Seimas ėmėsi pataisų dėl Afganistano karo dalyvių statuso | Diena.lt

SEIMAS ĖMĖSI PATAISŲ DĖL AFGANISTANO KARO DALYVIŲ STATUSO

Seimas ketvirtadienį ėmėsi pataisų, kurios Afganistano karo dalyviams siūlo suteikti nukentėjusių nuo okupacijos statusą.

Ketvirtadienį po pateikimo 26 Seimo nariams balsavus už, trims - prieš, 21 susilaikius pritarta Asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymo pataisas.

Pataisa toliau bus nagrinėjama Seimo komitetuose, dėl jos paprašyta Vyriausybės išvados. Svarstymas plenariniame posėdyje numatytas birželį.

Pataisą inicijavo Seimo narys Vytautas Gapšys. Jis siūlo nustatyti, kad Afganistano karo dalyviais būtų pripažįstami asmenys, kurie būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliko tarnybą Afganistane.

Šiems asmenims būtų pripažįstamas nuo okupacijų nukentėjusio asmens - Afganistano karo dalyvio teisinis statusas.

V.Gapšio teigimu, projektą jis parengė gavęs Afganistano karo dalyvių asociacijos kreipimąsi. Jame pažymima, kad  pagal Sveikatos draudimo įstatymą asmenys, kuriems įstatymų nustatyta tvarka yra pripažintas Afganistano karo dalyvių teisinis statusas, valstybės lėšomis draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu.

Tačiau šiuo metu nei vienas įstatymas Afganistano kario dalyvio statuso nesuteikia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sovietu tarybu Lietuvos kariu teisiu gynimo federacija

Rusijoje bolseviku sukurtos Sovietu socialistines tarybu sajungos armijos okupuotoje Lietuvoje miestu ir rajonu tarybos nurodydavo kgb ir milicijoje kontruoliuoti kariniuose komisariatuose sauktinius nuo 18 metu jaunuolius tarnauti armijoje, juos persekiojo uz ju pareiksta nenora tarnauti armijoje kurioje pasityciojimas is Lietuvio, Latvio, Estijos piliecio, kazacho, turkmeno, ukrainiecio ir kitu buvo privaloma norma, daznai budavo atveju kai jaunas karys isproptedavo ir budavo tyliai kazarmose nuzudomas ir nuvezamas nakties metu siaures vilkams taigoje suesti, taip buvo kovojama su ,,bailiais,, kurie isdrysdavo pasipriesinti komunistu teroro politikai, todel skaitome, kad nukentejusiojo teese turi gauti visi ne savo noru tarnave sovietu tarybu sajungoje, ne tik uzsienyje afganistane zude mazohedus kariai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS