Seimas įstatymu reglamentavo privačių detektyvų veiklą | Diena.lt

SEIMAS ĮSTATYMU REGLAMENTAVO PRIVAČIŲ DETEKTYVŲ VEIKLĄ

  • 0

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymą, kuriuo reglamentuojama privačių detektyvų veikla.

Už balsavo 83 Seimo nariai, keturi susilaikė, Privačios detektyvinės veiklos įstatymas įsigalios nuo kitų metų. Už balsuoti raginęs konservatorius Arvydas Anušauskas sakė, jog priėmus įstatymą „į dienos šviesą bus ištraukta veikla“, kuri Lietuvoje realiai vykdoma, bet nėra sureguliuota.

Privačios detektyvinės veiklos įstatymas apibrėžia tokios veiklos pagrindus, principus, detektyvų veiklos ribas, tapimo detektyvu  sąlygas. Numatoma, kad detektyvu tapti siekiantis asmuo privalės turėti ne žemesnį kaip aukštąjį koleginį teisės studijų krypties išsilavinimą bei išlaikyti privataus detektyvo kvalifikacijos egzaminą. Privačiu detektyvu negalės būti asmuo, dirbantis teisėsaugos, teisėtvarkos ar žvalgybos institucijose.

Detektyvo kvalifikacijos pažymėjimas bus išduodamas neterminuotai, bet bus stabdomas, jei detektyvas bus įtariamas ar kaltinamas padaręs labai sunkų ar sunkų nusikaltimą arba nusikaltimą teisingumui, valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, paaiškėjus, kad privatus detektyvas veikia už nurodytų ribų, kitais atvejais.

Įstatymas draudžia detektyvui tretiesiems asmenims perduoti kliento pavedimu surinktą medžiagą, trukdyti pareigūnams, taip pat klaidinti, naudoti apgaulę, bet kokia tiesioginę ir netiesioginę, fizinę ar psichologinę prievartą, persekiojimą, skleisti tikrovės neatitinkančias žinias ir informaciją, pažeisti asmens būsto neliečiamumą, susirašinėjimo, pokalbių ar kitokio susižinojimo slaptumą, rinkti ir naudoti informaciją apie privatų asmens gyvenimą pažeidžiant įstatymų reikalavimus.

Įstatymu apibrėžiamos detektyvų  veiklos ribos: jie galėtų ieškoti dingusių asmenų, stebėti asocialius šeimos narius, nepilnamečius vaikus, netiesiogiai - samdytas aukles, namų tvarkytojas ir kitus privačiai samdomus namų darbuotojus, taip pat rinkti informaciją, reikalingą civiliniams, darbo ginčams.

Dar   detektyvai  galės užsiimti baudžiamajam procesui galinčių turėti reikšmės asmenų, daiktų ir dokumentų rinkimu ir paieška, asmens kilmės, giminystės ryšių, biografinių ir kitų duomenų apie asmenį rinkimu jo prašymu, užtikrinti kliento komercinių, profesinių paslapčių saugumą. Kliento privačiose erdvėse detektyvas galės atlikti sekimo priemonių paiešką, bet apie tai iš anksto turėtų informuoti prokuratūrą, taip pat privalės prokurorus informuoti, jei tokia įranga būtų rasta, ir ją perduoti.

Dar privatiems detektyvams bus leidžiama ieškoti dingusio turto, rengti konfidencialumo reikalaujančius susitikimus, konsultuoti privačios detektyvinės  veiklos klausimais.
Privatus detektyvas savo paslaugas, išskyrus konsultavimo, galės teikti sudaręs sutartį su klientu.

Privačios detektyvinės veiklos ir asmens bei turto saugos įstatymo koncepcija buvo parengta jau prieš gerą dešimtmetį, bet iki šiol ši veikla nebuvo reglamentuota įstatymu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS