Saugumo departamentas: Rusija, Baltarusija siekia įtakos Lietuvos strateginiuose sektoriuose | Diena.lt

SAUGUMO DEPARTAMENTAS: RUSIJA, BALTARUSIJA SIEKIA ĮTAKOS LIETUVOS STRATEGINIUOSE SEKTORIUOSE

  • 0

Rusijos ir Baltarusijos subjektai turi interesų prieiti prie Lietuvai strategiškai svarbios infrastruktūros ar turėti įtakos tokiuose ūkio sektoriuose, naujausioje ataskaitoje skelbia Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas.

Anot jų, Rusija itin suinteresuota rinkti informaciją apie pažeidžiamas strateginės infrastruktūros vietas, situaciją  strategiškai svarbiose įmonėse, jų įgyvendinamus projektus.

Pastebima, jog yra atvejų, kai rizikų kyla investuotojui jau pradėjus veiklą ar įgyvendinant sutartą sandorį. Pavyzdžiui, investuotojas ar sandorio šalis nusprendžia bendradarbiauti su asmenimis ar verslu Rusijoje ar Baltarusijoje, užmezga naujus ar atnaujina turėtus ryšius.

Vienas tokios rizikos pavyzdžių – transporto įmonė, turėjusi ryšių su Baltarusijos valstybiniu institutu „Belželdorprojekt“ ir įmone „Želsviazprojekt BR“. Vykdydama strategiškai svarbų projektą ji atnaujino kontaktus su šių subjektų darbuotojais ir pasitelkė juos projekto užduotims vykdyti, bandydama tai nuslėpti nuo projekto užsakovo.

Taip Baltarusijos subjektai įgijo prieigą prie informacijos apie projektą ir dalį inžinerinių jo sprendinių. Identifikavus  bendradarbiavimą įmonės dalyvavimas projektuose buvo užkardytas.

„Labai tikėtina, kad Rusijos ir (ar) Baltarusijos subjektai, siekdami trikdyti strategiškai svarbios infrastruktūros objektų darbą ar gauti neviešos informacijos apie ją, bandys panaudoti kibernetinius pajėgumus ar pasinaudoti strategiškai svarbių įmonių personalo pažeidžiamumais“, – nurodo ataskaitos autoriai.

Prie rizikų priskiriama ir strategiškai svarbiuose objektuose dirbančių asmenų kelionės į Rusiją ar Baltarusiją, nes tai sudaro galimybes šių valstybių žvalgybos tarnyboms juos verbuoti ir panaudoti prieš Lietuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS