Seimas imasi griežtinti baudas už PVM mokėjimo tvarkos nesilaikymą | Diena.lt

SEIMAS IMASI GRIEŽTINTI BAUDAS UŽ PVM MOKĖJIMO TVARKOS NESILAIKYMĄ

Seimas po pateikimo pritarė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma sugriežtinti baudas už pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėjimo tvarkos nesilaikymą.

 

Už tokį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko dešimties parlamentarų vardu pateiktą projektą po pateikimo balsavo 68 Seimo nariai, susilaikė 10 parlamentarų. Projektui teks sulaukti Vyriausybės išvadų, į plenarinę salę jis sugrįš lapkričio 23 d.

Šiuo metu už pridėtinės vertės mokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimus yra numatyta nuo 10 iki 50 proc. trūkstamo mokesčio dydžio bauda. Įstatymo pataisas parengę Seimo nariai siūlo skirti nuo 50 iki 100 procentų apskaičiuotos papildomai mokėtinos PVM sumos dydžio baudą.

„Skaičiuojama, kad per metus dėl nesurinkto PVM valstybės biudžetas netenka apie 1 milijardo eurų pajamų. (...) Todėl nepaprastai svarbu yra užtikrinti, kad tokie pažeidimai būtų nustatomi ir už juos būtų skiriama adekvati sankcija, kuri atgrasytų ne tik nuo tokio pobūdžio nusikaltimų ar pažeidimų, bet ir ketinimų tokią veiką daryti ateityje“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame atkreipiamas dėmesys į tai, kad Konstitucinis Teismas ne kartą akcentavo, kad teisinėje valstybėje negali būti nepaisoma bendrojo teisės principo, kad niekas negali turėti naudos iš savo padaryto teisės pažeidimo.

Anot projekto autorių, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) pateikta Europos Sąjungos ir EBPO šalių praktika dėl piniginių baudų skyrimo (2015 m.) rodo, kad iš esmės visose valstybėse numatyta kur kas griežtesnė baudų, skiriamų už mokestinius pažeidimus, sistema nei Lietuvoje.

Seimo narių duomenimis, pavyzdžiui, Suomijoje ir Norvegijoje už mokestinius pažeidimus piniginės baudos skiriamos ne mažiau kaip 30 proc. nesumokėtų mokesčių, Šveicarijoje – nuo 33 iki 300 proc., Ispanijoje – nuo 50 iki 150 proc. nesumokėtų mokesčių, Danijoje – nuo 50 iki 200 proc. nesumokėtų mokesčių. 2017 metais Lenkija ėmėsi itin griežtų priemonių kovojant su PVM sukčiavimu.

Siūloma, kad PVM įstatymo pataisos įsigaliotų 2022 m. liepos 1 d.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimui Pydarui

tik baudžiauninkams baudos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS