SAM: NVSC vadovo nedarbingumas netrukdo jo atžvilgiu vykdomam tarnybiniam patikrinimui | Diena.lt

SAM: NVSC VADOVO NEDARBINGUMAS NETRUKDO JO ATŽVILGIU VYKDOMAM TARNYBINIAM PATIKRINIMUI

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikina, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) direktoriaus Roberto Petraičio sprendimas dėl tris dienas trunkančio nedarbingumo jo atžvilgiu vykdomo darbinio patikrinimo eigai niekaip nesutrukdys. Tačiau ministerija akcentuoja, kad dėl R. Petraičio ligos tarnybinio vertinimo komisija savo išvados pateikimą turės nukelti tiek dienų, kiek truks NVSC vadovo liga.

NVSC – ne vienintelė SAM pavaldi institucija, kurios vadovas šiuo metu yra laikinai nedarbingas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas nedarbingas yra jau trečią mėnesį. Visgi sveikatos apsaugos ministro komunikacijos patarėja Aistė Šuksta akcentuoja, kad, nepaisant besitęsiančio S. Čaplinsko nedarbingumo, ministro Arūno Dulkio pozicija dėl centro vadovo atleidimo nepasikeis.

NVSC vadovo tarnybinio patikrinimo išvados pateikimas nusikels

„Darbinio patikrinimo eigai niekaip nekenkia pono R. Petraičio pasiimtas nedarbingumas. Be to, pono R. Petraičio laukia dar ir metinis veiklos vertinimas, kaip ir visų pavaldžių įstaigų vadovų, bet tas vertinimas turi būti įvykdytas iki vasario 20 dienos“, – Eltai sakė A. Šuksta.

Apie NVSC vadovo nedarbingumą antradienį pranešė portalas „Delfi“, informuodamas, kad R. Petraitis nedalyvaus trečiadienį vyksiančiame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje, į kurį buvo kviečiamas.

Visgi, SAM atstovės teigimu, tarnybinio vertinimo komisija vertinimo išvadas turėjo pateikti vasario 11 d., tačiau, pasak jos, šis terminas nusikels tiek, kiek NVSC vadovas R. Petraitis bus nedarbingas.

„Mūsų žiniomis iš gauto rašto iš NVSC, tai pono R. Petraičio nedarbingumas yra nuo vakar iki rytojaus imtinai. Tai tos trys dienos iš principo nieko nekeičia, nebent vėliau nedarbingumas būtų vėl pratęstas“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad, vykdant NVSC veiklos skaitmenizavimą, buvo rastos 804 neapskaitytos mirtys. Todėl ministras A. Dulkys NVSC vadovo R. Petraičio paprašė raštu pateikti paaiškinimus į tam tikrus klausimus. Gavęs NVSC vadovo paaiškinimus, A. Dulkys pavedė SAM ekspertams atsakymus įvertinti ir pateikti siūlymus.

Gavęs ekspertų vertinimą, sveikatos apsaugos ministras R. Petraičiui pasiūlė trauktis iš einamų pareigų savo noru, tačiau NVSC vadovas nesutiko. SAM, įvertinusi situaciją, nusprendė pradėti patikrinimą dėl NVSC vadovo R. Petraičio galimo tarnybinių pareigų pažeidimo.

Sprendimas dėl S. Čaplinsko atleidimo nebus pakeistas

Tuo metu paklausta apie S. Čaplinsko situaciją, A. Šuksta patvirtino, kad centro vadovas ir toliau yra prasitęsęs nedarbingumą. SAM atstovė akcentavo, kad gydytojas darbuotojui gali pratęsti nedarbingumą 120 dienų.

„Iš principo bet kuris darbdavys turi suteikti žmogui teisę sirgti, ir gydytojas gali pratęsti nedarbingumą iki 120 dienų, paskui, norint pratęsti nedarbingumą, turi jau nuspręsti komisija“, – informavo ji, akcentuodama, kad S. Čaplinskas 120 dienų termino kol kas nėra viršijęs.

Saulius Čaplinskas (dešinėje). M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

A. Šuksta taip pat teigė kol kas nežinanti, kokie bus SAM tolesni veiksmai ir ar ministerija papildomai aiškinsis S. Čaplinsko ligos aplinkybes.

„Sunku vertinti, reikia pasižiūrėti, kiek dar tai tęsis. Tikriausiai kiekvienas darbdavys nori, kad jo darbuotojas dirbtų. Šiuo metu centro veikla užtikrinama, nes yra asmuo, kuris laikinai eina pareigas, o ponas S. Čaplinskas serga“, – sakė ji.

Vis dėlto A. Šuksta akcentavo, kad sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, nepaisant S. Čaplinsko nedarbingumo, savo pozicijos dėl centro vadovo atleidimo iš einamų pareigų nepakeis.

„Tikriausiai šiuo metu yra neaiškūs pono S. Čaplinsko siekiami tikslai. Nes iš principo ministras jau ne kartą minėjo, kad jo nuomonė tikrai nesikeis dėl anksčiau priimto buvo ministro sprendimo atleisti poną S. Čaplinską iš einamų pareigų. Tai niekaip nedaro įtakos jau anksčiau priimtam sprendimui“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, baigdamas savo kadenciją, nusprendė atleisti S. Čaplinską iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo pareigų. Anot tuomečio ministro, toks sprendimas buvo priimtas dėl ne vieno darbo drausmės pažeidimo ir pareigų nevykdymo.

Tačiau S. Čaplinskas, pastaruosiuose parlamento rinkimuose kandidatavęs į Seimą Socialdemokratų partijos sąraše, tokį sprendimą vertino kaip politinį susidorojimą. A. Verygai dar einant ministro pareigas, S. Čaplinskas formaliai nebuvo atleistas dėl turėto nedarbingumo. Tačiau A. Veryga tuomet tikino, kad dėl jau pasirašyto įsakymo pirma S. Čaplinsko darbo diena po nedarbingumo bus ir paskutinė darbo ULAC diena.

Pats S. Čaplinskas kol kas nutyli paklaustas, kada galėtų baigtis jo nedarbingumas, kuris, ko gero, liko vienintele kliūtimi oficialiai jį pašalinti iš užimamo posto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS