Seimas ketina įteisinti centralizuotą priėmimą į visas mokyklas | Diena.lt

SEIMAS KETINA ĮTEISINTI CENTRALIZUOTĄ PRIĖMIMĄ Į VISAS MOKYKLAS

Seimas imasi svarstyti Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įtvirtinti centralizuotą priėmimą į valstybines ir savivaldybės ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklas.

Kartu siūloma įpareigoti savivaldybes užtikrinti visų lygių ugdymo paslaugų prieinamumą, įpareigojant savivaldybes turėti optimalų ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ir neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo programų teikėjų tinklą.

Pasak vienos projekto iniciatorių Seimo narės konservatorės Gintarės Skaistės, Valstybės kontrolės teigimu, trūksta tikslių duomenų, kiek iš tikrųjų vaikų gyvena savivaldybėse, nes dažnai tėvai būna emigravę, be to, pateikti prašymai dubliuojasi, todėl suplanuoti, suskaičiuoti yra gana sudėtinga.

„Kiekviena ikimokyklinio ugdymo įstaiga turi savo registracijos sistemą. Todėl norint turėti objektyvius duomenis tiek ministerijai, tiek tėvams, kurie teikia prašymus, norėtųsi, kad būtų bendra informacinė sistema. Tokią problemą yra išsprendusios savivaldybės, kurios turi elektronines registracijos sistemas“, – sako parlamentarė.

G. Skaistės duomenimis, pusė Lietuvos savivaldybių į darželius vis dar priima be bendros elektroninės registracijos. „Šį uždavinį atlieka kiekvienas darželis atskirai, registruodamas prašymus į popierines knygas. Todėl tėvai dažnai pateikia prašymus į kelis darželius vienu metu. Taip yra apsunkinamas darželių tinklo planavimas, nebegalima nustatyti, kiek ir kokių darželio vietų toje savivaldybėje iš tikrųjų reikia“, – teigė G. Skaistė.

Jos nuomone, elektroninė centralizuota priėmimo sistema leistų aiškiau nustatyti ikimokyklinio ugdymo vietų poreikį, nes kai kurios savivaldybės, vengdamos tėvų spaudimo, yra linkusios tuos duomenis nutylėti. „Pavyzdžiui, 2017 metais Vilniaus rajono teritorijoje įsikūrusios ikimokyklinio ugdymo įstaigos buvo gavusios 974 priėmimo prašymus, kurių negalėjo patenkinti. 114 prašymų buvo ugdymui lenkų kalba, o 860 – lietuvių. Tačiau savivaldybė teigia, kad realus poreikis nėra toks, nes tie patys vaikai pateikia prašymus į kelis darželius. Todėl elektroninė registracija užtikrintų, kad realus poreikis būtų aiškus tiek savivaldybės atstovams, tiek ir laukiančioms šeimoms“, – kalbėjo G. Skaistė.

Ji pažymi, kad iki šiol kai kuriose savivaldybėse galiojusią priėmimo į ikimokyklinio ugdymo įstaigas praktiką kaip ydingą įvardino ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), teigdama, kad savarankiškas darželių eilių formavimas įstaigose dažnai tampa piktnaudžiavimo įrankiu, iškyla didesnė kyšio davimo įstaigų vadovams ar į darželius registruojantiems darbuotojams tikimybė.

Valstybės kontrolės atlikto audito duomenimis, ankstyvojo ugdymo prieinamumas užtikrinamas tik daliai vaikų: ikimokyklinio ugdymo prieinamumas atskirose savivaldybėse svyruoja nuo 14 iki 67 proc. Ataskaitoje teigiama, kad net devynių savivaldybių ikimokyklinio ugdymo įstaigose trūko vietų, 30-yje savivaldybių trūko vietų tėvų pasirinktose įstaigose, laisvų vietų buvo tik kitose, labiau nutolusiose įstaigose.

G. Skaistės ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos teikiamomis pataisomis siūloma įstatyme numatyti, kad savivaldybės užtikrintų optimalų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo tinklą. Taip pat, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. registracija į ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo būtų vykdoma per centralizuotą prašymų pateikimo ir gyventojų informavimo informacinę sistemą.

Projektui po pateikimo pritarė 68, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 11 Seimo narių. Po svarstymo pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtame Švietimo ir mokslo komitete projektas į plenarinį posėdį sugrįš lapkričio 21 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS