Už švilpavimą gatvėje gali tekti patuštinti piniginę? | Diena.lt

UŽ ŠVILPAVIMĄ GATVĖJE GALI TEKTI PATUŠTINTI PINIGINĘ?

  • 20

„Čia gyvena vaikai!“ – tokiais  užrašais gyventojai ginasi nuo triukšmo vienoje barų gatvių Vilniaus centre. Galbūt greitai tokių užrašų ir neprireiks, nes Seimą pasiekė siūlymas triukšmadariams didinti baudas, pasakojama LNK reportaže. 

„Šiuo metu galiojanti bauda yra nepaveiki, – sakė Seimo narys Mindaugas Skritulskas. – Primintina, kad viso labo ji siekia 20 eurų, o realiai taikoma pusė baudos, t. y. 10 eurų.“

Jeigu Seimas pritartų, už šauksmus, švilpimus, garsų dainavimą ar bet kokį kitą triukšmą baudos didėtų kelis kartus. Pirmą kartą grėstų jau ne 20, o 80 eurų bauda. Už pakartotinį nusižengimą – nebe 300, o jau 500 eurų bauda. Baudžiami būtų ne tik triukšmautojai, bet ir patalpų savininkai. Šiuo metu tokia atsakomybė nenumatyta.

„Tos pataisos, kurias teikia kolega, Seimo narys,  yra nesusipratimas. Ir tikrai joms nepritarsiu, – išsakė savo nuomonę Seimo narys Linas Jonauskas. –  Pirmiausia, mano galva, ne per tą vietą yra  ieškoma būdų, kaip išspręsti triukšmo problemą.“

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Užsitraukti didesnę baudą grėstų gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešose vietose. O vakare ir naktį  – gyvenamosiose patalpose bei įmonėse.  Aplinkos ministras tokios iniciatyvos nesupranta.

„Triukšmadarius pažaboja kaimynai, kurie juos sugėdina. Čia ne Seimo lygmens klausimai, čia yra vietos bendruomenės susitarimas,“ – kalbėjo Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Policijos duomenys neįrodo, kad triukšmas yra didėjanti problema. Pernai pradėta kone septyni tūkstančiai administracinių nusižengimų tyrimų. Užpernai jų buvo tūkstančiu daugiau. Nubaustų – irgi šimtu mažiau nei užpernai. Kitos institucijos irgi stebi panašią situaciją.

„Ryškaus skundų didėjimo nestebime. Turbūt yra stabiliai, jų gaunama kaip visada“, – komentavo Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė.

Anot policijos, didžiausia dalis pažeidimų padaroma gyvenamosiose patalpose, taip pat baruose ir kavinėse. Pataisų iniciatoriams labiausiai kliūna kurortų pasilinksminimo vietos, kaip kad J. Basanavičiaus gatvė Palangoje.

Žvelgiant į kitų šalių patirtį, taikomos baudos yra ženkliai didesnės. Pavyzdžiui, Lenkijoje bauda siekia iki dviejų tūkstančių eurų, Vokietijoje – netgi iki penkių tūkstančių eurų.

„Jeigu Seimo narys taiko būtent kurortinėms zonoms, čia vėlgi yra tam tikras nesusipratimas. Žmonės atvažiuoja pailsėti, kai kas ir linksmai praleisti laiką. Manau, kad kurortai dalinai susiję ir su linksmybėmis“,  – kalbėjo L. Jonauskas.

Net jei baudos būtų padidintos, Lietuva nepasivytų kitų šalių.

„Žvelgiant į kitų šalių patirtį, taikomos baudos yra ženkliai didesnės. Pavyzdžiui, Lenkijoje bauda siekia iki dviejų tūkstančių eurų, Vokietijoje – netgi iki penkių tūkstančių eurų. Už šį sveikatos trikdymą, sakyčiau, žiūrima gerokai rimčiau“, – sakė M. Skritulskas.    

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, triukšmas – viena didžiausių iš aplinkos kylančių grėsmių žmonių sveikatai. Triukšmas kenkia ne tik klausai.

„Ir emocinės būsenos sutrikimai. To pasekmė paskui yra kraujotakos sistemos ligos, o esant labai aukštam kraujospūdžiui, ateityje galima tikėtis ir tam tikrų širdies veiklos sutrikimų, pvz., infarkto“, – kalbėjo I. Taraškevičienė.  

Jei Seimas pritars, baudos triukšmadariams įsigalios jau nuo sausio 1-osios. 

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Artėja \\\\\.../////

lianzborgo "šventė",sausio 13-oji,tai bijo,kad mekenimo nenušvilptų.

Papildau algirdą

Už bezdėjimą viešoje vietoje bus skiriama ne viena, o minimum dvi baudos: viena už nusibezdėjimo garsą (matuos decibelus), kita už aplinkos teršimą CO2 ir metano dujomis (matuos panašiai, kaip dabar matuoja automobilių taršą). Mažai nepasirodys!

elektriku afiora tilo nutilo...

i nieks neprisimena....a skaikliukas tai tiksi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS