Saugumas keliuose – kiekvieno eismo dalyvio atsakomybė | Diena.lt

SAUGUMAS KELIUOSE – KIEKVIENO EISMO DALYVIO ATSAKOMYBĖ

  • 0

Šiandien Lietuvoje minima Saugaus eismo diena. Siekiant bendro tikslo – eismo saugumo šalies keliuose ir gatvėse, šiais metais numatoma daug dėmesio skirti kelių infrastruktūros gerinimui ir eismo kultūros ugdymui.

„Eismo sauga valstybinės reikšmės keliuose yra vienas iš svarbiausių prioritetų. Raktas į sėkmę mažinant aukų skaičių keliuose – tai ne tik inžinerinių saugaus eismo priemonių diegimas, bet ir didesnis eismo dalyvių tarpusavio supratimas, pagarba, kultūringas elgesys ir glaudesnis visų mūsų bendradarbiavimas sprendžiant saugaus eismo problemas“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Per šiuos metus planuojama įrengti 18 žiedinių sankryžų, 40 km atitvarų, inžinerinėmis priemonėmis patobulinti apie 100 nereguliuojamų pėsčiųjų perėjų, įrengti apie 120 vnt. inžinerinių greičio mažinimo priemonių, apie 50 km gyvūnų apsaugos sistemų, nutiesti 25 km pėsčiųjų ir dviračių takų ir kitų priemonių. Iš viso eismo saugumo gerinimui šiemet numatyta skirti daugiau kaip 17 mln. eurų.

Lietuvoje net 2 iš 3 vairuotojų gyvenvietės teritorijoje viršija leidžiamą važiavimo greitį. Leistiną greitį daugiau nei 10 km/h magistraliniuose keliuose viršija 17,6 proc. vairuotojų, krašto keliuose – 31,6 proc., o rajoniniuose keliuose – 19,2 proc. vairuotojų. Atsižvelgiant į šiuos rodiklius, šiais metais didesnis dėmesys bus kreipiamas greičio viršijimo prevencijai. Numatytas automatinės KET pažeidimų (greitis, draudimas, techninė apžiūra ir kt.) kontrolės sistemos diegimas, eismo dalyvių švietimas. Šiuo metu ruošiami pirkimo dokumentai integruotai kampanijai, skatinančiai neviršyti leistino greičio, organizuoti. Bus siekiama kuo plačiau informuoti visuomenę apie greičio viršijimo pasekmes.

Siekiant ugdyti visuomenę, keisti neigiamus eismo dalyvių įpročius ir elgesį, šiemet bus tęsiami jau ne pirmus metus vykdomi projektai, įtraukiantys visų amžiaus grupių eismo dalyvius. Jau keleri metai vykstantys projektai – Lietuvos mokinių konkursas „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“, pradinių klasių mokinių konkursas „Šviesoforas“, jaunųjų dviračių vairuotojų varžybos „Saugus ratas“, vyresniems mokiniams – jaunųjų mopedų ir motociklų bei automobilių vairuotojų varžybos. Kasmet šiuose konkursuose dalyvauja daugiau kaip 50 tūkst. mokinių iš visos Lietuvos. Į kaimų ir mažesnių miestelių bendruomenes orientuotas saugaus eismo konkursas „Eismo saugumas bendruomenėse“ sulaukia didelio susidomėjimo ir bendruomenės narių įsitraukimo. Pačios bendruomenės inicijuoja renginius, kurių pagrindinė tema – saugus eismas. 2017 metais konkurse dalyvavo 116 bendruomenių, buvo suorganizuota daugiau nei 480 įvairių renginių.

Saugaus eismo diena į atmintinų dienų sąrašą įtraukta 2006 metais. Šiandien nuo 15 iki 19 valandos, Katedros aikštėje vyks šiai dienai paminėti skirtas edukacinis renginys „Saugok mane – aš saugosiu tave“, kurio metu veiks saugos diržų simuliatoriai, bus skaitomos interaktyvios paskaitos, lauks įdomios transporto priemonių ekspozicijos, užduotys, dovanos ir koncertas.

Balandžio 9 d., pirmadienį, 9 val. į mokyklas po pavasario atostogų grįžusių moksleivių laukia nuotaikinga ir interaktyvi Nacionalinė saugaus eismo pamoka „Kai žinai – esi saugus“. Mokytojas susisiekimo ministras R. Masiulis supažindins su svarbiausiomis Kelių eismo taisyklėmis, kurių reikia laikytis pakeliui į mokyklą ar grįžtant iš jos. Saugaus eismo pamoka iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bus transliuojama gyvai Susisiekimo ministerijos „Facebook“ paskyroje.

Saugaus eismo dieną Panevėžio apskrities policija „Facebook“ paskyroje kviečia visus dalyvauti konkurse.

Tereikia žiūrėti policijos paskelbtą vaizdo įrašą, komentaruose įvardyti visus matomus KET pažeidimus. Vieną iš pastebėjusių visus padarytus pažeidimus policija žada apdovanoti puikiais prizais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS