Seimas vėl ėmėsi privačių detektyvų veiklos reglamentavimo | Diena.lt

SEIMAS VĖL ĖMĖSI PRIVAČIŲ DETEKTYVŲ VEIKLOS REGLAMENTAVIMO

  • 0

Seimas vėl ėmė svarstyti, kaip reglamentuoti iki šiol įstatymais neapibrėžtą privačių detektyvų veiklą.

Parlamentas šią savaitę po pateikimo pritarė Privačios detektyvinės veiklos įstatymo projekto patobulintai versijai. Ankstesniam darbo grupės parengtam projekto variantui pastabų turėjo Vyriausybė.

Privačios detektyvinės veiklos įstatymas apibrėžtų tokios veiklos pagrindus, principus, detektyvų veiklos ribas, tapimo detektyvu sąlygas.

Projektas numato, kad detektyvu tapti siekiantis asmuo privalėtų turėti aukštąjį išsilavinimą, išlaikyti privataus detektyvo kvalifikacijos egzaminą. Detektyvu negalėtų tapti teisti už labai sunkų ar sunkų nusikaltimą, už nusikaltimą teisingumui, valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

Įstatymu būtų nustatyta, kad privataus detektyvo veikla su darbu valstybės tarnyboje nesuderinama.

Detektyvo kvalifikacijos pažymėjimo galiojimas būtų stabdomas, jei detektyvas būtų įtariamas ar kaltinamas padaręs labai sunkų ar sunkų nusikaltimą arba nusikaltimą teisingumui, valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, paaiškėjus, kad privatus detektyvas veikia už nurodytų ribų, kitais atvejais.

Įstatymo projektas numato, kad detektyvui būtų draudžiama tretiesiems asmenims perduoti kliento pavedimu surinktą medžiagą, trukdyti pareigūnams, taip pat klaidinti, naudoti apgaulę, bet kokia tiesioginę ir netiesioginę, fizinę ar psichologinę prievartą, persekiojimą, skleisti tikrovės neatitinkančias žinias ir informaciją, pažeisti asmens būsto neliečiamumą, susirašinėjimo, pokalbių ar kitokio susižinojimo slaptumą, rinkti ir naudoti informaciją apie privatų asmens gyvenimą pažeidžiant įstatymų reikalavimus.

Įstatymu būtų apibrėžiamos detektyvų veiklos ribos: jie galėtų ieškoi dingusių asmenų, stebėti asocialius šeimos narius, nepilnamečius vaikus, netiesiogiai - samdytas aukles, namų tvarkytojas ir kitus privačiai samdomus namų darbuotojus, taip pat rinkti informaciją, reikalingą civiliniams, darbo ir t.t. ginčams.

Dar detektyvai galėtų užsiimti baudžiamajam procesui galinčių turėti reikšmės asmenų, daiktų ir dokumentų rinkimu ir paieška, asmens kilmės, giminystės ryšių, biografinių ir kitų duomenų apie asmenį rinkimu jo prašymu, užtikrinti kliento komercinių, profesinių ir t.t. paslapčių saugumą. Kliento privačiose erdvėse detektyvas galėtų atlikti sekimo priemonių paiešką, bet apie tai iš anksto turėtų informuoti prokuratūrą, taip pat privalėtų prokurorus informuoti, jei tokia įranga būtų rasta, ir ją perduoti.

Dar privatiems detektyvams būtų leidžiama ieškoti dingusio turto, rengti konfidencialumo reikalaujančius susitikimus, konsultuoti privačios detektyvinės veiklos klausimais

Privatus detektyvas savo paslaugas, išskyrus konsultavimo, galėtų teikti sudaręs sutartį su klientu.

Seimas jau anksčiau buvo ėmęsis Privačios detektyvinės veiklos įstatymo, tačiau projektą įvertinusi Vyriausybė nurodė, kad turėtų būti aiškiau apibrėžtos tokios veiklos ribos, kad neatsirastų sąlygos pažeisti privataus gyvenimo neliečiamumo.

Privačios detektyvinės veiklos ir asmens bei turto saugos įstatymo koncepcija buvo parengta jau prieš gerą dešimtmetį, ne vienerius metus kalbėta apie būtinybę priimti Privačios detektyvinės veiklos įstatymą, tačiau iki šiol ši veikla teisiškai nereglamentuota.

Gairės: Seimas, detektyvai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS