Nuspręsta: ginklų savininkai privalės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą | Diena.lt

NUSPRĘSTA: GINKLŲ SAVININKAI PRIVALĖS IŠKLAUSYTI PILIETINIO PASIPRIEŠINIMO KURSĄ

Ginklų savininkai privalės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą, antradienį nusprendė Seimas.

Už tokią pataisą antradienį balsavo 108 Seimo nariai, „prieš“ buvo vienas, 15 politikų susilaikė.

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme įtvirtinta, kad norėdami gauti leidimą A ir B kategorijų ginklams ar juos pratęsti asmenys turės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.

„Šis įstatymas yra žingsnis link visuotinės gynybos, žingsnis viename iš visuomenės sluoksnių. Visuotinė gynyba remiasi trimis esminiais ramsčiais: pirmiausia, valia priešintis, valia gintis, tai yra patriotizmas, širdis (...), antras ramstis yra įgūdis ir trečias ramstis yra vieta gynybos plane“, – sakė vienas iš pataisos iniciatorių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Pilietinio pasipriešinimo kursai tikrai padės ginklų savininkams aiškiau žinoti savo vietą ginkluotos gynybos kontekste“, – pridūrė jis.

NSGK vadovas pabrėžė, kad kursai ginklų savininkams bus nemokami.

Kitas NSGK narys, buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius ragino ginklo savininkus iš anksto apsirūpinti šaudmenimis, nes kai prasidės karas, to padaryti nebebus galima.

Tikrai rekomenduoju asmenims, turintiems leidimus šaunamiesiems ginklams, būtent dabar įsigyti ir dėtuves, ir šaudmenis.

„Tikrai rekomenduoju asmenims, turintiems leidimus šaunamiesiems ginklams, būtent dabar įsigyti ir dėtuves, ir šaudmenis“, – teigė jis.

„Darbietis“ Andrius Mazuronis nuogąstavo, kad privalomi kursai nebūtų rengiami ir baigiami formaliai. Anot jo, neretai pasitaiko, kad tokie kursai neduoda pridėtinės vertės, o tik tampa jų organizatorių pragyvenimo šaltiniu.

Vyriausybės duomenimis, ginklų savininkų rengimas pilietiniam pasipriešinimui per metus kainuotų apie 20 tūkst. eurų, o kursą išklausytų lygiai tiek pat asmenų.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos informaciją, leidimus laikyti ginklą turi beveik 57 tūkst. asmenų, pernai tokie leidimai išduoti 8061 asmeniui – apie tris kartus daugiau negu ankstesniais metais. Kasmet apie 12 tūkst. piliečių privalo pratęsti turimą leidimą ginklui.

Įstatyme būtų numatyta išlyga, kad pilietinio pasipriešinimo kurso nereikėtų išklausyti šauliams, esamiems ir buvusiems specialiojo statuso subjektų pareigūnams, profesinės karo tarnybos kariams, kariams savanoriams ir kitiems savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariams.

Pernai mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo kursą išklausė 3 tūkst. žmonių.

Pataisos dėl prievolės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą ginklų savininkams įsigalios nuo kitų metų sausio.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Nuble

Tai dabar turi mesti visus darbus ir dar prie visos leidimo pratęsimo biurokratijos skirti laiko kažkokiems tipo kursams? Kas man apmokės tą dieną? Gal nuotoliniu gali pravęsti tuos ale kursus?

Naivuoliai

Papildomas bus mokestis...

V

Tie haholai plėš kartu su rusais Lietuva
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS