Seimo kontrolierius: Panevėžio areštinėje neužtikrinamas privatumas ir higiena | Diena.lt

SEIMO KONTROLIERIUS: PANEVĖŽIO AREŠTINĖJE NEUŽTIKRINAMAS PRIVATUMAS IR HIGIENA

  • 0

Panevėžio apskrities Vyriausiajame policijos komisariate (VPK) areštuoti asmenys gamtinius reikalus turi atlikti kitų akivaizdoje, taip neužtikrinama jų teisė į privatumą, sako Seimo kontrolierius Augustinas Normantas.

Kontrolierius žmogaus teisių padėties ataskaitoje rekomendavo Panevėžio apskrities VPK viršininkui Egidijui Lapinskui išspręsti šią ir kitas problemas, antradienį pranešė Seimo kontrolierių įstaiga.

Kontrolierius pastebi, kad Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinės kamerose įrengta daugiau vietų nei patvirtina patalpų planavimo dokumentuose, o gamtinius reikalus asmenys priversti atlikti kitų asmenų akivaizdoje.

„Patalpų išplanavimas kelia abejonių, ar vienam asmeniui yra užtikrinamas Teritorinių policijos įstaigų areštinių veiklos taisyklėse numatytas 5 kvadratinių metrų vienam asmeniui gyvenamasis plotas“, – rašoma Seimo kontrolieriaus pažymoje.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad areštinės ir laikinojo sulaikymo patalpos nepritaikytos neįgaliesiems, be to, areštinėje laikomiems asmenims nesudaromos sąlygos susitikti su psichologu ar pscihoterapeutu, badaujančių asmenų sveikatos nestebi bendruomenės slaugytoja.

P.Normantas pareiškė pastabų ir dėl to, jog sulaikytieji nėra tinkamai supažindinami su jų teisėmis ir areštinės vidaus taisyklėmis, nėra įrengtų vaizdo kamerų apklausos kambariuose, neužtikrinama, kad atvykusiems asmenims būtų išduodami tik švarūs ir dezinfekuoti čiužiniai.

2014 metų pradžioje Seimo kontrolierių įstaigai suteiktas mandatas vykdyti nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose pagal Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą fakultatyvų protokolą (OPCAT).

Lietuvoje veikia per 400 laisvės suvaržymo vietų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS