Savivaldybėms – raginimas nemažinti pedagogų atlyginimų per karantiną | Diena.lt

SAVIVALDYBĖMS – RAGINIMAS NEMAŽINTI PEDAGOGŲ ATLYGINIMŲ PER KARANTINĄ

Švietimo profesinės sąjungos pirmadienį paragino savivaldybes nemažinti pedagogų atlyginimų per karantiną. Savivaldybių asociacija tikina, kad planų kirpti algas nėra.

Pareiškimą dėl atlyginimų pirmadienį išplatino Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) bei Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesinė sąjunga (LŠĮVPS).

LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas tvirtina, kad pirmadienį šalyje prasidedant nuotoliniam mokymui, kai kurie merai „tiek oficialiais raštais, tiek ir gyvų pokalbių metu spaudžia mokyklų direktorius optimizuoti biudžetus“, tačiau neplanuoja stabdyti investicijų į pastatus ar atsisakyti kitų pirkimų.

Profsąjungos atstovai pabrėžia, kad mokytojų, ikimokyklinio, priešmokyklinio ir kitų neformaliojo ugdymo įstaigų darbuotojų atlyginimai beveik 100 proc. finansuojami iš valstybės biudžeto, o centrinė valdžia apie atlyginimų mažinimus nekalba.

Turime unikalią progą pagaliau pereiti prie investicijų į žmones, o ne į pustuščius pastatus, kuriais nebėra kam naudotis.

„Nei premjeras, nei finansų ar švietimo, mokslo ir sporto ministrai nepranešė, kad mažinamas finansavimas švietimo sektoriui. Todėl savivaldybių vadovai neturi nei moralinio, nei teisinio pagrindo mažinti švietimo sektoriaus darbuotojų atlyginimus“, – pranešime spaudai sako LŠMPS  pirmininkas Egidijus Milešinas.

„Turime unikalią progą pagaliau pereiti prie investicijų į žmones, o ne į pustuščius pastatus, kuriais nebėra kam naudotis“, – pažymi jis.

LŠĮVPS pirmininkė Jolita Andrijauskienė sako, kad mokyklų vadovai palaiko pedagogus ir supranta, kad jiems „nėra paprasta pereiti prie nuotolinio mokymo“, o pasiruošimas pamokoms esant naujoms sąlygoms užima netgi daugiau laiko, nei įprastai.

Savivaldybių asociacija: planų mažinti atlyginimų nėra

Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė BNS patikino, kad savivaldybės neturi planų mažinti atlyginimų mokytojams.

„Planų nėra svarstoma. Kadangi darbo užmokestis mokytojams eina su atitinkamu klasės krepšeliui, tai yra valstybės dotacija, niekur tie pinigai nedingsta. Jokių minčių, kad gali būti kažkaip kitaip pasielgta, bendru asociacijos principu tikrai nėra“, – pabrėžė R. Žakaitienė.

Ji kviečia profesines sąjungas aiškiai įvardinti savivaldybes, kurios kalba apie taupymą švietimų įstaigų sąskaita.

„Jei kažkas kažkur kažką girdėjo, galbūt yra atskiri, ne visai dar patikrinti faktai. Jei yra situacija kažkur tikrai sudėtinga, reikia vardinti ir pačias savivaldybes, ir mokyklas“, – sakė ji.

Vilniaus vicemerė Edita Tamašunienė pabrėžė, kad artimiausias dvi savaites jokių sprendimų dėl pedagogų užmokesčio neturėtų būti, tačiau neatmetė, kad užsitęsus nuotoliniam mokymui, apie tai gali būti kalbamasi.

„Bet jei tai tęsis ne tik tas ateinančias dvi savaites, o bus ir tolimesni sprendimai dėl karantino, galbūt kažką svarstysime. Nes šiuo metu dar nėra kalbama apie mokslo metų pratęsimą, artėja atostogos. Bet šiuo metu – tikrai ne“, – BNS sakė vicemerė.

Mokyklos pirmadienį pradeda mokymą nuotoliniu būdu, šalyje dėl koronaviruso epidemijos trečią savaitę tęsiantis karantinui. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tikisi, jog baigiamųjų egzaminų sesija galėtų vykti dar šiemet, jei karantinas baigtųsi vėliausiai birželio vidurio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pirmiausia

tegul pranskietis nebuna perdaug kietis ir pasirupina seimo .turgelio/ savo sumazinimu nes tai netelpa i jokius /raupsuotoju/ remus ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS