas

O paskui išeinant į pensiją; taip kaip dabar, brūkšt tuos metelius visus iš darbo stažo!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS