Ar apmokamos praktikos galėtų sulaikyti studentus Lietuvoje? | Diena.lt

AR APMOKAMOS PRAKTIKOS GALĖTŲ SULAIKYTI STUDENTUS LIETUVOJE?

  • 4

Seime svarstoma idėja studentams atlyginti už praktiką valstybės arba savivaldos įstaigose, viešųjų paslaugų įmonėse, o privačiam sektoriui tai daryti būtų rekomenduojama, praneša LNK.

„Pati idėja gimė studentiškos organizacijos „Šauksmas“ nariams. Dar prieš metus jie organizavo diskusijas su Seimo nariais iškeldami šią idėją. Surengėme apklausą ir dauguma pasisakiusiųjų teigė, kad tokiai idėjai jie pritartų. Matydami, kad studentai atlikdami praktiką dažnai susiduria su papildomomis išlaidomis, iškėlėme idėją, diskutuodami su studentų atstovais, kad galima pradėti svarstyti idėją, kad patiriamos išlaidos ar jų dalis galėtų būti kompensuojama“, – teigė seimo narys Domas Griškevičius

Idėja gera, tačiau reikia pagalvoti ir apie jos įgyvendinimą.

„Šis klausimas studentams tikrai aktualus ir mes tikrai palaikome tokias idėjas, kurios kyla Seimo narių tarpe, tačiau labai svarbu suprasti, kad reikia diskutuoti ir apie įvairius įgyvendinimo būdus“, – kalbėjo Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Vytautas Kučinskas.

Rasti praktikos vietas studentams sekasi įvairiai. Daug kas priklauso ne tik nuo studijuojamo dalyko, bet ir nuo sektoriaus, kuriame ruošiamasi dirbti, tipo.

Idėjos kritikai: tai galėtų apsunkinti studentams rasti praktikos vietas.

„Priklauso, ar tai viešasis, ar privatus sektorius, tad vertinti vienareikšmiškai negalima. Ten, kur darbo rinka diktuoja didesnį darbuotojų poreikį, studentams darbo vietas rasti lengviau, tačiau automatiškai atsiranda ir konkurencija, pavyzdžiui, IT sektoriuje. Iš kitos pusės, yra niuansų ir viešajame sektoriuje, pavyzdžiui, kai studentas ieško praktikos vietos sveikatos, gydymo įstaigose jam ne visada pavyksta paprastai ją surasti“, – aiškino V. Kučinskas.

Idėja pasitarnautų ne tik studentams, bet ir viešajam sektoriui, kuris šiandien nusileidžia privačiam sektoriui nesugebėdamas pritraukti tam tikrų sričių specialistų.

„Iš šios idėjos kritikų vienas pagrindinių argumentų yra, kad tai galėtų apsunkinti studentams rasti praktikos vietas. Kadangi aš pats esu buvęs studentas, esu dirbęs valstybinėje įstaigoje, buvęs stažuotėse, gavęs stipendijas ir pan., tai man visuose lygiuose teko galimybė pajusti pliusus ir minusus. Mes turime suvokti, kad valstybiniam sektoriui tai irgi yra pakankamai didelis šansas pritraukti gabiausius studentus į valstybinį sektorių. Pripažinkime, viena iš didžiausių valstybinio sektoriaus bėdų – nesugebėjimas pritraukti tam tikrų sričių specialistų. Ypač kalbant apie inžinerines ir teisės specialybes. Viešajam sektoriui būtų sudaryta galimybė konkuruoti su privačiu sektoriumi“, – kalbėjo D. Griškevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Paklausių specialybių studentai ir dabar dažnai gauna progą atlikti apmokamą praktiką privačiame sektoriuje.

Anot LSS prezidento, apmokamos praktikos viešajame sektoriuje galėtų paskatinti studentus pasilikti ten ir pasibaigus praktikos laikotarpiui.

„Pripažinkime, kad valstybinis sektorius dabartinėje situacijoje tikrai pralaimi prieš privatų. Akivaizdu, kad tai yra atlyginimo klausimas. Paskata, kad praktikų metu daugiau studentų rinktųsi viešąjį valstybinį sektorių automatiškai padidintų šansus, kad žmonės, susipažinę su darbo specifika, rinktųsi tą viešąjį sektorių vien dėl asmeninio ryšio, užmegzto praktikos metu“, – kalbėjo V. Kučinskas.

Tokia iniciatyva nėra kopijuota iš kitų šalių, o sugalvota konkrečiai Lietuvos studentams.

Pokyčių lietuviškoje praktikų sistemoje reikia tam, kad mes galėtume konkuruoti su užsienio praktikų vietomis.

„Seimo tyrimų biuras atliko išsamią analizę, vertindamas įvairias tarptautines praktikas, ir tokio modelio, kokį siūlom, mes nekopijuojam. Netgi įstatymų projekte pasakyta, kad mes siūlom pačią tvarką, kaip ir kokioms profesijoms būtų atlyginama nustatyta vyriausybės tvarka. Mes puikiai suvokiam, kad specialybės ir jų praktikos yra labai skirtingos, todėl manom, kad reikia užtikrinti tą teisingumą, kad patiriamas papildomas studento išlaidas būtų galima kompensuoti“, – teigė D. Griškevičius.

D. Griškevičius / I. Gelūno / BNS nuotr.

Konkuruoti su užsienio darbdaviais, siūlančiais praktiką, Lietuvai vis dar sunku.

„Mes turime labai stiprią „Erasmus+“ stažuočių programą, kuri tikrai yra apmokama ir studentai renkasi vasaros laikotarpiu keliauti į užsienį. Tuo tarpu Lietuvoje mes tokių finansiškai naudingų programų neturime, todėl būtent šis pakeitimas ir yra žingsnis, kad ems diskutuotume ir Lietuvoje atsirastų didesnis reglamentavimas, galbūt atskiro tipo stažuotė, kuri būtų apmokama. Įvairių metodų yra, tačiau pokyčių lietuviškoje praktikų sistemoje reikia tam, kad mes galėtume konkuruoti su užsienio praktikų vietomis“, – kalbėjo LSS prezidentas.

GALERIJA

  • D. Griškevičius
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

As

Budavo baigi mokslus uz dyka pabreziu tikrai gauni paskyrima gauni bendrabuti uz kapeikas ir privalai atidirbti 3 metus tada jau aisku kaxkuek isitvirtini kolektyve jei stengiesi pareigose pakelia ir lakstyt is vieno darbo i kita net minties nera o dabar turim ka norim gali dirbt gali nedirbt baigi moksla dazniausiai dirbi maximoj ar kokia padaveja arba varai i uzsieni statybas ar siknas seniam plauti nu o jei cia esi protingesnis buski tai kokiam ofisiuke tunai irgi kaip su paskyrimu nes uzsiverzes banko paskolos kilpa kokiai 30 metu nu ir ka darysi toks gyvenimas ko gero

ALGIS

Man 75 metai , praktikos metu dirbau normalų , pagal būsimą specialybę darbą , gaudavau minimalų , tuo metu nustatyutą atlyginimą ir tiek , o dabar dar mokymo įstaigos turi primokėti , tai tokia ir bus nauda iš tos praktikos ., kamkinami tik p r a k t i k a n t a i .

Kęstas

Reikia tuo studentus pririšti už kojos. Mokėti jiems rinkos lygio algas neturime iš ko - juk reikia mums naujas Teslas nusipirkti, o tos Teslos yra brangios. (Mokslas-studijos-ekonomika)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS