Seime – iniciatyva apsunkinti draudimų rūkyti daugiabučių balkonuose įvedimą | Diena.lt

SEIME – INICIATYVA APSUNKINTI DRAUDIMŲ RŪKYTI DAUGIABUČIŲ BALKONUOSE ĮVEDIMĄ

Socialdemokratas Julius Sabatauskas siūlo keisti tvarką dėl draudimų rūkyti balkonuose įvedimo, kad tam reikėtų bent pusės namo butų savininkų pritarimo.

Dabar draudimas įsigalioja, kai rūkymui paprieštarauja bent vienas namo gyventojas.

J. Sabatausko teigimu, prieš trejus metus uždraudus rūkyti daugiabučių balkonuose, nepavyko sulaukto to efekto, kurio tikėtasi. 

„Žmonės, kurie negali balkonuose rūkyti, rūko susėdę virtuvėse  prie gartraukio ir tada tie dūmai patenka per namo ventiliacijos sistemą ir gali jausti kiekvienas kaimynas bent tos pačios laiptinės“, – BNS tvirtino J. Sabatauskas.

Pasak jo, per draudimo rūkyti balkonuose laikotarpį nubausta nedaug žmonių.

Tuo metu idėjos iš balkonų išguiti rūkalius iniciatorius demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas pasipiktino tokia pataisa, sakydamas, kad ji iš esmės užkirstų kelią draudimams.

„Surinkti pusę gyventojų net namo renovacijai sudėtinga. Tai nerealus skaičius norint priimti tokius sprendimus namo mastu. Tai Sizifo darbas – eiti per butus ir įtikinėti kaimynus, kad rūkalai kenkia sveikatai“, – BNS teigė jis,

Keisti gerą sprendimą yra labai neišmintinga, tai sukels žmonių pasipriešinimą, bus sugriautas interesų balansas.

Politikas pabrėžė, kad dėl Seimo patvirtintos tvarkos diskusijos vyko ir sprendimų ieškota porą metų. 

„Keisti gerą sprendimą yra labai neišmintinga, tai sukels žmonių pasipriešinimą, bus sugriautas interesų balansas“, – pridūrė T. Tomilinas.

Dabar norėdamas, kad jo gyvenamame daugiabutyje būtų uždrausta rūkyti, žmogus turi kreiptis į savivaldybę. Prie daugiabučio namo arba jo viduje tokiu atveju įrengiami ženklai apie galiojantį draudimą.

Per trejus metus dėl rūkymo didmiesčių balkonuose nubausta keliasdešimt žmonių, beveik visi – Kaune.

Vasarį trijų didžiųjų miestų BNS pateikti duomenys parodė, kad Klaipėdoje vienintelė bauda skirta užpernai, tuo metu Kaune 2021 metais skirta 11 baudų, užpernai – devynios, o pernai – 13. Vilniuje dėl rūkymo balkonuose nebuvo nubaustas nė vienas žmogus, nors skundų iš gyventojų sulaukiama.

Draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, kai tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, įsigaliojo 2021-ųjų pradžioje. Nuo tada sostinėje rūkymas uždraustas 1,7 tūkst. daugiabučių. Kaune tokių daugiabučių yra 545, o Klaipėdoje – 303.

Neleistinai daugiabučio balkone rūkiusiam žmogui gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 50 iki 90 eurų. Patalpų savininkams, nenurodžiusiems rūkiusiojo duomenų, gresia bauda nuo 30 iki 60 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 60 iki 120 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

N

Bet,jūs ir neturite ponai išrinktieji ką veikti?svarstote,pilstote iš kiauro į tušcią.Išimate cigaretes iš prekybos,nerūkys.O jūs neteksite milijonų.

Tam ne tik gali :

Negali! Tereikia istatymus panagrineti ju apejimo klausimu.

S.S.S

ir durniui buvo aišku, kad įstatymas neduos norimo rezultato. Kas rūkė tai tas rūkys prie atviro lango, kaimynams vis tiek dūmai sklis vienodai. Kita mažesnė dalis pradėjo prie gartraukių rūkyti. Ir nereikia fantazuoti, kad įvedus įstatymą nustos rūkyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS