Sausio 13-oji paminėta įvairiose Lietuvos diplomatinėse įstaigose | Diena.lt

SAUSIO 13-OJI PAMINĖTA ĮVAIRIOSE LIETUVOS DIPLOMATINĖSE ĮSTAIGOSE

  • 0

Daugelyje Lietuvos diplomatinių atstovybių bei konsulinių įstaigų užsienyje paminėta Sausio 13-oji, antradienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Šia proga Lietuvos ambasada Gruzijoje Tbilisio Rikės parke surengė vėliavų pagerbimo ceremoniją, kurioje plevėsavo ir 200 metrų Lietuvos Vienybės trispalvė.

Vienybės vėliavos idėjos autoriai – Anykščių Antano Vienuolio gimnazijos direktorė, Nepriklausomybės akto signatarė Irena Andriukaitienė ir režisierius Erikas Druskinis, kartu su moksleiviu Mantu Ragausku minint Sausio 13-osios įvykių dvidešimtmetį pasiuvę tuo metu ilgiausią 200 metrų vėliavą. Ši trispalvė apkeliavo daugelį svarbiausių renginių Lietuvoje ir pasaulyje.

Akcijos metu greta Lietuvos vienybės vėliavos išskleista ir šimtas Gruzijos vėliavų.

Prie iniciatyvos prisijungė ir Lietuvos trispalvę kartu skleidė Gruzijos prezidentas, parlamento pirmininkas, gynybos ministras bei Tbilisio meras.

Pirmadienį vakare šalia Lietuvos ambasados Kijeve uždegtas Sausio 13-osios aukoms ir laisvės gynėjams skirtas laužas. Susirinkusieji prisiminė 1991-ųjų įvykius, agresiją prieš Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, ją ginant gyvybę paaukojusius Lietuvos patriotus.

„Prieš 24 metus Lietuvos žmonės stojo į kovą su priespauda ir agresija, 14 žmonių paaukojo gyvybes už Lietuvos laisvę. Esame čia, kad prisimintume tuos, kurie žuvo, ir tuos, kurie aktyviai rėmė mūsų demokratijos siekius ir vertybes. Ukrainos tauta buvo su mumis 1991-aisias, tad mes esame vieningi su jumis dabar – agresijos prieš Ukrainos suverenumą akivaizdoje“, – pranešime cituojamas Lietuvos laikinasis reikalų patikėtinis Ukrainoje Gvidas Kerušauskas.

Minėjime dalyvavo Ukrainos Aukščiausiosios Rados Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Hana Hopko, Ukrainos ministrų kabineto etnonacionalinės politikos komisaras Genadijus Druzenko, Sausio 13-osios įvykiuose dalyvavę Ukrainos savanoriai, lietuvių bendruomenės Ukrainoje nariai.

Antradienį ryte ambasada taip pat prisijungė prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ ir savo pastato Kijeve languose uždegė atminimo žvakutes.

Lietuvos ambasada Dubline kartu su Airijos lietuviais Laisvės gynėjų dieną minėjo sekmadienį. Šv. Andriejaus bažnyčioje susirinkusiems tautiečiams Lietuvos ambasadorė Airijoje Rasa Adomaitienė papasakojo apie savo asmeninę patirtį ir išgyvenimus istorinių įvykių metu ir pabrėžė būtinybę nepamiršti žuvusiųjų kelyje į nepriklausomybę.

„Visiems, kam brangi Lietuvos laisvė, svarbu prisiminti, kokia kaina buvo už ją sumokėta – tik mūsų atmintis įprasmins Sausio 13-ąją paaukotas gyvybes. Jų dėka iškovotos Laisvės puoselėjimas bus geriausias paminklas aukoms“, – sakė R.Adomaitienė.

Dubline susibūrusi „Lyrikos vakarų“ grupė į klausytojus kreipėsi laisvę apdainavusių poetų žodžiais, apie istorinės atminties ir Laisvės simbolių svarbą kalbėjo Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Arūnas Teišerskis.

Į simbolinį bėgimą „Gyvybės ir mirties keliu“ išbėgo Airijos lietuvių bėgikų klubo nariai. Maždaug dešimties kilometrų bėgimas prasidėjo ir baigėsi Lietuvos ambasadoje, o jo trasa driekėsi pro Airijos televizijos bokštą ir parlamentą.

Bėgimu laisvės gynėjus šeštadienį pagerbė ir Belgijoje gyvenantys lietuviai bei Lietuvos bičiuliai iš įvairių ES valstybių, dalyvavę jau antrą kartą Briuselyje Lietuvos nuolatinės atstovybės ES, Lietuvos ambasados Belgijoje ir Belgijos lietuvių bendruomenės organizuotame bėgime.

Antradienį ryte Lietuvos ambasadoje Tokijuje uždegtos žvakės 1991-ųjų sausį žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimui.  Lietuvos diplomatai kartu su kitas Lietuvos piliečiais ir Japonijos-Lietuvos draugystės asociacijos nariais prisijungė prie visuotinės pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“. Susirinkusieji tylos minute pagerbė Lietuvos didvyrius, žuvusius ginant 1990 metų kovo 11-ąją atkurtos Lietuvos nepriklausomybę.

„Lietuvos žmonės nepabūgo net be ginklo stoti prieš agresorių tankus. Vieninga už laisvę kovojanti tauta kruvinojo sausio dienomis liudijo, kad net per ilgus priespaudos metus okupantams nepavyko  nuslopinti mūsų tautos ryžto sukurti laisvą ir demokratišką Lietuvos valstybę“, – teigė Lietuvos ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas.

Prie tradicinės Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti Laisvės gynėjų dienai organizuojamos pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ prisijungė ir pastatų languose atminimo žvakeles taip pat uždegė Lietuvos ambasadų Baltarusijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Moldovoje bei daugelyje kitų valstybių darbuotojai.

GALERIJA

  • Sausio 13-oji paminėta įvairiose Lietuvos diplomatinėse įstaigose
  • Sausio 13-oji paminėta įvairiose Lietuvos diplomatinėse įstaigose
  • Sausio 13-oji paminėta įvairiose Lietuvos diplomatinėse įstaigose
  • Sausio 13-oji paminėta įvairiose Lietuvos diplomatinėse įstaigose
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS