SAM siūlo drausti būriuotis daugiau nei po du, neleisti prekybos laikinose vietose | Diena.lt

SAM SIŪLO DRAUSTI BŪRIUOTIS DAUGIAU NEI PO DU, NELEISTI PREKYBOS LAIKINOSE VIETOSE

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo griežtinti karantino taisykles ir drausti būriuotis didesnėms nei dviejų asmenų grupėms.

Projekte, kurį trečiadienį svarstys laikinoji Vyriausybė, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą taip pat siūloma drausti prekiauti laikinose prekybos vietose.

Tuo metu pirmadienį laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos žadėtas svarstyti draudimas reklamuoti išpardavimus ir kitas prekybines akcijas, ministerijos siūlymu, būtų pateiktas kaip rekomendacija.

„Atsižvelgiant į nepalankią koronaviruso infekcijos epidemiologinę situaciją Lietuvoje (...), siūloma sumažinti besibūriuojančių asmenų skaičių viešose ir kitose vietose nuo 5 asmenų iki 2 asmenų“, – teigiama nutarimo projekte.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad prasidedant šventiniam laikotarpiui daugelyje prekybos vietų yra rengiamos kalėdinės mugės, kuriose įvairūs prekeiviai vykdo prekybą ne fizinėse parduotuvėse, o laikinose prekybos vietose – jose susirenka dideli pirkėjų srautai bei sunku užtikrinti reikalavimų laikymąsi.

„Siūloma uždrausti visose parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose vykdyti prekybą laikinose prekybos vietose (išskyrus prekybą maisto produktais, pirotechnikos priemonėmis ir prekybines saleles), t. y. kai prekyba vykdoma ne fiziškai atskirtose parduotuvėse, o, pavyzdžiui, bendrose prekybos centrų patalpose, praėjimuose ir panašiai“, – nurodo ministerija.

Ji taip pat siūlo rekomenduoti parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių, t. y. išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kitų priemonių, kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus nustatytu laiku konkrečioje vietoje. Tai negaliotų internetinei prekybai.

A. Veryga per spaudos konferenciją antradienį tikino, kad pačių akcijų ministerija neketino drausti, o rekomenduojama tik nekviesti pirkėjų jomis naudotis prekybos vietose. Anot jo, sutarimas, kad pakaks tik rekomendacijų, pasiektas po diskusijų su verslu.

„Pačių akcijų niekas neplanavo niekada drausti, mes kalbėjome apie kvietimą ateiti į tokias vietas. Po diskusijų su asocijuotomis struktūromis tiek komunikacijos, tiek paties verslo struktūromis, įsivertinus pavasarį buvusią patirtį, kada užteko rekomendacijų, tikrai, pakankamai atsakingai buvo elgiamasi, planuojama pritaikyti tokį patį modelį, kaip kad buvo pavasarį“, – teigė jis.

Antrasis karantinas dėl spartaus koronaviruso plitimo Lietuvoje įvestas lapkričio 7-ąją trims savaitėms, tačiau negerėjant situacijai jis pratęstas iki gruodžio vidurio. Karantino metu draudžiama būriuotis, viešose vietose būtina dėvėti kaukes, neveikia kavinės, barai, restoranai ir kitos pasilinksminimo vietos, sveikatinimo, poilsio paslaugas teikiančios įstaigos. Galioja ir ribojimai, susiję su sveikatos priežiūra, prekybos vietomis, ugdymo įstaigomis, viešuoju transportu ir kitomis sritimis.

Vyriausybė nuo gruodžio 10-osios leido nedidelėms žmonių grupėms atverti muziejus, galerijas, vykdyti ekskursijas, tačiau neatmetė, kad sprendimas gali būti pakeistas.

Apie ribojimų pagrįstumą: duomenų detalumas per daug sureikšminamas

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kritikai per daug sureikšmina duomenų detalumą, Vyriausybei priimant sprendimus dėl karantino ribojimų, nes virusas plinta visur, kur renkasi žmonės.

„Dėl duomenų – aš manau, kad kartais yra tiesiog per daug sureikšminamas ir pervertinamas duomenų detalumas, manau, kad kai kuriais atvejais be reikalo yra bandoma pritempti prie kažkokios konkrečios vietos“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

„Aš tik priminsiu tas kalbas apie naktinius klubus, kai buvo sakoma: „O kur įrodymai, kad virusas plinta ten?“ Noriu tik priminti, kad tam, jog virusas plistų, reikia, kad žmonės susitiktų, kad pabūtų mažesniu nei vieno metro atstumu, kad pabendrautų daugiau nei 15 minučių, kad liestųsi prie paviršiaus, kur gali būti virusas, ir vėliau rankomis paliestų gleivines“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, „visos šitos sąlygos egzistuoja ten, kur žmonės fiziškai susirenka“, todėl įvedant ribojimus nereikia atlikti „jokios ypatingos analizės“.

„Viskas, kas yra leidžiama, ir yra papildoma sąlyga virusui plisti“, – kalbėjo ministras.

„Tik ne visko galim atsisakyti. Negalim uždaryti gydymo įstaigų tam, kad žmonės ten nesusirinktų. Toks variantas net nesvarstomas. Yra svarstomos tik tos priemonės, kurios nėra gyvybiškai būtinos ir kurių galima išvengti“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jooo bėdelė

Cha cha cha, tai kaip čia bus? Uždarys maximą?

Anonimas

blokuojami straipsniai skaitytojams pazeidziama laisve i skaityma straipsnìu,na nieko stebetino,juk rusu kgb diena ne be reikalo mini kad verbavo ir jiems perspektyvus zurnalistai cia dirba kurie kgbistams naudingi, o kas irodys kad neuzsiverbavo kgbistams ten parasyta dossier center pribaltika

SUSIJUSIOS NAUJIENOS