Šalyje minima Valstybės diena, Lietuvoje ir svetur skambės Tautiška giesmė | Diena.lt

ŠALYJE MINIMA VALSTYBĖS DIENA, LIETUVOJE IR SVETUR SKAMBĖS TAUTIŠKA GIESMĖ

  • 20

Lietuvoje ir už jos ribų ketvirtadienį minima Valstybės diena – bus giedama Tautiška giesmė, vyks triumfo eitynės, plaukimas Nerimi, iškelta didžiausia šalies Trispalvė.

Šventiniuose renginiuose dalyvaus Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) su žmona.

Ketvirtadienį į aukščiausią Lietuvos statinį – Vilniaus televizijos bokštą – bus iškelta didžiausia šalies Trispalvė. 540 kvadratinių metrų ploto ir 70 kg sverianti vėliava pakils į 160 metrų aukštį. Sutemus TV bokštas bus iliuminuojamas šviesine kompozicija, atkartojančia Trispalvės spalvas.

Sostinėje planuojamos šventinės eitynės ir triumfo arka, Nerimi plauks Karaliaus Mindaugo iššūkio dalyviai, o kauniečiai ir klaipėdiečiai kviečiami į miesto muziejus, kurių lankymas bus nemokamas.

Vakare, 21 val., viso pasaulio lietuviai jau penkioliktus metus giedos šalies himną.

Šventiniai renginiai numatyti daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių.

Valstybės dieną švenčiamas Mindaugo karūnavimas Lietuvos karaliumi 1253 metų liepos 6 dieną.

Ši diena valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę.

Vilniuje – iškilmingos eitynės

Sostinėje Prezidentūroje tradiciškai vyks valstybės apdovanojimų įteikimo ceremonija, vidurdienį S. Daukanto aikštėje bus iškilmingai pakeltos valstybinės vėliavos, o vakare rengiamos triumfo eitynės nuo sostinės Aušros Vartų iki Valdovų rūmų – tuo pačiu keliu, kuriuo į Lietuvos sostinę iškilmingai įžengdavo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovai ir karo vadai, miestui ir tautai pranešdami apie pasiektas pergales.

Eitynėse žygiuos Lietuvos ir NATO sąjungininkų karinių dalinių atstovai, lydimi spalvingų istorinių kostiumų, orkestro ir Geležinio Vilko.

Prie Valdovų rūmų stovės triumfo arka, kur bus galima išvysti Lietuvos istoriją, prisiminti žygius ir svarbiausias istorines asmenybes. Po to Katedros aikštėje vyks koncertas, Tautiškos giesmės giedojimas. 

Dėl šventinių renginių kai kuriose sostinės senamiesčio gatvėse bus neleidžiama stovėti automobiliams, o dėl eitynių trumpam bus stabdomas eismas.

Kaip ir kasmet, liepos 6-ąją viešasis transportas keleivius sostinėje veš nemokamai. Autobusai ir troleibusai kursuos pagal sekmadienio tvarkaraščius.

Kaunas apdovanos nusipelniusius

Prieš vidurdienį Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje Kaune skambės kariliono muzika, vyks koncertas, bus iškilmingai keliama Vyčio Kryžiaus ordino vėliava.

Vakare vyks tarptautinio festivalio „Operetė Kauno pilyje“ koncertas „Tegyvuoja miuziklas!“ Iškilmingame renginyje nusipelniusiems kauniečiams bus įteiktos Kultūros premijos, Santakos garbės ženklai ir kiti iškilūs apdovanojimai. Skambės Tautiška giesmė.

Šventinę dieną Kauno miesto muziejus siūlo nemokamai aplankyti ekspozicijas. Duris atvers M. ir K. Petrauskų, Pilies bei Tautinės muzikos skyriai.

Lankytojus pasitiks ir Vytauto Didžiojo karo muziejus bei VI forte įrengta karo technikos ekspozicija.

Kauniečių dėmesio lauks Istorinė Prezidentūra – muziejaus sodelyje vyks edukacinis žaidimas, istorikės pasakojimai, ekskursija ir kitos pramogos.

Klaipėdoje – kario rekonstrukcijos pristatymas

Klaipėdoje liepos 6-osios proga vidurdienį vyks valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Jono kalnelio saloje.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje šventinę dieną vyks uostamiesčio kapinynais paremtos archeologinės XIII amžiaus Klaipėdos kuršio rekonstrukcijos pristatymas.

Tai pirmoji tokia rekonstrukcija ne tik Klaipėdoje, bet ir Lietuvoje.

Kad lankytojai geriau suvoktų kaip atrodė dabartinės Klaipėdos miesto ir apylinkių kuršių atstovas, pagamintos XIII amžiaus kuršio kario aprangos, papuošalų ir ginklų rekonstrukcijos.

Šventinę dieną skambės kariliono muzikos koncertas. Šventė numatyta ir Teatro aikštėje, taip pat suplanuota išvyka keltu „Nida“ iki uosto vartų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

švenčiame tai

kad Mindaugas karūnuotas vokiečių ordino dėka, nes už tai karalius Mindaugas atidavė žemaitiją vokiečių ordinui. Istorija yra viena ir jokie išverstkūriai jos nepakeis

Stebėtojas

Ukraina kariauja prieš ruskius .Lietuvoje prasideda linksmybės tiesiog apgailėtina .

bor

Ir vėl senasis ožys su savo dvokiančia barzda ištrūko iš tvarto ir su savo mėšlinom kanopom nusirioglino ir į katedrą, tai ta dar kokį mėnesį smirdės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS