Seimas rudenį svarstys žiniasklaidai aktualų klausimą | Diena.lt

SEIMAS RUDENĮ SVARSTYS ŽINIASKLAIDAI AKTUALŲ KLAUSIMĄ

Seimas rudens sesijoje svarstys Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, siūlančias įtvirtinti pranešimo žiniasklaidai sąvoką, ją apibrėžti ir sureguliuoti.

Taip pat siūloma praplėsti sąvoką „rėmimas“, kad ji galėtų būti teisiškai teisingai taikoma ir internetinėje žiniasklaidoje, o ne vien televizijų ir radijų produkcijai, kaip yra šiuo metu.

Praėjusią savaitę už tai numatantį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Vytauto Kernagio parlamentui pristatytą projektą po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 20 parlamentarų.

„Pir­mas da­ly­kas yra tai, kad į įsta­ty­mą įra­šo­me pra­ne­ši­mo ži­niask­lai­dai są­vo­ką. Jos įsta­ty­me ne­bu­vo. Ant­ras pa­pil­dy­mas yra dėl rė­mi­mo. Anks­čiau rė­mi­mas re­kla­ma bu­vo ga­li­mas tik­ te­le­vi­zi­jo­je ir ra­di­ju­je, o da­bar, po šių pa­kei­ti­mų, bus ga­li­ma jau ir in­ter­ne­to por­ta­luo­se žy­mė­ti tam tik­rus pra­ne­ši­mus kaip rėmimą ar­ba re­kla­mą“, – pateikdamas projektą iš Seimo tribūnos sakė V. Kernagis.

Jei Seimas pritartų, Visuomenės informavimo įstatyme būtų nurodyta, kad „pranešimas žiniasklaidai – asmens, įmonės ar organizacijos parengtas informacinis pranešimas, kuris viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo nuožiūra gali būti publikuojamas visuomenės informavimo priemonėse.“

Įstatyme planuojama nurodyti, kokių reikalavimų turės laikytis visuomenės informavimo priemonės visa apimtimi ar iš dalies publikuojant pranešimą žiniasklaidai.

Jei pranešimas žiniasklaidai publikuojamas neatlygintinai, jis būtų žymimas žodžiais „pranešimas žiniasklaidai“. Atlygintinai publikuojamą pranešimą žiniasklaidai siūloma žymėti žodžiais „reklama“ arba „rėmimas“. Visais atvejais turi būti nurodomas pranešimo žiniasklaidai rengėjas.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisas svarstys Seimo Kultūros komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS